kissmy... 0 Napisano 13 Października 2013 świeża mieszanka dobrych odżywek nie powinna sprawiać kłopotów, ja mam wypraktykowane ekstremalne mieszanki z siarczanem magnezu (K+S), mocznikiem, folicare, soluborem, super5 oraz innymi mikroelementami w postaci chelatów z adob, wolę przepłacić kilka złotych na hektar i mieć pewność, iż nie zrobię 3 ton galaretki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 14 Października 2013 caryx bez problemu mozna mieszac z folialerem 21 bor i basfoliarem compo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 14 Października 2013 mam problem w rzepaku, ze względu na suszę siałem pod agregat i przez przypadek nasiałem gorczycy, rzepak jest ok tylko gorczyca go przerasta czy jest jakiś oprysk na który gorczyca jest wrażliwa a rzepak pozostanie, ogólnie rzepaku jeszcze nie odchwaszczałem a ciepło nadają więc opłacało by się coś prysnąć - pilne proszę o radę. popytaj ludzi z DuPont'a. Wypuścili śor o nazwie Salsa - podobno ładnie tnie różne inne krzyżowe, ale ja jeszze nie próbowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 14 Października 2013 Pilne pytanie czy mogę na rzepak który jest późno siany ok 2-3 liście duże dać caryx 1l? to link: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 14 Października 2013 taki rzepak trzeba dokarmiac a nie skracać.przy takim stanie rzepaku odpuść sobie sakracanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fryciol 0 Napisano 14 Października 2013 zostawilibyście rzepak populacyjny z obsadą 12-20 sztuk na m2 (aktualnie 5-7 liści, zdrowy i dokarmiony) czy przesiali pszenicą? będzie coś z tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s17 0 Napisano 14 Października 2013 Jeśli po zimnie obsada nie ulegnie zmianie, możesz mieć bardzo przyzwoity plon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 14 Października 2013 zostaw ewentualnie na wiosnę pszenica jara albo qq w ostateczności jęczmień albo rzepak jary.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ekspert BASF 0 Napisano 15 Października 2013 Na taki rzepak zalecamy obniżyć dawkę Caryxu do 0,7 l/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ekspert BASF 0 Napisano 15 Października 2013 jaki zabieg wpierw robić na rzepaku caryx czy odżywki czyli bor i mikro? Może ekspert się wypowie ?W celu ograniczenia kosztów zalecamy połączenie Caryxu z nawozami dolistnymi i aplikacje ich w jednym zabiegu, przebadanym przez nas rozwiązaniem jest poączenie Caryxu z nawozami dolistnymi firmy Adob np. Adob Bor, Basfoliar 12-4-6 S amino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ekspert BASF 0 Napisano 15 Października 2013 Na taki rzepak zalecamy obniżyć dawkę Caryxu do 0,7 l/haNa razie się wstrzymuje z tym co napisałem bo widzę, że jest zdjęcie, którego nie mogę otworzyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ekspert BASF 0 Napisano 15 Października 2013 Na taki rzepak zalecamy obniżyć dawkę Caryxu do 0,7 l/haNa razie się wstrzymuje z tym co napisałem bo widzę, że jest zdjęcie, którego nie mogę otworzyćWidziałem i podtrzymuje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 15 Października 2013 Pilne pytanie czy mogę na rzepak który jest późno siany ok 2-3 liście duże dać caryx 1l? to link: pogioło cię na coś takiego jeszcze catyxa chcesz dać. Pogoń go mikro a nawet mocznikiem. Mój zwarł rzędy i miałem dylemat czy warto jeszcze pryskać na hamowanie ale pojechałem wczoraj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 15 Października 2013 Tak zrobiłem wczoraj poleciałem mikro Bora i trochę mocznika zobaczymy co bedzie za kilka dni;/ to najgorsze moje nowe pole;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 15 Października 2013 center, mialem górki gliny w zeszłym tygodniu podobne. I tam gdzie mial 4 liście nawet nieduże 2 wieksze + 2 wielkości łyzeczki dawałem 1l caryxu - jak dla mnie odpowiada to zdj pierwszemu z Twoich. Natomiast tam gdzie mial 2-3liście i to niewielkie (jak na pozostałych zdj - choć niewyraźne) wyłączałem sekcje. Dziś w tych miejscach poprawiłem mocznikiem + bor+ plonvit. Natomiast tam gdzie prsynałem tym litrem - obrzeża glin - rzepak ładnie wyłożyło, zmienił barwe i myśle, że będzie git. Z tego co obserwuje to podstawowym błędem jest zbyt późne skracanie, zwłaszcza plantacji przegęszczonych. Co do caryxu wkurzył mnie bo strasznie mi się pienił i skłaczał w zbiorniku (choć osad był bardzo łatwo rozpuszczalny i nietrwały) mimo, że zmieszałem go z samym siarczanem Mg, wiosną było to samo. Jak zostawało 180-200l w zbiorniku już były problemy z wypryskaniem z powodu piany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 15 Października 2013 Jak masz tylko części pól takie jak na foto to właczaj i wyłaczaj gdzie trzeba, jak całe pola to daj sobie siana ze skracaniem lub posłuchaj eksperta i daj 0,7l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 16 Października 2013 Kościelniak uważa że hamować należy do pierwszej dekady października i tylko mocne plantacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 20 Października 2013 Pilne pytanie czy mogę na rzepak który jest późno siany ok 2-3 liście duże dać caryx 1l? to link: Kolego absolutnie nie męcz tego rzepaku Caryxem to na prawdę silny środek. Ładuj odżywki i czekaj do wiosny no chyba że to zdjęcie to tylko jakaś łatka na polu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 21 Października 2013 witam, mam ładny rzepak trochę za gęsto posiany dziś od samosiewów jechałem i trochę go wybujało puki co jeszcze nie skracałem czy jest sens pryskać i kasę pchać w obecnej porze bo to chyba za późno a może dokarmić go bo pod korzeń to nie szalałem i trafiają się uschnięte liście od dołu , czego może brakować? STOSOWAŁ KTOŚ SALSĘ -HERBICYD PONĆ TO NOWOŚĆ I KRZYŻOWE W RZEPAKU BIERZE BO JA Z GORCZYCĄ BYM CHCIAŁ JESZCZE POWALCZYĆ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 21 Października 2013 Co do gorczycy daj zimie z nią powalczyć.Co do skracania trochę późno. Twoje pieniądze twój wybór. Może ccc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 22 Października 2013 Co do gorczycy - jeśli masz jej dużo - może Ci pędzić rzepak w górę. Pomyśl do kiedy jest u Ciebie wegetacja i zadecyduj.Ja olałem, ale mam jej niewiele i zostawiam tak jak pisze Grześ temat zimie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 22 Października 2013 szukalem dziś po sklepach salsy herbicydu rzepaczanego ale w moich okolicach nie można kupić, a u was to jest to dostę pne jak się to ceni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 22 Października 2013 Gorczyca jako przedplon dla rzepaku to prosta droga do kiły kapuścianej,ja w ogóle odszedłem od gorczycy lepiej mieć puste pole jak samemu strzelić sobie w stopę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 22 Października 2013 To prawda, słyszałem opinię że na dobry poplon to na 1 ha trzeba wydać ponad 200 zł. Dlaczego gorczyca jest popularna - bo tania, daje jakąś tam masę zieloną do zaorania czy na mulcz. A potem problem. Dawid nie skracałeś rzepaku? Myślę że powinien też na gorczycę podziałać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 22 Października 2013 i dlatego zacząłem siać facelie!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach