Qwerty1 0 Napisano 18 Marca 2014 1 dawka azotu 8 marca. Teraz rzepak już zaczyna puszczać pąk. Jechać z drugą dawką czy czy czekać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GandalfII 0 Napisano 18 Marca 2014 Panowie jak u was z chowaczem? lata już? Państwowa insp ochr roślin podaje komunikat aktywny.. , nie mam wystawionych pojemników , no i czy Nurelle ma rejestracje w tym roku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GandalfII 0 Napisano 18 Marca 2014 Ale w tym roku zostanę przy Dursbanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 20 Marca 2014 2 dawka azotu wysiaana. Rzepak idzie do góry ma ok 20 cm i spory pąk kwiatowy.Jeśli takie temperatury się utrzymają w połowie kwietnia zakwitnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 20 Marca 2014 @Grześ 1l Galery +100ml Lontlera na 3ha (miałem na stanie) po dwóch dniach od oprysku chabry już całe powyginane i reszta chwastów też ma oznaki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONI 0 Napisano 20 Marca 2014 czy pryskacie juz toprexem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 20 Marca 2014 Czy ktoś stosował Lontrel w fazie gdy rzepak ma około 15 cm i gdzieniegdzie są już pąki na wierzchu??? Proszę o szybką odpowiedź bo jutro mam zamiar popryskać 3h bo mam dość dużo chabra a Lontrel ma napisane na etykiecie "wiosną - w momencie ruszenia wegetacji, jednak nie później, niż do rozpoczęcia tworzeniaprzez rośliny rzepaku pąków kwiatowych." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 20 Marca 2014 U mnie zaczęły pokazywać się pąki gdzie nie gdzie i pryskałem.bo chabra było strasznie dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek200 0 Napisano 20 Marca 2014 Ja pryskałem w zeszłym roku i nie zauważyłem negatywnych skutków (zapewne było to jeszcze w późniejszej fazie jak obecna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 20 Marca 2014 Dzięki wielkie za szybką odpowiedź jutro też pojadę z Lontrelem ale zmniejsze dawkę do 0.35l/h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sap51 0 Napisano 20 Marca 2014 Mam problem brak zimy w tym roku spowodował ,że w rzepaku została mi rzodkiew Świrzepa jak ja zwalczyc wiosna?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtrade 0 Napisano 20 Marca 2014 to jest tam sama rodzina nie? może być ciężko to usunąć... popytaj się u handlowców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majster89 0 Napisano 20 Marca 2014 stosował ktoś mieszaninę taką jak 0,5l caryx + 0,5l tebukonazolu?Czy zmniejszenie dawki caryxu da jakieś działanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przem 0 Napisano 21 Marca 2014 przyłączam się do pytania kolegi majster89, jaką strategie skracania rzepaku wybrać? bo niestety źle zastosowany regulator wzrostu potrafi narobić więcej złego niż dobrego ;/ a więc Caryx, toprex, zwykły tebukonazol, a może jakieś mieszaniny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanczo110470 0 Napisano 21 Marca 2014 panowie czy już można zastosować galere Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 21 Marca 2014 Mam problem brak zimy w tym roku spowodował ,że w rzepaku została mi rzodkiew Świrzepa jak ja zwalczyc wiosna??tylko motyka nie ma takiej możliwości, u mnie na szczęście wymarzło dziadostwo, a było miejscami tyle że wyglądało jesienią jak by rzepak kwitł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 21 Marca 2014 panowie czy już można zastosować galereOstatni gwizdek, tym bardziej że zapowiadane są ulewy , które mogą uniemożliwić wjazd na pola . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtrade 0 Napisano 21 Marca 2014 słuchajcie mam problem. Obsiałem rzepak na nowym polu i wybiło mi dużo rzepiku zapewne ozimego gdyż przetrwał zimę. Czy przy sprzedaży rzepaku z zawartością ok. 5-10% rzepiku odrzucą mi towar? Nie wiem co z tym fantem zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maroLEK 0 Napisano 22 Marca 2014 Tez co roku mam problem z rzepikiem, i to na połowie areału. Nigdy nie było problemów ze sprzedażą, nawet jak badali na olej czy kwas erukowy. Teraz i tak sprzedaję do Bodaczowa, a tam wszystko przerabiają na bio Jednak plon o 1/3 niższy, na drugi rok posieje jary, to moze za 5-8 lat bedzie troche mniej rzepiku, bo na razie co roku tylko więcej i jak posieję ponizej 8 kg/ ha rzepaku to dziadostwo wszystko zagłusza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maroLEK 0 Napisano 22 Marca 2014 Tez co roku mam problem z rzepikiem, i to na połowie areału. Nigdy nie było problemów ze sprzedażą, nawet jak badali na olej czy kwas erukowy. Teraz i tak sprzedaję do Bodaczowa, a tam wszystko przerabiają na bio Jednak plon o 1/3 niższy, na drugi rok posieje jary, to moze za 5-8 lat bedzie troche mniej rzepiku, bo na razie co roku tylko więcej i jak posieję ponizej 8 kg/ ha rzepaku to dziadostwo wszystko zagłusza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wtrade 0 Napisano 22 Marca 2014 dzięki za informacje. mam nadzieję, że u mnie również nie będzie z tym problemów. zresztą najpierw trzeba go zebrać:) ale mimo wszystko odpuszczę sobie siew rzepaku na tym polu na kilka lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanczo110470 0 Napisano 23 Marca 2014 panowie a czy juz pryskacie rzepak od robaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adas 0 Napisano 23 Marca 2014 U mnie wczoraj 1 chowacz był w naczynku a dzisiaj jeszcze nie bylem na polu. polowa tygodnia i pewnie bedzie trzeba wyruszyc w pole z opryskiwaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 23 Marca 2014 W połowie tygodnia trzeba będzie o skracaniu już myśleć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adas 0 Napisano 23 Marca 2014 tez tak mysle na robaczki + tebu +bor+jakis fosfor dolistnie+mikroelementy a pozniej carambą poprawic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach