Ukasz52 0 Napisano 2 Sierpnia 2007 mieszance charakteryzują sie wiekszą plennością w 1 roku (wybujałość mieszancowa) sieje sie ich zwykle mniej na ha ok 3kg wymagaja wiekszej dbałości i starannosci w uprawie sa drozsze nasiona niz liniowe, mieszance dzielą sie jeszcze na 2 grupy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zonk 0 Napisano 3 Sierpnia 2007 siał ktoś może odmiany baros i amor, co możecie o nich powiedziec ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 3 Sierpnia 2007 a do jakiej grupy nalezy californium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tripad 0 Napisano 3 Sierpnia 2007 californium to odmiana populacyjna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 3 Sierpnia 2007 siał ktoś może odmiany baros i amor, co możecie o nich powiedziec ?W tym roku amor się nie popisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BONIEK 0 Napisano 3 Sierpnia 2007 U mnie rozstaw co 2 leja w siewniku, nawóz Lubofos pod rzepak stosowałem rok temu a wysiało mi się ponad 5 kg nasion. I jaki miałeś plon?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BONIEK 0 Napisano 3 Sierpnia 2007 Jeżeli ktoś miał Californium a chce coś zmienić polecam następcę tej odmiany w Monsanto " CASOAR" lub "CABRIOLET" ceny nasion podobne do Californium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostrogaj 0 Napisano 4 Sierpnia 2007 Jeżeli ktoś miał Californium a chce coś zmienić polecam następcę tej odmiany w Monsanto " CASOAR" lub "CABRIOLET" ceny nasion podobne do Californium Masz rację. Casouar jest następcą Californium. W zasadzie nie większych zmian ale jest bardziej plenna. Poza tym w tym roku nie jest jeszcze na szeroką skalę wprowadzana. Nie mniej od przyszłego roku szerzej wejdzie na rynek. Jak by nie patrzeć jest to novum. Sam jestem ciekaw jak wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tripad 0 Napisano 5 Sierpnia 2007 tyle ze casoar przed rejestracja w Polsce badany byl jedynie jeden rok... o ile pamietam wiele bylo odmian ktore w pierwszym roku rejestrowym spisywaly sie rewelacyjnie a potem w calym wieloleciu wypadaly kiepsko...poczekajmy wiec z ocena... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 5 Sierpnia 2007 A miał ktoś odmiany z KWS Remy, Digger, Rodeo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 5 Sierpnia 2007 Ja sieje californie pół kwalifikat pół swoje i może coś na próbe z kws co hadluje to polecała mi zmieszać diggera z liskiem miałem w tym roku zmieszane na 1 kawałku kaszuba , califonie i bazyla i nie plonowały gorzej od samej californi a były na gorszym polu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostrogaj 0 Napisano 5 Sierpnia 2007 tyle ze casoar przed rejestracja w Polsce badany byl jedynie jeden rok... o ile pamietam wiele bylo odmian ktore w pierwszym roku rejestrowym spisywaly sie rewelacyjnie a potem w calym wieloleciu wypadaly kiepsko...poczekajmy wiec z ocena... Nie czarujmy się to rynek zadecyduje. Każdy wie że laboratorium to nie to soamo co masowy siew. Tak jak zaprawianie. Czasami ogarnia mnie pusty śmiech jak czytam o zaprawianiu w siewnikach...Ale jak może zauważyłeś nie tylko Casoar jest nowinką...Czas okaże... Może okazać się takim samym niewypałem jak Contakt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janek 0 Napisano 5 Sierpnia 2007 Drugi rok siałem Diggera, plon na tym samym poziomie co u californi, ziarno drobniejsze i bardziej podatny na zgniliznę (od californi). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janek 0 Napisano 5 Sierpnia 2007 W tym roku zasieję Californie, coś z Pioneera, oraz prawdopodobnie Nelsona lub Smarta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piterB 0 Napisano 6 Sierpnia 2007 U mnie rozstaw co 2 leja w siewniku, nawóz Lubofos pod rzepak stosowałem rok temu a wysiało mi się ponad 5 kg nasion. I jaki miałeś plon?? W naszych stronach w tym roku jak ktoś miał powyżej 3t/ha to naprawdę bylo dobrze. Ja miałem OLPOP a plon 2,9t/ha, ogólnie tak sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tripad 0 Napisano 6 Sierpnia 2007 tyle ze casoar przed rejestracja w Polsce badany byl jedynie jeden rok... o ile pamietam wiele bylo odmian ktore w pierwszym roku rejestrowym spisywaly sie rewelacyjnie a potem w calym wieloleciu wypadaly kiepsko...poczekajmy wiec z ocena... Nie czarujmy się to rynek zadecyduje. Każdy wie że laboratorium to nie to soamo co masowy siew. Tak jak zaprawianie. Czasami ogarnia mnie pusty śmiech jak czytam o zaprawianiu w siewnikach...Ale jak może zauważyłeś nie tylko Casoar jest nowinką...Czas okaże... Może okazać się takim samym niewypałem jak Contakt. dokladnie, zobaczymy co przyniosa realia.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parys 0 Napisano 6 Sierpnia 2007 poznaniakiem siać z zagarniaczem czy bez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gedii 0 Napisano 6 Sierpnia 2007 jakie siejecie w tym roku odmiany i ile płacicie za materiał siewny??mi dzisiaj przedstawiono taki cennik:cena sprzedaży jednostki siewnej lub opakowania casoar- 398,13/ 11 kg.californium- 342,86/ 10kgcastille- 313,82/ 10kgcanelle- 281,04/10kgcabriolet- 345,49/ 10kgextreme- 312,26/ js=2 haextend- 399,70/ js=2hawinner- 358,95/ js= 3halivius- 330,61/ js=3hadante- 330,61 js=3halisek- 278,66 10 kgrasmus- 278,66/ 10 kglirajet- 217,26/ 10 kgwotan 217,26/ 10 kgcabriella- 302,28/ js= 3haevri- 334,72 js=3,5 ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 6 Sierpnia 2007 ja sieje nelsona californium u mnie slabo sypnelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gedii 0 Napisano 7 Sierpnia 2007 ja w tym roku sieje extreme Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gogo 0 Napisano 7 Sierpnia 2007 Ja dziś byłem i zaproponowali mi Ibeks (22zł/kg) Siał ktoś tę odmianę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toni 0 Napisano 7 Sierpnia 2007 Tani u ciebie Californium u mnie 10 kg za 420 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 7 Sierpnia 2007 Tani u ciebie Californium u mnie 10 kg za 420 muszę przyznac, iż mi również zaproponowano 10kg nasion za 420 zł, więc proszę Gedii o informacje na temat sprzedawcy nasion na tych atrakcyjnych warunkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 7 Sierpnia 2007 W Agroloku mają californię zaprawianą crusierem po 395 zł za 10 kg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tripad 0 Napisano 8 Sierpnia 2007 a ja w tym roku sieje nk fair Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach