kissmy... 0 Napisano 19 Września 2013 dobrze, że ekspert obudził się chociaż po sezonie bezpośredni odnośnik do artykułu:http://www.agro.basf.pl/agroportal/pl/media/migrated/pl2013/pdf_2013/Artykul_Caryx_-_2013_.pdf zastanawia mnie tylko dlaczego jesienny zabieg za 100zł/ha zwiększa masę korzeni o 3,87% przecież to jest śmiesznie mała wartość, już wiosenny zabieg ma lepszy efekt 8%; więc może warto zaoszczędzić na jesień stosując toprex a wiosną zastosować caryx - również oszczędzając, a jakie efekty daje dawka 0,8l/ha? kosztuje trochę więcej niż toprex ale już od wielu praktyków słyszałem, iż 1l/ha za mocno hamuje plantacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s17 0 Napisano 19 Września 2013 saletra nie pomoże na nie równe wschody.deszcz i ciepła pogoda to i rzepak zacznie rosnąć Czy można mieszać Caryx z graminicydem Targa (chizalofop-P etylu)? Proszę o szybką odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 19 Września 2013 nie mieszaj herbicydu z triazolem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 20 Września 2013 Ja do beki jeszcze dodawałem galerę i o dziwo rzepak plonował chwastów nie było , zimował bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolnik91 0 Napisano 25 Września 2013 Zaczęliście już na robaka i grzyba ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 25 Września 2013 hehe ja jeszcze od chwastów nie pryskałem, ma dopiero 4 listki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 25 Września 2013 dziś poszło wszystko, u mnie juz 8 liści ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
INFOZA 0 Napisano 25 Września 2013 U mnie po oprysku na chwasty strasznie pożółk i stanoł w miejscu, mam wrażenie że zaczyna gińąć,rzepak bardzo mały 4 liście po prostu koszmar nie wiem co robić a już nadają przymrozki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek200 0 Napisano 26 Września 2013 dziś poszło wszystko, u mnie juz 8 liści ma Co dawałeś na szkodniki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolnik91 0 Napisano 26 Września 2013 to nieźle. Ja to na robaka Mospilan albo DURSBAN. A jak to jest Panowie z Tebu na etykiecie jest ,że na jesieni bierze tylko czerń krzyżowych. A inne tebukonazole też sucha zgnilizna kapustnych, Bierze to samo co Orius albo horizon... bo niby taka sama substancja. Czy się mylę ? Pytam się ponieważ u mnie tylko to jest w pobliskim sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 26 Września 2013 To tylko kwestia rejestracji jest. Aby tylko ilość s.a. sie zgadzała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rolnik91 0 Napisano 27 Września 2013 ok dzięki. To po niedzieli jade na grzyba na robaka i bor Robaka widać ale u mnie teraz zimno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 29 Września 2013 można dać jutro np supero albo leoparda 1l/h samosiewy rzepaku jeśli w pon w dzień 13 w nocy 0 a w następnych dniach przymrozki do ok -4 nawet wtorek środa itd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 29 Września 2013 nadają spore przymrozki i nie ma sensu pryskać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 29 Września 2013 To po ozimym zbożu to przymrozek nie załatwi samosiewów więc muszę pryskać tak czy inaczej wiec ktoś mi odpowie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 29 Września 2013 poczekaj na ocieplenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przem 0 Napisano 29 Września 2013 dwa lata temu zwalczalem leopardem samosiewy w rzepaku i tez wykonywalem zabieg gdy wystepowały przymrozki (nie pamiętam do ilu poniżej zera spadała temperatura) i zabieg był skuteczny, nie zauważyłem też żeby rzepak ucierpiał, kontaktowałem się w tej sprawie z przedstawicielem producenta i kazał pryskac jeśli trzeba tylko żeby nie robić mieszanin z odżywkami itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ekspert BASF 0 Napisano 2 Października 2013 dobrze, że ekspert obudził się chociaż po sezonie bezpośredni odnośnik do artykułu:http://www.agro.basf.pl/agroportal/pl/media/migrated/pl2013/pdf_2013/Artykul_Caryx_-_2013_.pdf zastanawia mnie tylko dlaczego jesienny zabieg za 100zł/ha zwiększa masę korzeni o 3,87% przecież to jest śmiesznie mała wartość, już wiosenny zabieg ma lepszy efekt 8%; więc może warto zaoszczędzić na jesień stosując toprex a wiosną zastosować caryx - również oszczędzając, a jakie efekty daje dawka 0,8l/ha? kosztuje trochę więcej niż toprex ale już od wielu praktyków słyszałem, iż 1l/ha za mocno hamuje plantacje Co do zwiększenia masy korzeni, to zwiększa nie o 3,87 % a o 38,8 % !!!!W kwestii kosztów zabiegu - owszem wspomniany przez Pana jest tańszy, ale przełożenie na plon na podstawie doświadczeń z 3 lokalizacji w Polsce48,4 dt/ha, gdzie nawet przy obniżonej dawce Caryxu 0,7 plon wyniósł 50 dt/ha, a przy dawce 1,0 l/ha 52 dt/ha. (ochrona wiosna na wszystkich obiektach Caryx 1,0 + Pictor 0,5)Zysk łatwo sobie wyliczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 2 Października 2013 jeśli wzrost z 273kg do 284kg to skok o 38,8% to należy zastanowić się nad poprawnością wszystkich prezentowanych danych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przem 0 Napisano 3 Października 2013 jaki ekspert, takie obliczenia...??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metrax12 0 Napisano 3 Października 2013 kissmy...Przecież te 273 i 284 kg to jest azot pobrany przez rośliny. Gdzie jest podana masa korzeni??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 3 Października 2013 ok, załóżmy zatem, iż miarą "efektywności" systemu korzeniowego jest właśnie wskazana ilość pobieranego azotu, w związku z powyższym nadal śmiem twierdzić, iż 3,87% to nie jest przekonująca wartość, ale jeśli faktycznie masa korzeni wzrasta o blisko 39% to już jest to wartość mająca duże znaczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przem 0 Napisano 3 Października 2013 a to przepraszam bardzo, za to co napisałem. tylko skąd się w takim razie wzięły te procenty??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
metrax12 0 Napisano 3 Października 2013 25mm/18mm=1,388=138,8% czyli wzrost o 38,8% choć nie wiem co to za jednostka mm/cm2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 3 Października 2013 Też pryskałem w tamtym sezonie leopardem bardzo późno i przymrozki były już na porządku dziennym i oprysk zadziałał bardzo efektownie. Możesz z powodzeniem jechać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach