lanz buldog 0 Napisano 20 Sierpnia 2012 witamPanowie mam pytanko od czterech lat zawsze siałem Californię z osiągiem 3,6 - 3,9 tony z ha. W tym roku chciałem zmienić odmianę. Polecają mi mieszańce (Elektra, Visby) ,klasa ziemi 3-4 nigdy nie siałem mieszańca jak to jest z jego uprawą. Czy jest ona bardziej wymagająca, ryzykowna. Nie mam w tym temacie doświadczenia i proszę o opinię doświadczonych hodowców. Jeśli zawsze osiągasz plon bliski 4 ton/ha to powinna być to twoja ulubiona odmiana. Chyba że wierzysz w możliwość średnich plonów na poziomie 5,5-6 t/ha i to niezależnych od temperatury zimą, opadow wiosną i obecnością gradu, to faktycznie,czas na zmianyPodobno wiara czyni cuda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 20 Sierpnia 2012 Kurcze chciałem zacytować mameja a zacytowałem kogoś innego dlaczego tak sie stało?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam rzepak boi siedużyc opadów wody po zasianiu ? Commandem jechać ? czy może poczekać aż się wypada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 21 Sierpnia 2012 Ulewy po zasianiu w miarę drobny deszcz jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 22 Sierpnia 2012 u mnie na wsi dziś chyba wszyscy siali, a ja dopiero orałem, sianie pewne dopiero po niedzieli, kurcze ale ten czas zapierdziela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 22 Sierpnia 2012 po niedzieli deszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mano 0 Napisano 22 Sierpnia 2012 A jak w waszych gminach z ilością zasiewów? Bo w mojej ludzie zwiększyli o 200% W samej mojej miejscowości 70% to rzepak co w ubiegłym stanowiło zaledwie 30% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymekp 0 Napisano 23 Sierpnia 2012 no fakt, ci którzy mieli po2-3 zasieli 15ha, gdzie nie spojrzeć rzepak, coś mi wygląda na klęskę urodzaju za rok jak zima nie zweryfikuje. Zanczna ilość zasiewów to coś w rodzaju wezme od sąsiada po zbiorze coś urośnie; nie neguje własnego materiału ale wszystko z głową (przynajmniej zaprawić należało); zasiałem VISBY za cieżkie pieniądze z dużym podkładem nawozowym i nawigator+command bezpośrednio po siewie, zastanawiam sie czy dobrze zrobiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 23 Sierpnia 2012 spokojnie u nas szału nie ma - raczej widzę ze mniej tego będzie, sam miałem 30 ha a sieje 14 ewentualnie 17ha - dopiero spółdzielnia orze pod rzepak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 23 Sierpnia 2012 Ja już po sianiu 11ha ,w okolicy jeszcze nikt nie siał ,jutro oprysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 23 Sierpnia 2012 Ja zasiałem opryskałem a wczoraj na nim woda stanąła tyle spadło pewnie chlomazon poszedł do Szczecina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 23 Sierpnia 2012 szał rzepakowy i w moich okolicach ludziom się udziela sieją nawet ci co nigdy nie siali a u mnie też zwiększyłem areał o50% DO TEGO CO BYŁO. KILKA DNI MĘKI I NA DZIŚ JUŻ WSZYSTKO POSIANE I POPRYSKANE DEWRINOL TOP I METAZ 5ha powschodowo pojade navigator z metazem pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 24 Sierpnia 2012 W tam tym roku dokładnie 23 sierpnia zasiałem i opryskałem a w nocy przeszła tak potężna ulewa że musiałem oprysk robić od nowa ,na jednym polu wyszedł bodziszek w takiej ilości że zagłuszał rzepak ,z kont to się wzięło nie wiem .Co do zwiększenia areału zasiewu to ja nie widzę takiej wariacji w moich rejonach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek85 0 Napisano 24 Sierpnia 2012 panowie który rzepak wybrac JYMMY czy MONOLIT???? doradzcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 24 Sierpnia 2012 ani ten ani ten. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 24 Sierpnia 2012 z liniówek to chyba moorse a z f1 to raczej kolumb-->spójrzhttp://www.coboru.pl/DR/PublWynikowPDO/WWPO_RZPO_2012.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekka 0 Napisano 24 Sierpnia 2012 Co masz do MONOLITU, ponoć w tym roku najlepiej przezimował ze wszystkich odmian i sypie też nie zgorzej.Osobiście zasiałem CALIFORNIĘ, ale tylko dlatego, że MONOLITU nie było w centrali, a nie chciałem dłużej czekać z siewem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietruszka-rdza 0 Napisano 25 Sierpnia 2012 Ciekawa prezentacja dotycząca osypywania ziaren rzepaku - http://www.bioagris.pl/prezentacje/nufilm/Ochrona-roslin-nufilm.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zikson 0 Napisano 26 Sierpnia 2012 Witam wszystkich. Pierwszy raz wsadziłem rzepak, prawie 3ha 24.08 ileż zamętu z tym miałem, przerabiałem swojego Poznaniaka 6 Chciałem się od Was specjalistow w uprawie dowiedzieć o oprysk, dużo się naczytałem że najlepiej polecieć navigatorem + command 3 dni po siewie, generalnie oprysk mam zamiar wykonać jutro. Susza u mnie jednak spora, od jakichś dwóch tygodni deszczu nie było. Jestem młodym rolnikiem 25 lat, poradźcie żeby strat na wiosnę nie było... Dodam że dowiedziec się za bardzo nie mam od kogo, w agencji się nie znają, kazali siać rzepak do końca sierpnia, a ponoć na świętokrzyskie do 24 najlepiej. Te tabele oprysków na tym portalu są bardzo pomocne, jednak wiadomo, że lepiej dowiedzieć się od kogoś kto stosował w praktyce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 26 Sierpnia 2012 Jak masz such to odpuść sobie commanda. Jedź navigatorem po 3 liściu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 26 Sierpnia 2012 do navigatora mozna dodac metazachlor ale wtedy drozej wyjdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 26 Sierpnia 2012 zebraliście już te późno desykowane rzepaki? jak kształtuje się w ich przypadku jakość nasion i plon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GandalfII 0 Napisano 26 Sierpnia 2012 posiane opryskane i deszcz ostro popadał pewnie wszystko białe będzie po comandzie w dawce 0,17 co do zwiększenia areału u mnie o 100% ale dlatego ze ostatnio same zboża były. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 26 Sierpnia 2012 Czy stosowaliście taki specyfik ? http://allegro.pl/microplan-rzepak-preparat-nawozowo-fungicydowy-i2584113913.html Co większych zasiewów to w moich rejonach ,po wymarzniętej pszenicy zasiali kukurydzę ,i zapowiada się sporo pszenicy.Ale Cargill będzie się cieszył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zikson 0 Napisano 26 Sierpnia 2012 znajomy mi powiedział że dobrze jest polecieć przed zimowaniem borem z jakimś aktywatorem, to ponoć lepiej rzepak lepiej przezimuje, prawda to? U mnie w okolicy, to raczej nie ma rzepaku, dopiero gdzieś w okolicach Opatowa, 30km od Sandomierza tam mają tego więcej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach