Maciek 0 Napisano 30 Sierpnia 2013 prowadzę gosp.8 lat a zaczynałem od zera,zainwestowałem w nie 0,5 mln zł a muszę jeszcze raz tyle ,tak się złożyło że kupiłem używany sprzęt do zbioru zbóż.Znacznie posiłkując się kredytem ,to i brak wiedzy o stanie rzepaku w silosie spowodowały że po zbiorze zdecydowałem go zhandlować,rzepak był czysty i suchy 7-8proc wilg- 1 proc zanieczyszczenia.To przeinwestowanie gospodarstwa powoduje konieczność dokonania takiego wyboru ,równie dobrze rzepak mógł kosztować dziś 1100zł za tonę ,tylko ze względu na klops na soi i być może że inwestorzy pozbyli się nadziei na szybkie zyski na akcjach i innych instrumentach,spowodowały odbicie jego ceny do tej dopiero z początku żniw,nie mogłeś zakontraktować w maju po 1700zł,masz 2 krotnie większe doświadczenie w prowadzeniu gosp.z pewnością po rodzicach już co nie co dostałeś.A gospodarkę rynkową mamy dopiero 25 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 30 Sierpnia 2013 prowadzę gosp.8 lat a zaczynałem od zera,zainwestowałem w nie 0,5 mln zł a muszę jeszcze raz tyle ,tak się złożyło że kupiłem używany sprzęt do zbioru zbóż.Znacznie posiłkując się kredytem ,to i brak wiedzy o stanie rzepaku w silosie spowodowały że po zbiorze zdecydowałem go zhandlować,rzepak był czysty i suchy 7-8proc wilg- 1 proc zanieczyszczenia.To przeinwestowanie gospodarstwa powoduje konieczność dokonania takiego wyboru ,równie dobrze rzepak mógł kosztować dziś 1100zł za tonę ,tylko ze względu na klops na soi i być może że inwestorzy pozbyli się nadziei na szybkie zyski na akcjach i innych instrumentach,spowodowały odbicie jego ceny do tej dopiero z początku żniw,nie mogłeś zakontraktować w maju po 1700zł,masz 2 krotnie większe doświadczenie w prowadzeniu gosp.z pewnością po rodzicach już co nie co dostałeś.A gospodarkę rynkową mamy dopiero 25 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 30 Sierpnia 2013 chyba nie od zera bo skądś wziąłeś ziemię, za 500 000 to raczej ogródek w obecnych czasach można kupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 30 Sierpnia 2013 kontrakt sam w sobie określa obowiązki każdej ze stron, ale już Ulenberg wykłada jak krowie jakie obowiązki ciążą na sprzedawcy, kiedyś kara umowna o ile dobrze pamiętam oscylowała w granicach 10% (wtedy opłacało się często nie wywiązywać z kontraktu) stąd obecnie jest to 20%, lecz może ona zostać powiększona o rzeczywiste straty strony, jednak nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem egzekwowania tej kary od dostawcy (sam miałem kilka razy problem z wywiązaniem się z kontraktu - nikt mnie jednak nigdy nie obciążył - zawsze dochodziliśmy z kontrahentem do porozumienia) odnośnie do przechowywania rzepaku największym problemem jest spadek zaolejenia, żaden zakład nie zapłaci za roczny rzepak tyle co za świeży (pomijając już kilkuletnie, znajomemu 3 letni chcieli cofnąć z Niemiec i musiał renegocjować kontrakt -200zł/t) Polisa zabezpieczy przed gradem, niestety nie słyszałem o takiej która zabezpieczy przed nie wykonaniem podpisanego kontraktu. a na cóż inne zabezpieczenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
henio2 0 Napisano 30 Sierpnia 2013 A jak jest podpisany kontrakt i grad wychlasta plon to dopiero są kłopoty.[/quote W tej sytuacji kara jest pokrywana z polisy OC gospodarstwa był kiedyś artykuł na ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 30 Sierpnia 2013 W tej sytuacji kara jest pokrywana z polisy OC gospodarstwa był kiedyś artykuł na ten temat nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem likwidacji szkód wynikających z niezrealizowania kontraktu z polisy OC rolnika, a w ubiegłym sezonie było takich przypadków co najmniej multum (nawet samo PSPRz utrzymywało, że plony były bardzo słabe, natomiast w dolnośląskim plon rzędu 4t/ha nie był wcale super wynikiem, u nas plantacje faktycznie wypadły i z kontrahentami można było dojść do porozumienia, ale z tego co pamiętam niektóre zakłady ostro wytargały cwaniaków), OC o ile dobrze pamiętam opisywano jako zabezpieczenie przed niewywiązaniem się z umowy kontraktacji, chociaż te zazwyczaj przewidują możliwość wystąpienia gwałtownych zjawisk pogodowych niszczących plantacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 30 Sierpnia 2013 A jak tam u was wschody? Mój 50% na wierzchu z 25 może wyjdzie a reszta czeka na deszcz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 31 Sierpnia 2013 Elegancko, jednak trafiłem z orką 1 sierpnia i siało się jak po zimie w poniedziałek pole zielone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 31 Sierpnia 2013 u mnie z 80% wykielkowalo na normalnej glebie a na glinie to tak z 50% moze , trzeba czekac na deszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolnik91 0 Napisano 2 Września 2013 Hej, Rzepak siałem 13 sierpnia. Po 15 września planuje pojechać Oriusem (0,6-0,7)+bormax(0,5-1)+ siarczan magnezu(10kg) Co Panowie sądzicie na ten temat? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 2 Września 2013 dobre rozwiazanie , jak wyrosnie ci bardzo duzy to polecam Toprex lub Caryx , jesienia to ladnie skraca wiosna nie widzielismy z sasiadem efektow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 2 Września 2013 A ja nie widziałem różnicy pomiędzy caryxem a tebu+0,1lccc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 2 Września 2013 Oj to mało dawales Ccc ja dodawalem 0,5 .aczkolwiek ważny jest termin i wtedy jak się chce można tanio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 2 Września 2013 Oj to mało dawales Ccc ja dodawalem 0,5 .aczkolwiek ważny jest termin i wtedy jak się chce można tanio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 2 Września 2013 nie chciałem przerypać pomimo zaleceń do 0,7l ale liczyłem na skuteczność tebu a ccc było dla poprawy skuteczności bo się spóźniłem z zabiegiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolnik91 0 Napisano 3 Września 2013 Dzięki ivanekk1994 A jak to jest z tym mieszaniem komponentów: 1.woda, 2.Bor 3.Fungi 4.Siarczan Magnezu, czy to bez różnicy jest kolejność? A jak Np. na wiosnę to jescze mocznik wsadzić między 2 a 3. tak ? Może głupie to dla was pytanie To na wiosnę dobry np. Tebu i Stabilan jak przekwita albo przekwitł...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 3 Września 2013 Za późno najlepiej na początku opadania jakiś sensowny fungicyd. Tebu na 1 raz jak temperatura się ustabulizuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 4 Września 2013 Jak to jest z tym CCC i Triazolami. Zawsze stosuje 1 Litr jakiegoś triazolu np. oriusa 250 i chciałbym dołączyć do tego CCC tylko ile czy 0.2 nie zaszkodzi i czy wogóle można zaszkodzić rzepakowi stosująć CCC w zbyt dużej dawce wraz z Triazolami????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 4 Września 2013 A chcesz przedobrzyć? Jak planowo zastosujesz jakieś tebu po kiego czorta ccc mixować do tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 5 Września 2013 A chcesz przedobrzyć? Jak planowo zastosujesz jakieś tebu po kiego czorta ccc mixować do tego. Po pierwsze twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu i mojego pytania , po drugie chcę dodać CCC w celu polepszenia działania Triazolu nie wydając kosmicznych pieniędzy na mocniejsze środki typu Toprex czy Caryx . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 5 Września 2013 Ja na twoim miejscu dalbym ok 200g tebukanazolu + 0,2cc lub 0,15 cc ale to dopiero koncem wrzesnia jak bedzie fest rozbujaly , co do tropexu caryxa to efekt na jesieni jest powalajacy rzepak pieknie siedzi przy ziemi nie ma lisci jak kapusta , liscie ladnie przy ziemi sie ukladaja w zimie a nie stoja jak badyle , ale wiosna on efektow nie daje takie jak np. zapobieganie wylegania moim zdaniem przynajmniej u nas nie zauwazylismy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 5 Września 2013 toprex i caryx daje efekt jak nie przesadzimy z normą wysiewu.wiosna toprex daje efekt tylko musi byc wczesnie zastosowany zaraz jak rzepak wybija w pęd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 5 Września 2013 W tym roku rzepaki po caryxie lezaly tak jak i te bez caryxa , przyznam rzepak na kilka dni stanal ale to i tak nic nie dalo jakos na wiosne nie mam przekonania do tego szkoda kasy lepiej dac ccc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 5 Września 2013 moim zdanie caryx i toprex to dwa najlepsze regulatory.silniej skraca caryx zas toprex lepiej zwalcza choroby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach