szu 0 Napisano 17 Lutego 2015 To Ty kolego jestes z okolic strzelina Turas jeszcze na Opolszczyzne ora a raczej bez okowo uprawia ale u nas to nowy agronom mu by sie przydał poczatek mial dobry z burakami ale potem chyba polakom odbilo wierzbe energetyczna zasadzili potem zaorali pole u nas ma małe kawalki a daleko od siebie to srednio na jego sprzet -oczywiscie nie jesgo ale tych co przetarg na usługi u niego wygrali :p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 17 Lutego 2015 Wczoraj rano mój sąsiad siał już nawóz. Czy to trochę nie przesada? Zasiał już na jakieś 30h. Dostał chyba cynk o wiośnie na koniec lutego. Czy to ma sens jeżeli wiosna będzie za 1,5 lub 2 miesiące?. Jeżeli gleba nie jest zbyt lekka i ma duże właściwości sorpcyjne a azot z nawozu nie jest w formie azotanowej to powinno być git kolego pamiętam jak siałem w lutym na śnieg i mróz siarczan amonu forma amonowa to ludzie co siali saletrę pewnie w przeliczeniu na N połowę dawali tego co ja ich rośliny zawsze słabiej wyglądały straty w taki mróz nie sa spowodowane przez temperature ale raczej przez gwałtowne odwilże zresztą zawsze staram sie dać pierwsza dawkę siarczanu na rzepak jak ziemia jest odmarznięta a roślina na gwałt potrzebuje N to forma azotanowa jest nie zbeda jak rosliny sa w dobrej kondycji to mozesz na samym moczniku jechać i zle nie bedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maroLEK 0 Napisano 19 Lutego 2015 Chodziło mi bardziej o to, że azotany szybciej są wymywane z gleby, za to rośliny bardzo dobrze je pobierają, nawet w nadmiarze. Dlatego są dobre w fazie intensywnego rozwoju roślin, ale ile mogą działać, 2 tyg max? Osobiście nigdy nie stosowalem nawozów w lutym. Zresztą w ogóle mało ich stosuję ze względu na ceny, W tym roku tylko i wyłącznie Saletrzak w 2 dawkach pójdzie po około 40N na poczatku marca i kwietnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 19 Lutego 2015 Widzę kolego że nie nadążasz za przebiegiem pogody ? uważam że podanie azotu marzec kwiecień to już nie za wiele pomoże . Może powtórzyć się przebieg pogody z tamtego roku i to lutowe podanie azotu było bardzo potrzebne rzepakowi,osobiście już wysiałem pierwszą dawkę na swoje rzepaki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 19 Lutego 2015 Kiedy jechałeś nocą czy sobota niedziela. W moich stronach sporo życzliwych. W zeszłym roku siałem też o tym czasie ale siałem też sól i jak ktoś pytał to siałem sól a azot się już dawno rozpuścił. Choć kilku rolników BP pogoniło nie wiem z jakimi konsekwencjami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anton 0 Napisano 19 Lutego 2015 Kiedy jechałeś nocą czy sobota niedziela. W moich stronach sporo życzliwych. W zeszłym roku siałem też o tym czasie ale siałem też sól i jak ktoś pytał to siałem sól a azot się już dawno rozpuścił. Choć kilku rolników BP pogoniło nie wiem z jakimi konsekwencjami.ale jeśli nie jesteś na terenach OSN i nie masz programów rolnośrodowiskowych to można rozsiewać każdy nawóz. piszą to chyba naFarmer.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 19 Lutego 2015 Jeśli jeśli... Donosiciel nie wie gdzie i w czym jesteś, a jesli wie to tym gorzej. Ja czekam, choć nie dlatego, że chcę, ale muszę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 19 Lutego 2015 Dzisiaj byłem na szkoleniu i wielu okolicznych rolników już też rozsiali azotu w rzepaku , co do przepisów o sianiu nawozu po 1 marca ,to w tej broszurce z ARiMR jet napisane co i kiedy można siać i ja mogę bo nie mam żadnego programu RŚ i OSN, Natura 2000,itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 19 Lutego 2015 Widzę kolego że nie nadążasz za przebiegiem pogody ? uważam że podanie azotu marzec kwiecień to już nie za wiele pomoże . Może powtórzyć się przebieg pogody z tamtego roku i to lutowe podanie azotu było bardzo potrzebne rzepakowi,osobiście już wysiałem pierwszą dawkę na swoje rzepaki.Oczami wyobrażni widzę te biedne plantacje rzepaku, którym azot podany w ok 5-10 marca będzie obojętny , a nawet niestrawny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 19 Lutego 2015 ja też czekam do marca, jak na razie jest w miarę sucho więc nie powinno być problemu z wjechaniem w pole Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 19 Lutego 2015 Daję skrzynkę piwa przeciwko czapce śliwek, że o tym czasie wyjątkowo pomocne będą temperatury umożliwiające wysiew , nawet mocno wilgotnej glebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 20 Lutego 2015 sól dziś wysiana jak tylko będą przymrozki bez czekania do 1 marca będzie siana polifoska i saletra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 20 Lutego 2015 grzegorzu a co z terminami nie boisz sie zyczliwych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
INFOZA 0 Napisano 21 Lutego 2015 "gregorfik"Ile soli wysiałeś na/h. Ja dziś siarke wysiałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 21 Lutego 2015 "gregorfik"Ile soli wysiałeś na/h. Ja dziś siarke wysiałem. roznie od 100 do 130kg 60% soli men2face jakimi terminami ? czy też jestes zwolennikiem starej legendy mówiącej, że Pan Mietek słyszał od Pana Waldka, że Pan Stachu był na szkoleniu ze swoim sąsiadem Krzychem i ten Krzychu a w zasadzie syn Krzycha który też był tam z kolegą słyszał, że na OSN-ach albo na ONW (bo to mówią, że to to samo) nie można zbyt wiele robić np orać pryskać a nawet w laczkach chodzić przed 1 marca więc na pewno nawozów siać też nie można. W sumie to generalnie nic nie można robić i za wszystko zaabierają dopłaty. A wiec skoro tak robią na ONW a może na OSN? w każdym razie nie ważne bo na pewno gdzies tak robią to pewnie jeśli jeszcze nie robią to na pewno zaczną robić tak również na obszarze poza w/w więc po co ryzykować ? Lepiej siać po 1 marca i mieć spokój a najlepiej to po 15marca, żeby to już nikt nie miał wątpliwości kiedy było siane. Tak to u nas generalnie wygląda (men2face nie bądź zły, bo to bezpośrednio do Ciebie nie było tylko ogólnie do tego jaki pogląd panuje na temat nawozów przed 1 marca) A tak na poważnie już zupełnie, choć sądze, że wiele osób i tak pewnie będzie się upierać przy swoim: http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/aktualnosci/rzepaki-trzeba-juz-nawozic-azotem,49362.html Jakby kto mówił, że tam się nie znają to jeszcze:http://www.arimr.gov.pl/kontrole-beneficjentow/kontrole-cross-compliance/minimalne-wymogi-dotyczace-stosowania-nawozow-i-srodkow-ochrony-roslin-wraz-z-liczba-punktow-jaka-przypisuje-sie-kazdej-stwierdzonej-niezgodnosci.html Skanów ksiązeczki z dobrymi praktykami już nie będę wklejał, bo myśle, że to powinno starczyć. A więc generalnie można stosować przed 1 marca bo nie ma twardego przepisu mówiacego, że nie można choć są wyjątki od tej zasady oczywiście i sytuacje w których robić tego nie wolno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 21 Lutego 2015 Widzę kolego że nie nadążasz za przebiegiem pogody ? uważam że podanie azotu marzec kwiecień to już nie za wiele pomoże . Może powtórzyć się przebieg pogody z tamtego roku i to lutowe podanie azotu było bardzo potrzebne rzepakowi,osobiście już wysiałem pierwszą dawkę na swoje rzepaki. kolego odpowiadam na Twój post ale nie obrażaj sie bo nie tylko o Twoja wypowiedz chodzi skoro Azot nie pomaca w marcu kwietniu to moze siać cała dawke przed siewem rzepaku ozimego Kodeks Zwykłej Dobrej praktyki rolniczej m in z Akademi rolniczej w Wrocławiu jednoznacznie wskazuje od kiedy nie wolno stosować do kiedy nawozów mineralnych i organicznych .osobiście tez uważam to za durnotę ale panowie gdzie byliście jak to ogłaszali ? ja nie miałem większego pojęcia 20 lat temu o nawozach nawożeniu kompleksach sorpcyjnych ,zależności temperatury na straty azotu i jeszcze kilka niuansów Pisze terminy z notatek 1 dawka wiosenna 250kg siarczan Azotu 17 marca1 kwietnia 200kg saletry18 kwietnia 150saletry plus 150 mocznika 2 razy jezdzilem i odzielnie siałemwkurzony bylem bo mocno wytałowałem rzepakja nigdy lepszego rzepaku od tamego nie mialemplon miałem wyższy ale łan rzepaku nigdy nawet wygladem sie do tametego nie zblizył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 21 Lutego 2015 grzesiu o ile wiem masz rolnictwo zrównoważone wiec nie badz taki kozak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 22 Lutego 2015 men2face proponuje mniej się interesować kto co ma a jeśli już interesować to dokładnie, żeby nie pisać głupot na całą Polskę o osobach, które wydaje się, że się zna. Kozaczeniem raczej nazwałbym pisanie o innych osobach na forum ogólnym spod nic nie znaczącego nicka. Dla mnie to taka dziecinada nie przystająca dorosłemu (tak sądzę) człowiekowi. Jeśli jak twierdzisz znasz mnie i wyciągasz na forum moje prywatne jakieś rzeczy (które wydają Ci się prawdziwe) to się przedstaw o czym kiedyś Ci pisałem w PW wtedy będziemy mogli kontynuować rozmowe na forum ogólnym i wymieniać się doświadczeniami. W przeciwnym razie nie odpowiadam. Aby nie odbiegać od wątku to w kwestii różnych programów rolnośrodowiskowych, na stronie ARiMR można znaleźć także informacje na temat wymogów poszczególnych prgramów także w kwestii stosowania nawozów. W każdym razie nie każdy pakiet oznacza zakaz wjazdu na pole przed 1 marca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 22 Lutego 2015 W dniu dzisiejszym nie zauważyłem najmniejszych śladów ruszenia wegetacji , na polach pomiędzy Wrocławiem, a Kłodzkiem . Rzepaki jak i zboża w letargu , a ich kondycja słaba lub max. srednia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 22 Lutego 2015 chyba podniosłem ciśnienie na forum co niektórym.radze dowiedzieć sie wiecej od doradcow rolnośrodowiskowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 23 Lutego 2015 W dniu dzisiejszym nie zauważyłem najmniejszych śladów ruszenia wegetacji , na polach pomiędzy Wrocławiem, a Kłodzkiem . Rzepaki jak i zboża w letargu , a ich kondycja słaba lub max. srednia.No południowo-zachodnia wielkopolska podobnie. Nawet pszenice dostały ładnie po liściach. Kolor pozmieniały na brązowo - czerwony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 24 Lutego 2015 na pólnoc od poznania z kolei juz zboża ruszyły jeczmien ozimy szczególnie, nowe pędy rosną, widać to dobrze, bo stare żółte... Natomiast jeczmien nie wiem jak u Was u mnie naliczyłem 12 pędów z jednej roślny, także nie ma sie co spieszyć z nawozem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 24 Lutego 2015 chyba podniosłem ciśnienie na forum co niektórym.radze dowiedzieć sie wiecej od doradcow rolnośrodowiskowych Ponawiam swoją prośbę o podwójne przemyślenie kolejnych postów zanim następną głupotę się chlapnie i wprowadzi być może jakiegoś forumowicza w błąd, swoimi małymi bzdurkami i tym co Ci się wydaje. Będę wdzięczny jeśli choć w części zastosujesz się Kolego (choć nie wiem czy to właściwy zwrot) do tej małej prośby bo jak wiemy moderator tu nie zagląda. Myślę, że poczujesz sie odrobinę zobowiązany z tego względu, że ja do Twej małej prośbeńki się zastosowałem i skonsultowałem z moim (a może nie tylko moim?) doradcą w kwestii rolnictwa zrównoważonego (które szczególnie powinno mnie interesować bo przecież twierdzisz, że je mam - a Ty się nie mylisz hę?). Otóż mój doradca twierdzi to co i ja twierdziłem, że siać nawozy mineralne przed 1 marca można. Jednak zawsze można powiedzieć, że doradca się myli, dlatego też specjalnie dla Ciebie (możesz czuć się szczególnie wyróżniony) napisałem do wojewódzkich oddziałów ARiMR, abyś teraz wszystkim napotkanym ludziom mógł mówić to co i ja mówiłem, że siać można przed 1 marca i na potwierdzenie tego mam pisemną odpowiedź z 2 odrębnych regionalnych oddziałów. Chyba teraz powinienem napisać: men2face jak się nie znasz to Ty nie kozacz? Tak więć następnym razem ciśnienia nie podnoś bo mimo dość młodego wieku staram się dbać o zdrowie PS. Przepraszam, że złamałem dane słowo o braku odpowiedzi zanim się przedstawisz. Od teraz jednak postaram się być bardziej konsekwentny. PS2. Więc jeśli ktoś chce to się nie bać tylko siać nawet na zrównoważonym. Jeśli ktoś by miał jeszcze wątpliwości mogę na PW wysłać odpowiedzi z ARiMR w tym temacie bo wrzucanie na ogólnym jest raczej nie na miejscu, bez zgody osób odpisujących. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 28 Lutego 2015 Otóż mój doradca twierdzi to co i ja twierdziłem, że siać nawozy mineralne przed 1 marca można. rozmawiałem ostatnio z pracownikiem ARiMR, który twierdzi, że kopaliny to nawozy naturalne, natomiast nawozem organicznym jest każdy związek organiczny, nawet jeśli jest nawozem sztucznym i zasadniczo ma racje, s. 25http://sybilla.iung.pulawy.pl/wydawnictwa/Pliki/pdfPIB/zesz2.pdfco prawda nawozy mineralne są w dalszej części tekstu sklasyfikowane jako nieorganiczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 28 Lutego 2015 Kurcze chłopy nie wpadajcie w skrajnosci, chodzi o nawozy naturalne i sztuczne. Jakby sie kto uczepił to i saletra jest naturalna, bo przechodzi z powietrza do granulki z pomocą kopaliny jaką jest gaz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach