INFOZA 0 Napisano 24 Lipca 2013 już po żniwach 4.8 ha plon 3.5 t z ha na 4a i 4b nie jest źle pół ha zwierzyna zniszczyłaJa wczoraj zciołem,plon 3.8t z h na 3 klasie a zysk niewielki cena 1360+vat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maroLEK 0 Napisano 24 Lipca 2013 U mnie przedwczoraj na 4b i 5 klasie z 2.5 ha slabszego rzepako/rzepiku bylo 5 ton, sprzedany po cenie 1380 netto- zysk jeszcze byl, ale minimalny. Reszta jeszcze niedojrzała, rude pędy boczne, za to polowa pszenicy juz gotowa do zbioru, tylko deszcz pada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 24 Lipca 2013 mógł by ten deszczyk do nas przyjść, ma niedaleko planujecie już nowe zasiewy rzepaku ?? jakieś rozważania nad odmianami?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 24 Lipca 2013 dalej visby.plon w tym roku 3.9 t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 24 Lipca 2013 ja dziś sprzedałem w ellewatorze krasnystaw partię cena 1300netto, kiedy skończy się ta przecena ? z odmian jeszcze się nie zdecydowałem ale wybiore coś z listy zalecanej na lubelskie i myślę o chagalu, arot , ewentualnie adriana, jeśli ktoś ma jakieś spostrzeżenia o wyżej wymienionych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
INFOZA 0 Napisano 24 Lipca 2013 Ja polecam Californium sieje ją co roku i jeszcze się nie zawiodłem,znajomi co szukali większych plonów w innych odmianach i tak wkońcu wracają do tej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
INFOZA 0 Napisano 24 Lipca 2013 A co myślicie o SY KOLUMB podobno bardzo dobrze plonuje?? może ma ktoś jakieś doświadczenia z tą odmianą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 24 Lipca 2013 SY kolumb u znajomego 4300kg/ha u mnie californium 3800kg /ha ale mysle gdybym mial ph takie jak on to wyszlo by na to samo , ale kolumb u znajomego przy dawce 200kg N skracany tak jak moj i jego stal nic sie nie polozyl a moja californijka sie polozyla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 24 Lipca 2013 A co myślicie o SY KOLUMB podobno bardzo dobrze plonuje?? może ma ktoś jakieś doświadczenia z tą odmianą? Jutro go młóce jak dobrze pojdzie to pojutrze może coś bede wiedział..., ale czy wynik visbiego jest w stanie pobić trudno powiedzieć... Co do Californi dobra odmiana na średni poziom agrotechniki, na wysoki można wyciągnać wiecej z innych. W tym roku mamy tylko mieszańce, ale w poprzednich testowaliśmy przez 3 lata californie vs vision i ten drugi zawsze 200-400kg wiecej w tych samych warunkach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 25 Lipca 2013 Moja Artoga dała 4,2t z ha przy wilgotności od 7-9.2%. Zostały jeszcze 2 ha sianej 2 tygodnie później i z inną ochroną porównamy wyniki czy warto było jechać caryxem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 25 Lipca 2013 panowie wiosna był poruszany temat wysiewu azotu.jednym sie udalo wysiac przed nawrotem zimy inni wysiali wraz z nadejsciem wiosny.zauważył ktoś różnice w plonie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 25 Lipca 2013 właśnie wczoraj rozmawiałem ze znajomym na ten tematon nie zdążył na wszystko rozsiać przed śniegami, na jednej działce wypadło tak że na połowie było rozsiane a na drugiej tyle samo ale już po zejściu śniegu. po ruszeniu wegetacji o wiele lepiej wyglądał ten na który wcześniej poszedł azot, wszystkie zabiegi identyczne, a plon zauważalnie lepszy z późniejszym azotem, ciężko powiedzieć jaka była różnica, ale dało się ją zauważyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 25 Lipca 2013 Kadore przy wilgotności 7,2-8,4% dał 4,2t, przy 170 kg N. Ja wysiałem pierwszą dawkę w postaci saletrosanu w marcu, drugą, zaraz po zejsciu śniegu z drugiego ataku zimy. Zrobiłbym tak samo znów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 25 Lipca 2013 azot dawalem po zejsciu sniegu plon 3.9.wiec nie ma kolosalnych róznic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 25 Lipca 2013 Rzepak na 5-6 klasie 3,4 t/ha cena 1400 netto i 1370netto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 25 Lipca 2013 azot dawalem po zejsciu sniegu plon 3.9.wiec nie ma kolosalnych róznicNo 100 kg na 1 ha więcej to już masz dobry fungicyd do przodu. Jest o co walczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szymekp 0 Napisano 26 Lipca 2013 Visby 4-4,2t/ha azot po zejsciu śniegu na dwa razy (saletrosan i saletra) w sumie 200kg/ha, pełna ochrona z górnej półki a i tak przegrałem z niskobudżetowcem z za miedzy nasiona chyba california z własnego chowu, 400kg saletry, wszystko po kosztach, brak ochrony fungi i łuszczynowych na płatek - 3,2t/ha. Przy takich cenach ma prawo sie ze mnie śmiać. Jest ryzyko jest zabawa jak to mówią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 26 Lipca 2013 azot dawalem po zejsciu sniegu plon 3.9.wiec nie ma kolosalnych róznicNo 100 kg na 1 ha więcej to już masz dobry fungicyd do przodu. Jest o co walczyć.100 kg dla mnie to nie wielka róznica.wole nie ryzykować z nawozeniem w trudnych warunkach.spodziewałem się rónic pół tony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 29 Lipca 2013 jakie planujecie nawożenie pod rzepak?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 29 Lipca 2013 ja w tym sezonie ograniczam P - 70kgK - 120kgN - 180kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 29 Lipca 2013 Rzepak wykoszony. Odmiana Vision plon 4,2 na 3kl. i 3,2 na 4kl. z lasem dookoła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 29 Lipca 2013 U mnie plon niższy niz w zeszłym roku i jeszcze ta cena. Cena na dziś to 1280 netto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
INFOZA 0 Napisano 29 Lipca 2013 jakie planujecie nawożenie pod rzepak??Ja nic w nawożeniu i ohcronie nie zmieniam,jakiekolwiek oszczedności odczuje się na plonie,więc jaki tego sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 30 Lipca 2013 Taki że jak gleba zasobna to jak rok nie dasz PK a plon jest normalny ja czekam aż się teraz ceny nawozów dostosują do cen zbóż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
INFOZA 0 Napisano 30 Lipca 2013 ceny nawozów nigdy nie dostosują się do cen zbóż,więc musiał bym wcale nie nawozić? Wiem że na takich oszczędnościach kiepsko się wychodzi a ziemia nie człowiek nieda się oszukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach