szu 0 Napisano 3 Lipca 2016 Glifosat sam w sobie moze nie jest tak groźny jak jego sole temat tabu ale ja o dawkach i jak to rozwiazuje problem długosci żniw moj znajomy z 20 lat temu mi sie przyznał ze daja od 1 do 3 l randapu i od 3 do 10 l ojeju z rzepaku no i tak ze tam gdzie daje 1 l to rzepak ma za 3 tyg do koszenia tam gdzie 3 to w tydzień i kosi a on wtedy sprzedał 4 bizony a kupił 1 JH 1070 10 letniego chłopy sie pukali w głowę a on mimo ze bizonów kupił nowych z 20 sie tak nie pukał jak sam mówi bywało ze nowy w drodze sie popsuł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtom 0 Napisano 10 Lipca 2016 Desykacja zrobiona.Teraz dużo(prawie wszystko) zależy od pogody.Tak nierównomiernie dojrzewającego rzepaku jeszcze nie miałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 10 Lipca 2016 Szału w plonie nie ma . Ok 3t/ha . Ziarno bardzo drobne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 10 Lipca 2016 Szału w plonie nie ma . Ok 3t/ha . Ziarno bardzo drobne . na biednego nie trafiło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OJP 0 Napisano 10 Lipca 2016 na biednego nie trafiło W przeciwieństwie do ciebie "gargi" już wymłócił i teraz jego zadaniem jest tylko dobrze to sprzedać. Natomiast twój rzepak stoi jeszcze na polu.... a przez parę kolejnych dni zapowiadają deszcze (miejscami dosyć obfite) jak na finiszu wymłóci ci go deszcz to daj znać na forum też się z przyjemnością pośmiejemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 11 Lipca 2016 Szału w plonie nie ma . Ok 3t/ha . Ziarno bardzo drobne . na biednego nie trafiło Dzięki za uznanie . Ale co po plonie 6t/ha , kiedy bieda umysłowa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 14 Lipca 2016 Rzepak sprzedany . Cena 1570 netto. Wilgotnosść od 5,6 do 7,2 w zależności od pola.Plon ważony 2650 kg/ha . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 19 Lipca 2016 a MOTORYNE kupilę czy tylko pompkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 19 Lipca 2016 Kas dopiero za kilka dni , a pompkę zamieniam na większą bo ta już jest za mała .szu , Które miejsce masz w kolejce do kombajnu ?Zdążysz w lipcu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 19 Lipca 2016 Bo podobno od sierpnia Hammery drozeja . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 21 Lipca 2016 a co masz wolne moce w koszeniu ? nie Ty jeden aż szkoda ze Klienów brak u mnie jeczmień razy koszą ale ja w tym roku nie mam a na pszenice myśle ze kolo niedzieli zacznę ps Gargi Ty tak nie baraszkuj z starą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 21 Lipca 2016 Stary , od ok 10 lat kosze tylko u siebie . Moja żona jest ode mnie 15 lat młodsza , a twojej starej nie znam , to niesłusznie mnie posądzasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 22 Lipca 2016 jak masz kombajn więcej niz 10 letni to kiedy kombajn nowy kupujesz moja stara jest po 60 i łysa na głowie i nie tylko ale co Ty hamera sprzedajesz ze wiesz ze w górę poszły a jakiego masz 1 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 22 Lipca 2016 Ja mam Hammera z firmy Matchbox .I nie zamierzam go sprzedawać , hyba ze dokupię drugiego od Brudera .Co do żonki , to z opisu widze , że ekstremalnie wyeksploatowana .Czyżby te lysiny od dzikiego sexu i karmienia z wiadra ?Kombajn zostawiam ten ktory mam , gdzie ja dzisiaj kupię drugą Wistulę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 22 Lipca 2016 płn kuj-pom średnio 2t/ha, ja nie miałem w tym roku rzepaku, więc płaczę tylko nad pozostałymi uprawami #dobrazmiana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 23 Lipca 2016 Natura pokazuje kto rzadzi.A tu już wszyscy uśpienie nowymi zabawkami , cud agrotechniką , kilkukrotnymi opryskami na grzyba , ożywkami , ekstra nawozeniem , cenami dzierżaw mysleli że jej podskoczxą .Niestety , wyzej (słowo zostało usunięte) się nei da . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 23 Lipca 2016 a ja mam boczny bizon z 25 żoną młoda duchem i biedna nie była jak ja poznałem poza gaciami miała dom i samochód od razu wyżej (słowo zostało usunięte) nie skoczy przyjacielu kissmy ja nie żartuje ze myśle o uprawie rzepaku po rzepaku i pszenicy u mnie plon wyższy niż piszesz fakt do rekordowych brakuje sporo ale do ektremalnie niskich dużo ponad a teraz co z pszenica za rzepak mam 1600 netto za pszenice 500 3 do 1 nie było nigdy takiego stosunku przy 3 tonach w rzepaku pszenicy musiałbym kolo 10 zbierać jak dla mnie to sa rekordowe zbiory w rzepaku rekordowe miałem kolo 5 ton wiec na co mam liczyć ze w następnym roku pszenica 100 euro złapie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 24 Lipca 2016 Z plonami to jakaś lipa, nawet na AF nikt nie pisze o 10 t pszenicy i 6 rzepaku .Widać padł pomór na roślinną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 24 Lipca 2016 też robiliśmy kiedyś 2x rzepak, pszenica, 2x rzepak, zmianowanie przy dobrej ochronie nie ma większego znaczenia w krótkim okresie, ale teraz jest taka masakra przy ostatnich multipakietach anomalii (susza + zima + susza), że żadna technologia nie gwarantuje opłacalności, teraz czekają nas chude lata i do tego coraz bardziej trudne do przewidzenia, nie tylko w zakresie przebiegu warunków atmosferycznych lecz przede wszystkim tendencji rynkowych i podaży ze wschodu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 25 Lipca 2016 oj tam oj tam od razu chude pamietam buraki po burakach raz zasiałem drugi raz bym nie siał pszenice 3 lata siałem bez wiekszysz spadków rzepak sporadycznie 2 razy no raz to po uszkodzeniu przez AMMO super z rzepaku nic nie było poza zielonymi badylami twardymi jak szlak na AF jest opisany mechanizm jak to można uszkodzić . Ja osobiscie czekam na 100 euro za tone zboża to jest normalna cena i da sie 1000 zł na ha zarobić pod warunkiem cen do produkcji z 2003 r Ale i świn bedzie w Polsce wiecej i drobiu . nie da sie produkować zwierzat przy 250 euro za tone pszenicy a bardzo chętnie sie przesiąde na JH z PROW 2007 -2013 za 20 % wartosci tak 50 % zapłacili 8 lat używali wiec jest zamortyzowany a 20 % to dobra cena . Spokojnie pokory trochę ktoś tu robił wielkie rzeczy bez głowy i co mogło byc z tego Nie raz pisałem o 2 masarniach obie dotacje otrzymały większe niz ich wartosc księgowa mniejsza nogi wyciągała a większa od czasu dotacji nie ma płynności finansowej i co z tego ze mozna dostać 50 % na maszyny jak tylko 50 tys rolników otrzymało a jest conajmnie 500 tys i co innych szlag nie trafia jak ora pole 40 letnim ciagniem albo kupił Fenta z 1975 r a moim zdaniem żyto za rok sie bedzie opłacić najbardziej i Bobik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 26 Lipca 2016 To se pane na wrati.W 2003 pensja minimalna , wynosiła 800 zł. Dochody przy podobnych cenach skupu i niższych cenach zakupu środków produkcji , wyższe jak dzisiaj.Dzisiaj dochody są niższe , albo i żadne .Jest niby dołata , tyle że pensja minimalna o 1000 zeta wyższa , a możliwośc zarobku 2500 zł na rękę bezproblemowa.Wobec czego zarobek w rarcy najemnej wynosi nie mniej jak 60 ton zboża rocznie i to na czysto z gwarancją stałego wzrostuNa uprawianym hektarze trudno jest zarobić , tonę (na czysto)Gdy do tego dodać płatny urlop , 6x wyższy zasiłek chorobowy i to za kazdy dzien dwukrotnie ,wyższe swidczenie rentowe i emerytalne , oraz brak konieczności posiadania kapitału , okazuje się ze być może jestesmy ostatnimi MohikaninamiHowk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 26 Lipca 2016 przespałeś 100 tys 1 ha chodził jak bys sprzedał 10 ha to 1 mln byś zarobił daje Ci gwaracje ze z plonów pola nawet z 100 letników zysków tyle nie osiagniesz dzis mógbyś kupować po 20 tys 1 ha za 200 bys odkupił te 10 ha i miałbys 800 tys ale zapewne vat 23% od tej kwoty urzad skarbowy by naliczył ale i tak zły interes to nie byłby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtom 0 Napisano 26 Lipca 2016 Rzepak - 1,5 t/ha,zapowiadał się na 2,5-3 t. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OJP 0 Napisano 27 Lipca 2016 Rzepak odmiana Inspiration F1, średnia z całego obszaru 3,18 t (słabiutko)wilgotność od 5,2 - 6,8 % zanieczyszczenia od 2,2 - 4,1 % cena netto 1640 zł/t na kontrakt w Komagrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 27 Lipca 2016 alvaro 3.43-3.8 t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach