maskin 0 Napisano 24 Marca 2008 Tylko kiedy zastosować Mospilan? Na razie nie ma potrzeby, jak zrobi się cieplej, mówią że od 1 kwietnia, to parę dni później rzepak ruszy w pęd i wtedy terminy się zbiegną. A jeśli nie to rzeczywiście trzeba zrobić dwa razy oprysk. co to znaczy sie zbiegna? sa jakies okreslone terminy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 24 Marca 2008 Orius stosuję zapobiegawczo i jako antywylegacz, jak nalot chowacza zbiegnie się z początkiem wypuszczania łodygi to dam go razem z Mospilanem. Czasem tak bywa jak jest chłodna wiosna i późny nalot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 25 Marca 2008 ja rowniez zycze wszystkim Wesolych Światskoro robilem oprysk tebukonazolem na jesieni to musze robic zabieg teraz, czy dopiero w czasie kwitnienia?po drugie, gdy sialem saletre to zauwazylem gdzie niegdzi samosiewy zboz, czy koniecznie trzeba je likwidowac czy rzepak je zagluszy? i do jakiego momentu mozna wykonywac zabieg? , na jesien pole bylo opryskane randupem, apozniej byl lasso, brasiherb i alanex ponawaim pytanie: to niszcyc te samosiewy czy nie? nie ma ich duzo ale gdzie niegdzie jest kępka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 25 Marca 2008 [ ponawaim pytanie: to niszcyc te samosiewy czy nie? nie ma ich duzo ale gdzie niegdzie jest kępkaJeślii tak będziesz dosuszał rzepak glifosatem to bym nie pryskał, ale jeśli tniesz z pnia bez dosuszania to możesz mieć problem jeśli rzepak nie przydusi oziminy. Ja w zeszłym roku nie pryskałem i nie było problemu bo jak kilka mokrych ziaren żyta weszło w masę rzepaku to i tak było to suche. Jak dobrze rozłożona młocarnia i obroty niskie to mokre zboże się nawet nie wymłaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesLaw 0 Napisano 25 Marca 2008 Zawsze tez mozesz przetakiem oDebra1c pszeniczke i kury nakarmic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 25 Marca 2008 Zawsze tez mozesz przetakiem oDebra1c pszeniczke i kury nakarmic trzeba je miec cwaniaczku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 26 Marca 2008 Stosował ktoś Solubor albo Adob? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 26 Marca 2008 Ja stosuję Foliarel 21% boru po 10,5 zł/kg * 3 kg na hą co daje 630 g boru na ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 26 Marca 2008 a gdzie to kupujesz? jaki producent? A mangan jakiś dajesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 26 Marca 2008 wystarczy wpisać foliarel w google i wyskakuje progres-chem,:) o mangan to trzeba się martwić jak było zwapnowane wapnem tlenkowym niedawno pole i ma wysokie ph w innym przypadku to rośliny mają manganu po uszy oczywiście w przennośni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 26 Marca 2008 nie lepiej Panterą prysnąć i będzie po sprawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 28 Marca 2008 Ja myśle polecieć tak ( 200l na hektar wody) Mospilanem + 2.5Kg bor ( proszek Foliarel) + 5 kg siarczanu+ 5 litrów basfoilar EXTRA + 10 kg mocznika. Jak to wygladą procentowo nie zadużo proszków żeby sie dysze nie pozatykały??? Jeśli ktoś może pomóc to prosze o odpowiedź czy takie dawki będą OK ??? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 29 Marca 2008 Dawkę azotu możesz jeszcze spokojnie zwiększyć 10kg mocznika to trochę mało szkoda jechać a w basfoliarze też go nie masz aż na tyle żeby mocznika nie zwiękaszać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 29 Marca 2008 Ja myśle polecieć tak ( 200l na hektar wody) Mospilanem + 2.5Kg bor ( proszek Foliarel) + 5 kg siarczanu+ 5 litrów basfoilar EXTRA + 10 kg mocznika. Jak to wygladą procentowo nie zadużo proszków żeby sie dysze nie pozatykały??? Jeśli ktoś może pomóc to prosze o odpowiedź czy takie dawki będą OK ??? PozdrawiamNo ja bym tyle nie mieszał. Raz podobnie namieszałem na buraki to jak przekroczyłem ciśnienie 3 atm to dysze zatykał wykrystalizowany piasek. Coś się pogryzło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesLaw 0 Napisano 29 Marca 2008 Oj ten Foliarel to raczej solo tez mialem z nim problemy.W miom klimacie stepowym dzisiaj 0 w naczyniu a wlasciwei to zlapola sie jedna myszka czym je karmicie bo jest pare placow powygryzanych, moze lski sie nimi zajma. chowczy 0 nie ma nikogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 30 Marca 2008 U mnie rzepak się obudził. W przyszłym tygodniu 2 dawka N i opryski jak pododa dopisze. Co do jesiennego stosowania galery w dawce ok 200ml/ha to rumiany padły, chaber też. Pozostały przetaczniki, trafione ale zielone wilczomlecze no i fiołek 2x wiecej przetrwało niż po alachlorze, chromazonie i trifluralinie stosowanej jesienią. W tym roku na jesieni jadę tylko galerą ale 300 ml/ha bedzie trzeba dać.Bardzo ładnie rośnie Nelson jest z 10 cm wyższy od Californi i Aviso. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meknam 0 Napisano 31 Marca 2008 Ja dzisiaj sypnełem 2 dawke w obserwuje żółte pojemniki i w ciągu 3 dni tylko 2 chowache w pojemniku kontroluje na 2 plach pomiary więc w tym tygodniu raczej nie będzie oprysków na chowacza ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CROP 0 Napisano 1 Kwietnia 2008 wykopałem ostatnio taką informacje może dla większości to żadna nowość, ale warto się nią podzielić dla porównania.... Effigo (chlopyralid = 267 * pikloram = 67) Dow Agro Galera (chlopyralid 267 * pikloram 67) Dow Agro w DE Effigo u nas Galera tylko że tam 1l kosztuje 290pln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 2 Kwietnia 2008 wiesz dlaczego tak jest ,bo niemieccy rolnicy nie są tak niedouczeni i nikt tam nie chce bardzo stosować tego rozwiązania ,wszyscy opryskują po siewie ,atrakcyjna cena wynika z tego aby podnieść konkurencyjność w stosunku do oprysków doglebowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 2 Kwietnia 2008 Ale z doglebowych zostały tylko butisany i generyki więc żaden wybór. Teraz Dowagro odżyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 2 Kwietnia 2008 A Pronap też wycofany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 2 Kwietnia 2008 Jak tam u was sytuacja z chowaczami ?, ja sie zastanawiam co robić ,gdzieś wyginęły czy co ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 2 Kwietnia 2008 Wczoraj był jeden dzisiaj nic. Znowu chłodno i nie mają ochoty na rzepak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 2 Kwietnia 2008 a co tak bardzo się stęskniliście ??? nie ma chowacza to i kasa w domu zostanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rudemenes 0 Napisano 3 Kwietnia 2008 A Pronap też wycofany?Jak kupowałem w tamtym roku PRONAP to mi sprzedawca nadmienił, że to ostatni rok dostępności PRONAP'u w sprzedaży. Tak sie złożyło, że małem wtedy trochę kasy wolnej to kupiłem zapas i na ten rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach