gedii 0 Napisano 8 Sierpnia 2007 W Agroloku mają californię zaprawianą crusierem po 395 zł za 10 kg.w chemirolu (342,86/ 10kg)ale Ci ludzie na nas zarabiają jaka rozbieżność w cenach za to samo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toni 0 Napisano 8 Sierpnia 2007 Jaką mieszanką pryskacie w tym roku ? Interesuje mnie przed siewem no ewentualnie po siewie też Już nie pamiętam czym pryskałem w tamtym rokuwiem że mieszałem comand ale z czym.Chodzi mi głównie żeby nie było przytuli , bo to utrapienie , co polecacie bo jutro jade kupić. Kupiłem nasiona sieje Californuim i Liska . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janek 0 Napisano 8 Sierpnia 2007 Ja pryskam Butisanem, jest drogi ale rzepak za to nie dostaje popalić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 9 Sierpnia 2007 Kiedy dajecie nawozy P, K pod rzepak - pod agregat podorywkowy czy po wyoraniu pod uprawowy. Co jest lepszym rozwiązaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 9 Sierpnia 2007 W Agroloku mają californię zaprawianą crusierem po 395 zł za 10 kg.w chemirolu (342,86/ 10kg)ale Ci ludzie na nas zarabiają jaka rozbieżność w cenach za to samo) co do rozbieżności to u mnie w chemirolu także żądają ponad 390zł/10kg za californium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
frank 0 Napisano 9 Sierpnia 2007 witam umnie california jest po 450 zł za 10 kg to juz przesadzaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toni 0 Napisano 9 Sierpnia 2007 Z czym mieszacie command , z triflurexsem czy czyms takim Jakie macie propozycje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brukwiaczek 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 Ja w tym roku daje nawóz 200kg Fosforanu i 200kg Soli potasowej pod pług. Dałbym go nawet pod agregat ścierniskowy, ale wapnuje w tym roku wszystkie pola pod rzepak i niechciałbym żeby świeżo rozsiane wapno gryzło się z nawozem. nawóz pójdzie po 2 tygodniach po wapnowaniu i powinno być dobrze. Nie wierze natomiast w te gotowe mieszanki pod rzepak, tj. Lubofos bo trzeba ich siać dużo z 500-600kg na ha żeby był efekt. Pomóżcie mi w wyborze oprysku jesiennego na chwasty.... któryś z was w tamtym roku pisał o niezłej mieszance 2 lub 3 składnikowej. Co to było? gdyby się ktoś zainteresował tym postem to dopisze jeszcze że mam problem na polach z Chabrem bławatkiem i fiołkiem. A z tego co wiem to na jesień niema chyba środka na Chabra? Została by na wiosne tylko Galera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 witam w tym roku planuje pierwszy raz zasiać rzepak i mam kilka pytań jakie zabiegi i ile nawozu dać pod rzepak. Doczytałem sie żę: nawóz 200kg Fosforanu i 200kg Soli potasowej pod pług, Alanex 3,2 litra + Triflur 1 lit + Kalif 0,1 litra. Zabieg wykonany 1 - 2 dni po siewie, Zgniliznę zwalcza się (zapobiega) wykonując oprysk podczas opadania pierwszych płatków (to jest jeden prawidłowy termin). co zastosować na zgniliznę? desykacja Klinik Duo 3l/ha Spodnam 0,6l/ha. czy to wszystkie zabiegi czy jeszcze coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 No i jeszcze ze dwa zabiegi na szkodniki - koniecznie np Nurelle i takie tam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 Kolego Brukwiaczek ja w ubiegłym roku zastosowałem 5l alatrifu+0,25 Brsiherbu za 160 zł/ha. Efekt bardzo dobry i w tym roku zostaje przy tym, fiołka nie było a co do chabra to tylko wiosenne zabiegi.A czy kreda mielona z nawozami P i K to niedobre rozwiazanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 No zostaje zastosowanie Galery jesienią. Ja w zeszłym roku pojechałem razem z tubekonazolem jak rzepak miałe koło 6 liści. Efekt był ale poleciałem za małymi dawkami koło 130 i 260 ml. To tam gdzie poszło więcej został tylko rumian bardziej wyrośnięty mniejsze padły . W tym roku testuję 300g, został mi 1 l więc na dobre 3 ha zastosuję zobaczymy. Co do commandów i generyków uważajcie w zeszłym roku ludzi przepłoszyło jak kolor zmienił im rzepak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przem 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam właśnie sprzedałem rzepak i po pierwszych wyliczeniach okazuje sie ze rewelacji w plonie nie ma: californium 3,8 t/ha cabriolet 4,12 t/ha gleba klasy III, było by lepiej gdyby nie przymrozki i troche za puzno wysiana pierwsza dawka azotu. Jeszcze jedno pytanko kiedy stosuje sie nawozy zawierające siarkę, bo według mojej wiedzy nawozy dolistne sa drogie a siarka stosowana na jesieni jest wymywana do wód gruntowych, podobno najlepiej jest ja zastosowac w postaci siarczanu amonu jako pierwsza dawke azotu wiasna, czy ktos wie na ten temat cos moądrego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 Siarczan Mg kosztuje do 40 zł 25kg i to dajesz na 3 ha jak to dasz za każdym opryskiem na robaka i grzyba w zupełności wystarczy. Nawozy sprzedawane jako typowe pod rzepak to moim zdanem chwyt marketingowy. Gosiu na chemi rolnej swego czasu opowiadał nam że wszystkie nawozy na bazie superfosfatu pojedyńczego mają w swoim składzie prawie całą tablicę mendelejewa więc mogą napisać że zawiera siarkę i inne pierwiastki. A pomyśl ile ich wykożysta rzepak 10% może trochę więcej, więc ile trzeba by było dać. Jak będzie sprzyjający rok to przy prawidłowym postępowaniu wyciągniesz maxymalny zysk. Nie sztuką jest przeiwestować. Co z tego że wydasz kasy na nawozy i uzyskasz jakąś tam zwyszkę plonu jak ta zwyszka nie pokryje kosztów poniesionych na roślinę. Ja stosuję superfosfat+ sól potasowa jesienią na wiosnę N do oporu około 200kg N i dolistnie MgSO4 i mocznik a i boru też wypada dać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł1963 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 Proszę o rade kiedy posiać sól i superfosfat pod rzepak, czy na sciernisko przed podorywką czy bezpośrednio przed siewem? warunki sa zmienne raz pada raz sucho a gleba cały przegląd od 4a do 6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 Ja bym dał przed siewem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 przed siewem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brukwiaczek 0 Napisano 10 Sierpnia 2007 Tom. Kreda mielona nie będzie miała wpływu na pobieranie fosforu i azotu przez roślinę jeśli nie ,,przesolisz'' pola zbyt dużą dawką. Kreda mielona to zwyczajny węglan wapnia i nie jest on tak agresywny jak wapna tlenkowe. Jednak mimo wszystko polecałbym Ci odczekać chociaż z tydzień do siania nawozów. A jeśli już mowa o sianiu fosforu i potasu to można i przed podorywką. I to jest nawet dużo lepsze rozwiązanie, poniewarz większość nawozów fosforowych rozpuszcza się długo, a rzepak zaczyna silnie pobierać fosfor zaraz w początkowej fazie wzrostu. Zauważyłem, że przyjęło się sianie tylko pod pług. Więcej FreeStylu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 11 Sierpnia 2007 pod jakim względem agresywne są wapna tlenkowe? czy zastosowanie 3,5t/ha wapna tlenkowego może odbic się negatywnie na rzepaku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 11 Sierpnia 2007 Agresywność nawozów tlenkowych wynika z dużej szybkości ich działania. Za "ABC wapnowania" Poznań 2005, Grzebisz i pozostali:"....może wystąpić zjawsko zwane przewapnowaniem.....- m.in.. zaburzenia pobierania przez roślinyskładników pokarmowych, głównie mikroskładników."I dalej " W praktyce rolniczej dawki wapna, w formie tlenkowej powyżej 2,0t na ha w stanowiskach z glebami lekkimi, 3,0t -średnimi i 4,0t -ciężkimi jest wyskoka i może doprowadzić.. do przewapnowania" Ja może ze względów przede wszystkim ekonomicznych daję naraz i tlenkowe i węglanowe. Tlenkowe ma mi doprowadzić do odpow. pH, węglanowe utrzymać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 11 Sierpnia 2007 jeszcze jedno - mówimy o dawkach CaO, a nie produkcie (zawartości CaO) w nawozie są różne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 11 Sierpnia 2007 Forma tlenkowa jest zalecana na mocne gleby które mają dużą buforowość i potrafią zgromadzić szybkorozpuszczalną formę. Natoniast na słabych glebach forma węglanowa sama w sobie dłużej jest dostepna dla roślin bo musi ulec przemianom chemicznym. Z wapnem jest trochę jak z piciem wódki jak odrazu wypijesz flaszkę to padniesz a jak wysączysz ją przez całą noc to masz humor na imprezie a rano możesz mieć ewentualnie kaca. Więc lepiej dawać po 1-2 t wapna przez kolejne lata badając odczyn aż ulegnie stabilizacji. Dla roślin bardziej szkodliwe jest środowisko zasadowe niż kwaśne. Wiem to z doswiadczeń wujaszka który tyle walił wapna nie badając odczynu że na końcu nie chciało rosnąć. On myślał że ziemia za kwaśna aż w końcu dał analizę ziemi i zalecali mu nawozy siarkowe aby zakwasić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł1963 0 Napisano 14 Sierpnia 2007 Czy bezpieczne jest Lasso 3 l/ha + Command 0,1 l/ha tzn. czy nie przyhamuje rzepaku bo jest to 3 razy tańsze od Butisanu Star a może ma ktoś cos lepszego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zonk 0 Napisano 15 Sierpnia 2007 siał ktos może odmiany forza i verona ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FREZ 0 Napisano 15 Sierpnia 2007 Czy bezpieczne jest Lasso 3 l/ha + Command 0,1 l/ha tzn. czy nie przyhamuje rzepaku bo jest to 3 razy tańsze od Butisanu Star a może ma ktoś cos lepszego ? To chyba zależy od gleby -ja daje 5l lasso i 0,15 command i jest o.k. rzepak sięnie męczy ani się nie przebarwia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach