osa21 0 Napisano 8 Września 2008 powiedzcie co to wpieprza rzepak że jest cały podziurawiony ??prawdopodobnie jest to pchełka. dziś u mnie chodizłem po polu ale nic nie zaobserwowałem a juz środek mam kupiony. na samosiewy polecem leoparda nei jest az tak drogi ale bardzo skuteczny w porównaniu do fusilade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 8 Września 2008 a co to jest ta pchełka nigdy takiego czegoś nie miałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 9 Września 2008 przed zbiorem było jej od zatrzęsienia w tym roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
david.dk 0 Napisano 9 Września 2008 jaki oprysk polecacie, aby zwalczyć perz po wschodach w rzepaku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 9 Września 2008 Pewnie najtaniej wydzie leopard albo pantera może agil. Musisz sprawdzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
młody rolnik1984 0 Napisano 17 Września 2008 Witam!Orientuje się ktoś jakie są aktualne ceny rzepaku w wielkopolsce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostrogaj 0 Napisano 18 Września 2008 jaki oprysk polecacie, aby zwalczyć perz po wschodach w rzepaku?Powiedz czemu wciskasz kit mówiąc że może to...czy tamto. Wiadomo że na konkretne schorzenie plantacji jest taki a nie inny środek. To co piszesz to lawiroanie i nabijaniie postów. Bardzo uważnie czytam posty z prostego powodu. Przez moje zaprawiarki przechodzą setki ton rzepaku. Każdemu mówię po co to jest i dlaczego tak jest. Jeśl imasz pantację rzepaku to po prostu powiedz co u ciebie działa a co nie. Zaprawiam rzepak od 7 lat ale klientowi nie opowidam żeby sam sprawdził tylko pytam, analizuję, a klient wybiera. Nigdy nie mówię...posiej człowieku a jak nie wyjdzie.........troszkę szacunku dla ludzi co mają z tego chleb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostrogaj 0 Napisano 18 Września 2008 jaki oprysk polecacie, aby zwalczyć perz po wschodach w rzepaku?Powiedz czemu wciskasz kit mówiąc że może to...czy tamto. Wiadomo że na konkretne schorzenie plantacji jest taki a nie inny środek. To co piszesz to lawiroanie i nabijaniie postów. Bardzo uważnie czytam posty z prostego powodu. Przez moje zaprawiarki przechodzą setki ton rzepaku. Każdemu mówię po co to jest i dlaczego tak jest. Jeśl imasz pantację rzepaku to po prostu powiedz co u ciebie działa a co nie. Zaprawiam rzepak od 7 lat ale klientowi nie opowidam żeby sam sprawdził tylko pytam, analizuję, a klient wybiera. Nigdy nie mówię...posiej człowieku a jak nie wyjdzie.........troszkę szacunku dla ludzi co mają z tego chleb. i wszędzie i zawsze masz odpowiedź...a masz ze dwie morgi???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostrogaj 0 Napisano 18 Września 2008 Pewnie najtaniej wydzie leopard albo pantera może agil. Musisz sprawdzić Powiedz czemu wciskasz kit mówiąc że może to...czy tamto. Wiadomo że na konkretne schorzenie plantacji jest taki a nie inny środek. To co piszesz to lawiroanie i nabijaniie postów. Bardzo uważnie czytam posty z prostego powodu. Przez moje zaprawiarki przechodzą setki ton rzepaku. Każdemu mówię po co to jest i dlaczego tak jest. Jeśl imasz pantację rzepaku to po prostu powiedz co u ciebie działa a co nie. Zaprawiam rzepak od 7 lat ale klientowi nie opowidam żeby sam sprawdził tylko pytam, analizuję, a klient wybiera. Nigdy nie mówię...posiej człowieku a jak nie wyjdzie.........troszkę szacunku dla ludzi co mają z tego chleb. i wszędzie i zawsze masz odpowiedź...a masz ze dwie morgi???? Wybaczcie Ci co was to nie dotyczy ale przez moje problemy z kompem Was to dotyka. To właściwy adresat moich słów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 18 Września 2008 Ha Ale koleś wypaliłeś - z zaprawami to mozesz sobie doradzać bo fakt nie zawsze jest potrzebny cruiser.A Agil pantera czy leopard czy targa to tylko graminicydy i zawsze zwalczą perz zależy tylko jaka firma lepiej jaki środek reklamuje.Jak z ciebie taki obszarnik to zrób sobie doświadczenia np 100ha AGIL; 100ha TARGA;100ha PANTERA itd.podobno nie ma głupich pytań ale naprawdę jak dla nas wielu nie będzie róznicy czym sie popryska od jednolisciennych kwestia dostępności w sklepie i kosztów!!!!!!!!Może " fusiladą" jesty najlepiej?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 18 Września 2008 No i jeszcz zależy to od tego ile przedstawiciel odpala % za sprzedanie tego czy tamtego preparatu!!! - chyba wiesz o co chodzi?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 19 Września 2008 nianio napisał :nie zawsze potrzebny jest crusierNie macie pojęcia jak ja się ciesze że posiałem kwalfikowany materiał siewny,zaprawiony Crusierem i Chinookiem jak widzę co się dzieje na polach sąsiadów,szkodniki szaleją jednym słowem i wychlewają spore place. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 19 Września 2008 Mam posiany rzepak po pszenicy a pszenica była po rzepaku i powschodziło troche samosiewów rzepaku( kwalifikat siałem 2,5 kg liniówki na ha). Na polu są pasy gęściejszego. Jak by to przerzedzić. Macie jakiś pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 19 Września 2008 Mnie od osadkowskiego proponowali dzisiaj 1350 zł tona przy 2% zanieczyszczenie i wilgotność do 7% poczekam jeszcze troche Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 19 Września 2008 Mam posiany rzepak po pszenicy a pszenica była po rzepaku i powschodziło troche samosiewów rzepaku( kwalifikat siałem 2,5 kg liniówki na ha). Na polu są pasy gęściejszego. Jak by to przerzedzić. Macie jakiś pomysł?Zostaw narazie jak będzie za gęsto to możesz pojechać jakim skracaczen na jesieni. Znam przypadek gdzie wysiali siewnikiem 20 kg/ha i też była ale łodygi to miały średnicę 1 cm. Jak się mocmo niecierpliwisz to możesz zbronować tam gdzie gęsto.kostrogaj: no coment Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marriusz-k 0 Napisano 21 Września 2008 A jak tam u was ślimaczki się mają??? Bo coś ich nie widzę za bardzo w tym roku, przynajmniej na moim terenie?? Czyżby tegoroczny rzepak był zbyt gorzki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 25 Września 2008 Jechałem dziś w stronę Opola. Ładne rzepaki ale jeszcze ładniej żółkną widać efekty stosowania chromazonu zwłaszcza na przeczach gdzie się conieco nałożyła. Najważniejsze że popadało i rolnica przestanie tak podjadać. U mnie w 2 miejscach od miedzy się zabrała za rzepak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 26 Września 2008 mam taki problem mam rzepak w jednym kawałku ale część siałem26-08 a pozostałą część 30-08. i te co później to jest zółty, popryskałemKalif 4801EC 0,14l, Fuego 500SC 1,55l, dałem pod korzeń Suprofoska 11(N4, P11, K11, Ca7, S27), co moze być przyczyna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 26 Września 2008 Nareszcie przestało padać i planuję zastosować teraz w rzepaku taki zabieg:siarczan magnezu 5kg/hafoliarel bor 1kg/hagramnicydcyperkilltebukonazol 0,4l/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 26 Września 2008 mam taki problem mam rzepak w jednym kawałku ale część siałem26-08 a pozostałą część 30-08. i te co później to jest zółty, popryskałemKalif 4801EC 0,14l, Fuego 500SC 1,55l, dałem pod korzeń Suprofoska 11(N4, P11, K11, Ca7, S27), co moze być przyczyna?chlomazon kolego było wilgotno i zastosowana dawka okazała sie za duza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesLaw 0 Napisano 26 Września 2008 Maciek to wszystko razem i opryskiwacz to przyjmie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 26 Września 2008 myślę że przyjmie bez niczego ,kupiłem jeszcze asahi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 28 Września 2008 Bomba niezła ale nie wybuchnie Dlaczego jedziesz cyperkilem- pchełka, ślimaki? Szczerze mówiąć wątpię w jego skuteczność to klasyczny pyretroid działa na robaka i to jeszcze nie zawsze. Jak zapobiegawczo to szkoda kasy to inektycyd powierzchniowy. Po dobrej mgle albo rośie ślady nie będzie.Ja może w tym tygodniu pojadę Galerą i graminicydem. Nie wiem czy jechać tubekonazolem. Trudno określić jaka będzie jesień- długa ciepła czy krótka i zimna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 28 Września 2008 Nareszcie przestało padać i planuję zastosować teraz w rzepaku taki zabieg:siarczan magnezu 5kg/hafoliarel bor 1kg/hagramnicydcyperkilltebukonazol 0,4l/hapo co cyperkill??zostaw na wiosne.troche mało tebukonazolu?!a tak poza tym kto stosuje pyrinex niech kupuje bo wycofuja go od grudnia a maly zapas mile wskazany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 28 Września 2008 Była kiedyś teoria na forum że ile liści rzepaku tyle setek tubekonazolu wystarczy dać czyli jeśli ma 4 liście to 0,4l by starczyło. Ja jednak nie stosowałem tej teori więc tylko ją przypominam. Pozatym zalezy od środka bi jak by dawać Rizę to napewno za mało a Horizonu może w sam raz. Skąd ta rozbierzność sam nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach