damian9871 0 Napisano 17 Maja 2014 u mnie pojedyncze sztuki może przez to że cała okolica żółta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
INFOZA 0 Napisano 17 Maja 2014 U mnie jak sięgnąć okiem tylko ja mam rzepak,a pszczoły tylko te zbłądzone Nawet słodyszka ciężko było spotkać a w tamtym roku czarna plaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 17 Maja 2014 rok temu wszystko wytrułeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
INFOZA 0 Napisano 17 Maja 2014 rok temu wszystko wytrułeś Nawet gap nie widać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zieluch111 0 Napisano 18 Maja 2014 jak byłem w Niemczech 2 tygodnie to tam ani jednej pszczółki nie było a rzepak był w pełni kwitnienia:D tam to chyba juz wszystkie wytruliau mnie rzepak juz po kwitnieniu około 30 luszczyn na roślinie spadło po przymrozkach ale i tak jest średnio ponad 180:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 18 Maja 2014 u mnie też jak by mniej... jak był ubezpieczony od przymrozków itp to zwrócą coś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 19 Maja 2014 U mnie po 5-6 łuszczyn na głównym pędzie, na bocznych wszystkie są. Strata jest ale mniejsza niż 8%, a od takiej zwracają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 19 Maja 2014 u mnie dopiero teraz widoczne są straty - kilka łuszczyn na głównym pędzie i po około dwa nierozwinięte rozgałęzienia na roślinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zkubera 0 Napisano 23 Maja 2014 u mnie też jak by mniej... jak był ubezpieczony od przymrozków itp to zwrócą coś ?nie wiem jak u innych ale z PiZetJuhttp://www.pzu.pl/c/document_library/get_file?uuid=744a48f5-029a-4835-9e66-39f66b894378&groupId=10172od 10% (§ 4 pkt 4.6)oraz w okresie od 15 kwietnia do 10 maja – - max 40% wartości plonu, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anton 0 Napisano 24 Maja 2014 jak uważacie, biorąc pod uwagę stan plantacji rzepaku , kiedy mogą być żniwa rzepakowe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maroLEK 0 Napisano 24 Maja 2014 Najwczesniejsze u mnie byly 9 lipca /nie pryskany byl wtedy od grzyba/ a licząc 6-7 tygodni od obkwitniecia to w tym roku wychodzi cos między 9 a 15 / tez mi zalezy bardzo na tym zeby to przewidziec bo urlop !!! / Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GandalfII 0 Napisano 24 Maja 2014 a u mnie grad dzis leciał nawet 1,5 cm kulki ciekawe ile wysiekło, pod drzewami sporo liści było Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 27 Maja 2014 pogoda weryfikuje wszystko, u mnie w okolicy grad też stronami chodzi straty są na pewno ale czy to tylko lokalne szkody czy też coś więcej to się zobaczy w żniwa na matifie rzepaczek tanieje, szału z ceną nie będzie !!! i jak tu żyć Panie Premierze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 28 Maja 2014 Panowie u mnie po gradzie na strakach biale plamy jutro zglaszam szkode mial ktos taki juz przypadek z tymi plamami otworza sie one przed zniwami i czy trzeba sklejac ?? duze straty beda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 29 Maja 2014 a nie jest to szara pleśń?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomass12345 0 Napisano 30 Maja 2014 a nie jest to szara pleśń??O Boscheee Już sam nie wiem czemu ten portal ma służyć.... czy doradztwem i wymianą doświadczeń z innymi producentami-rolnikami czy też ma służyć "kleceniu" bezproduktywnych postów i wypisywaniu bzdur.malkolm2..... przeczytaj i posłuchaj sam siebie chłopie! Pisze przecież "ivanekk" że plamy wystąpiły po gradobiciu a ty sugerujesz mu szarą pleśń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 30 Maja 2014 Panowie u mnie po gradzie na strakach biale plamy jutro zglaszam szkode mial ktos taki juz przypadek z tymi plamami otworza sie one przed zniwami i czy trzeba sklejac ?? duze straty beda?W ubiegłym sezonie po sporym gradzie miałem tego dużo. Przy okazji szacowania strat w kukurydzy poprosiłem rzeczoznawcę o oszacowanie takich strat w rzepaku. Po obejrzeniu stwierdził, że to nie wpłynie na plon i pękanie łuszczyn, czego się obawiałem. Mimo, że był specjalista wysokiej klasy kontrolowałem rzepak i ku mojemu zdziwieniu nie zaobserwowałem ani pękania łuszczyn w miejscach uderzonych ani zamierania lub uszkodzenia ziaren. Wtedy grad spadł trochę później bo w połowie czerwca więc trzeba obserwować co się będzie działo ale większych problemów nie widzę, choć w ubiegłym roku panikowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 31 Maja 2014 a nie jest to szara pleśń??O Boscheee Już sam nie wiem czemu ten portal ma służyć.... czy doradztwem i wymianą doświadczeń z innymi producentami-rolnikami czy też ma służyć "kleceniu" bezproduktywnych postów i wypisywaniu bzdur.malkolm2..... przeczytaj i posłuchaj sam siebie chłopie! Pisze przecież "ivanekk" że plamy wystąpiły po gradobiciu a ty sugerujesz mu szarą pleśń tyle że przy takiej mokrej pogodzie jeśli roślina została uszkodzona to może dojść do infekcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 31 Maja 2014 Ta szara plesn jeszcze co ;D sa to uderzenia od gradu ziarno dzis bylem patrzec tam gdzie zostalo uderzone jest zegnite lub ma czarny kolor tam gdzie nie ma plam jest ok tylko ze plamy na 50% plantacji;/ zglosilem to do ubezpieczyciela no zobaczymy co powiedza troche sie tez obawiam bo to dopiero koniec maja do zniw jeszcze miesiac a niedaj Boze jakies ulewe przed zniwami to tragedia bedzie;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maroLEK 0 Napisano 1 Czerwca 2014 Połowa rzepaku pochylona po ulewach z gradem, leży na ziemi, idą kolejne pędy i kwitną, żółto się zrobiło, stare łuszczyny jeszcze ladne, będzie co z tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 1 Czerwca 2014 desykacja i może coś i będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 1 Czerwca 2014 desykacja i może coś i będzieivanekk1994 skoro jest zagnite to doszło do infekcji jakimś grzybem, daj do analizy a się dowiesz jakim. ja obstawiam szarą pleśń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ivanekk1994 0 Napisano 1 Czerwca 2014 moze byc i nawet nie wiem co ale uszkodzenie powstalo przez skutek gradu ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 1 Czerwca 2014 u mnie po opadach gradu w miejsu uderzenia w łuszczyne sa puste miejsca bez ziarna.plon napewno spadnie kilka procent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawidlubelskie 0 Napisano 4 Czerwca 2014 notownia nie ciekawie to wszystko zapowiadają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach