JarekSz 0 Napisano 3 Października 2013 Nie mm/cm2 a mm/cm3. Jest to długość drobnych korzeni w jednostce objętości gleby i tu wychodzi te 38% więcej - wydaje się dużo. Natomiast wykorzystanie N wychodzi 3% z groszami. Pierwsze co mi się nasunęło to kiedy był robiony pomiar - myślę, że na wiosnę (bo jest wynik Caryx na jesień i wiosnę) a wtedy korzeń rzepaku jest powiedzmy jak pietruszka. Zgadzam się, ze 38% więcej drobnych korzeni ma znaczenie ale wynik "magazynowy" nie powala mnie - bo przydałaby się objętość tej pietruszki do drobnych korzeni.Ja zrobiłbym to inaczej - część pola opryskał jednym część drugim (można kilka powtórzeń). Przy zbiorze odcinam uwrocia i koszę kombajnem aż zaświeci sie lampka ze zbiornika - robię wcięcie w bok łanu. Powtórka w drugiej połowie i macie wynik co lepsze bez wagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 3 Października 2013 kissmy po co kłócić się o cm to nie miejsce Mnie wystarczył test zimy 2011/2012 pół pola opryskane caryx pół toprex. Pisałem o tym i wrzucałem nawet zdjęcia. Post był z 29 marca 2012. Niestety teraz nie potrafie tego skopiować i tu wrzucić, więc jeśli masz chęc i tyle determinacji żeby odkopać to zobaczysz zdj i nie będziesz już mówić, że nie ma różnicy, że po co przepłacać itd. Mnie jakoś nie moze sie udać tego przeżucić tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 3 Października 2013 Witam,Oto chodziło?Kiedys pisałem o tym że stosowałem na jednym z pól do połowy pola Caryx a drugą połowe Toprex. 20 marca wyglądało to takhttp://imageshack.us/photo/my-images/24/rzepakpolpola.jpg/po lewej caryx po prawej toprex. Przedwczoraj wygladało to tak zdjecie z drugiej strony wiec po lewo toprex po prawo caryx http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2a0a1f754a40437d.html. I jeszcze dwa zdjęcia na jednym sam toprex na drugim Caryx http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b8b8edeed3f0081.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/86bee389cf4d1176.html Komentarz chyba zbędny każdy widzi i potrafi ocenić. U Nas przez tego "architekta łanu" 35ha już przesiane lub przesiane bedzie. Dodam jedynie że odmiana Visby oprysk tego samego dnia. Żadnej róznicy w agrotechnice nie było wszystko robione jednakowo a efekt zupełnie inny Caryx 30-45 roślin na m2 a Toprex 0-20 przy czym rozmieszczenie nie pozwalające na pozostawienie. Temperatury 2krotnie do - 21 no i kilka dni około -18-20.Oszczednośc na 1 ha niewielka a straty ogromne... rugi chyba najważniejszy link nie działa wiec daje jeszcze raz : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58b6126822a1fc96.html ( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 3 Października 2013 Tak o to, tekmie dziekuje bardzo za pomoc. Po caryxie udalo sie zebrac prawie 4t/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 4 Października 2013 Też pryskałem Caryxem ale na wiosnę i również jestem zadowolony. To prawdziwa siekiera nie ma prawa nałożyć się oprysk bo następuje praktycznie całkowite zatrzymanie wzrostu roślin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fryciol 0 Napisano 5 Października 2013 pytanie z innej beczki:) jeśli liczy się liście rzepaku to te pierwsze po wschodowe (w innym kształcie) zaliczacie do ich liczby? przykład: 2 liście powschodowe + 4 zwykle = 6 czy 4? podobno tych pierwszych się nie liczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONI 0 Napisano 5 Października 2013 czy pryskacie rzepaki toprex lub caryx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 5 Października 2013 @Moni a co koledzy napisali 2 posty niżej?? @fryciol te dwa pierwsze to nie liście tylko liścienie, nie liczy się ich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fryciol 0 Napisano 6 Października 2013 dzięki Marbar:) w takim razie mój rzepak ma dopiero 5-6 liści ;/ chyba nie nadrobi do zimy 10-12 liści Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 6 Października 2013 wszystko zależy kiedy będzie zima, w tym tygodniu ma być ciepło więc będzie rósł jak na drożdżach, u mnie jeszcze niektóry 4 liści niema, ogólnie jest bardzo nierówny, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qwerty1 0 Napisano 7 Października 2013 Chłopaki czy mieszanina tebukonazol 0,5, caryx 0,25, siarczan magnezu 5kg, mocznik 10 kg, bor 2 litry, mikro, pyrinex 0,5l, leopard 0,7l w jednym oprysku ma sens? Rzepak 3-4-5 lisci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 7 Października 2013 nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qwerty1 0 Napisano 8 Października 2013 Spali, wybuchnie czy nie zadziała? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wisla 0 Napisano 8 Października 2013 moze wybuchnąc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 8 Października 2013 Jak się nie zważy i przeleci przez dysze to będzie sukces. Po kiego czorta mieszasz tebu caryxem mocznik? i jakieś mikro. Siarczan i bor ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qwerty1 0 Napisano 8 Października 2013 Co do mieszaniny caryx tebu to mysle o dwoch rzeczach. Po pierwsze dwie substancje grzybobojcze ktore mimo, ze sa z tej samej grupy triazoli uzupelniaja sie. po drugie efekt pienięzny 0,5 tebu i 0,25 caryx to nie to samo co 1 litr caryx. Oczywiscie dreszcz emocji przy kombinowaniu tez jest w tym uwzgledniony A i dawka wymslona oczywiscie przeze mnie dla rzepaku nie wiekszego niz 5-6 lisci. Przy wiekszym rzepaku nalezaloby zwiekszyc dawke caryxu dla zwiekszenia efektu skracania. A co do mocznika i mikro to po prostu slaby start rzepaku w tym roku brak azotu wyplukanego przez deszczowa pogode. Nie wiem czy taka ilosc cos moze zdzialac, ale sprobowac moze warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin_kost1 0 Napisano 9 Października 2013 Stosował ktoś z was Basfoliar Kelp P-Max jesienią na swoich uprawach? Ja stosowałem to u siebie w zeszłym roku i efekt był bardzo dobry, rzepak ładnie wzmocnił się przed zimą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 13 Października 2013 mam problem w rzepaku, ze względu na suszę siałem pod agregat i przez przypadek nasiałem gorczycy, rzepak jest ok tylko gorczyca go przerasta czy jest jakiś oprysk na który gorczyca jest wrażliwa a rzepak pozostanie, ogólnie rzepaku jeszcze nie odchwaszczałem a ciepło nadają więc opłacało by się coś prysnąć - pilne proszę o radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 13 Października 2013 jedynie co przychodzi mi do głowy to kerb który zwalcza gorczyce polną.niestety nie mam pewnosci czy zwykłą gorczyce tez bierze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 13 Października 2013 a ten kerb nie radzi sobie przypadkiem ze świerzupą?? (rzodkiew świrzepa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 13 Października 2013 jaki zabieg wpierw robić na rzepaku caryx czy odżywki czyli bor i mikro? Może ekspert się wypowie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 13 Października 2013 a dlaczego by tego nie połączyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fryciol 0 Napisano 13 Października 2013 z gorczycą trudna sprawa. póki będzie ciepło, będzie rosła Ci w oszałamiającym tempie i będzie robiła sporą konkurencję dla rzepaku. musisz poczekać do pierwszych silnych przymrozków wtedy ją zetnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fryciol 0 Napisano 13 Października 2013 a jeśli jest środek w co wątpię to sam byłbym zainteresowany, gdyż wychodzą mi samosiewy gorczycy z upraw z poprzednich lat, jednak już w coraz mniejszej ilości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 13 Października 2013 nie no bo obawiam się że taki mix może spowodować zapychanie się filtrów itp;/ Bor bywa grymaśny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach