MarekG 0 Napisano 15 Sierpnia 2007 Ja daje 4 l Lasso + 0,2l Command / ha i stosuje już to długo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 15 Sierpnia 2007 Ja daje 4 l Lasso + 0,2l Command / ha i stosuje już to długo. dokładnie tak jak mówisz.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarek 0 Napisano 16 Sierpnia 2007 Ja daje 4 l Lasso + 0,2l Command / ha i stosuje już to długo. Po siewie rzepaku czy mieszasz z ziemia przed siewem ? U mnie Californium zaprawawiane zaprawą Superhomai jest w cenie 387 zł a zaprawą Cruiser w cenie 421 zł za 10 kg i teraz które nasionka kupic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parys 0 Napisano 18 Sierpnia 2007 co sądzicie o odmianie dante Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toni 0 Napisano 18 Sierpnia 2007 Mam małe zapytanie zasiałem dzisiaj rzepak noi nie zdążyłem opryskać całaości (pryskam comandem + lasso) czy jezeli bede pryskac w poniedzialek to nic sie nie stanie, jakie moga byc skutki jezeli opryskam później, bo pryska się zaraz po siewie lub maksymalnie 1 dzien po chyba.Prosze o porady . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gedii 0 Napisano 18 Sierpnia 2007 nawet do 2 dni jurto masz też dzień niedziela bo niedziela ale to ciężka praca nie jest.(a ima wcześniej tym lepiej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janek 0 Napisano 18 Sierpnia 2007 Że tylko jen dzień po siewie to pierwszy raz słyszę, jutro zrób sobie wolne a w poniedziałek lub wtorek zrobisz oprysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toni 0 Napisano 18 Sierpnia 2007 Dzięki za odpowiedz pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 19 Sierpnia 2007 Że tylko jen dzień po siewie to pierwszy raz słyszę, jutro zrób sobie wolne a w poniedziałek lub wtorek zrobisz oprysk.Jeśli warunki do wschodów są bardzo dobre - ciepło i wilgoć - to rzepak może już wychodzic po trzech dniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toni 0 Napisano 19 Sierpnia 2007 Jeżeli nie bedzie padało to jutro skończe pryskać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekG 0 Napisano 19 Sierpnia 2007 Ja daje 4 l Lasso + 0,2l Command / ha i stosuje już to długo. Po siewie rzepaku czy mieszasz z ziemia przed siewem ? U mnie Californium zaprawawiane zaprawą Superhomai jest w cenie 387 zł a zaprawą Cruiser w cenie 421 zł za 10 kg i teraz które nasionka kupic? Pryskam zaraz po siewie, czym predzej to lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janek 0 Napisano 19 Sierpnia 2007 Jeszcze raz to napiszę -- że jeżeli rzepak był siany w sobotę to spokojnie można oprysk zrobić w poniedziałek lub wtorek i nie ma co gdybać. Jeśli ma ktoś problemy z czasem na oprysk to trzeba będzie kupić część butisanu i pryskać w ilości 2L 7 dni po siewie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xsc924 0 Napisano 21 Sierpnia 2007 a jaki nawoz bendziecie siali i ile kg/ha?? ja myślałem o lubofos pod rzepak ale nigdzie go nie moge dostac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 21 Sierpnia 2007 ja sieje zawsze sól 150kg i superfosfat 150kg do tego śladowe ilości mocznika np 25kg na h jak mówie najważniejszy jest P i K do dobrego przezimowania i grubego korzenia żeby się zawiązał ładny krzak bo jak dasz za dużo azotu to pójdzie w liście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 21 Sierpnia 2007 a jaki nawoz bendziecie siali i ile kg/ha?? ja myślałem o lubofos pod rzepak ale nigdzie go nie moge dostacObojętne co zasiejesz aby tylko były pożądane składniki. Ja sieję przeważnie ok. 100kg K, 50kg P, 200kg N ( pod korzeń około 20kg ), oczywiście K i P może być ze dwa razy tyle - choć zależy jaka jest zasobność ziemi.Siarkę to Orlen mam kilkadziesiąt kilometrów od nawietrznej to mam nadzieję że dosypie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Brukwiaczek 0 Napisano 22 Sierpnia 2007 Ja posiałem 200kg Fosforanu tego z azotem i 200kg soli potasowej. To podstawowe składniki. Reszte (siarke, magnez, bor) dostanie w fazie 3-4 liści jak będe jechał go od grzyba tebukonazolem. Od chwastów Jadę Lasso 4 l. + Triflur 1,5 l. + Brasiherb 0,15 l. I koniec wydatków na jesieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Toni 0 Napisano 23 Sierpnia 2007 Ktoś z was zasiał rzepak Ja czekam na wschód, już po dwóch deszczach i jest ciepło Za pare dni powinien byc na wierchu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
suchodolak 0 Napisano 23 Sierpnia 2007 ja jeszcze czekam w zeszlym roku jak zasialem o tej porze to prawie kwitnal na jesieni . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dargal 0 Napisano 23 Sierpnia 2007 witam wczoraj posiałem 2h Californią, wilgoć jest temperatura też to wschody powinny być szybko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 23 Sierpnia 2007 Ja może jutro zacznę siewy narazie czekam na nawóz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janek 0 Napisano 23 Sierpnia 2007 Dla informacji, we wtorek posiałem neslsona w ilości 2kg/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 23 Sierpnia 2007 Ja też w tym roku posieję Nelsona na próbę jakieś 3 ha bo na tyle jest jednostka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janek 0 Napisano 23 Sierpnia 2007 Ja jeszcze posieję Smarta i californie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtus 0 Napisano 23 Sierpnia 2007 Czy ph 6,5 (odczyn lekko kwaśny) jest dobre pod rzepak bo zrobiłem próbki i tak mi wyszło na glebie średniej. Zawartość fosforu bardzo wysoka a potasu wysoka, magnezu niska. Jaki nawóz radzicie i ile na hektar? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 23 Sierpnia 2007 Siej spokojnie jak masz wapno to trochę na nie zapóźno. Co do innych nawozów wedle uznania i ceny. Ja posieję Amofoskę z azotów gdańskich jak dojedzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach