S-Piotr 0 Napisano 6 Lutego 2009 Czy w swoich uprawach rzepaku stosujecie siarczan amonu jako pierwszą dawkę azotu a przede wszystkim siarki której rzepak potrzebuje w tym okresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damduda 0 Napisano 7 Lutego 2009 Czy w swoich uprawach rzepaku stosujecie siarczan amonu jako pierwszą dawkę azotu a przede wszystkim siarki której rzepak potrzebuje w tym okresie. Stosujemy, np 150kg na start, i to jest odpowiednia dawka moim zdaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tedi 0 Napisano 7 Lutego 2009 Ja także stosuję siarczan amonu od 4 lat i też w dawce 150kg. na ha. Jest widoczna różnica na starcie (przynajmniej w moich stronach). W sumie to sąsiad zaczął rok szybciej niż ja i wtedy wszystkim w okolicy rzepak wymarzł a jego został miejscami przymrożony. Jak w sierpniu pojechałem kupować to w 2 dni rozszedł się cały transport 30t. Naszczęscie zdążyłem i wziąłem ostatnie 1,5t. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 7 Lutego 2009 ja też odkąd sieję rzepak tj od 4lat stosuje siarczan amony w dawce 200kg/ha nie ma lepszego nawozu na start. Żadna dawka saletry nie zastąpi siarczanu w którym znajduje się siarka jakże potrzebna do prawidłowej budowy oraz pobudzenia roślin do pozyskiwania azotu z gleby a nie czekania do podania mu go na tacy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiciak 0 Napisano 8 Lutego 2009 Widze że większośc stosuje siarczan Podobnie i ja. Co roku tak pod koniec lutego byle było zamarznięte daje 250 kg/ha siarczanu. Jego wadą jest to że trzeba mieć dobry rozsiewacz bo siarczan z Puław jest powyrzej 15m cieżko rzucić. Jednego roku miałem siarczan z Tarnowa i ten polecam dobrze siać jest grubszy. Pomijam fakt siarczanów kupowanych w koksowniach bo ten to tylko RCW konsystencja podobna do piachu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 8 Lutego 2009 apropo siarczanu amonu w tym roku bede go pierwszy raz stosował i czy mi ktoś powie jak ustawis rozsiewacz do nawozów chodzi mi np. o takei samo ustawienie i dla saletry wyjedzie np 200kg/ha a dla siarczanu ile? jak bede miał jakis punkt odniesienia o zrobie próbe na polu. rozsiewacz ma bogballe bl 1000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tedi 0 Napisano 8 Lutego 2009 My z ojcem ustawialiśmy w zeszłym roku naszego amazone ale nie próbowalismy siać saletry w takiej samej dawce jak siarczanu, ponieważ czas nas gonił i pogoda była taka, że co drugi dzień padało ale w tym roku spróbujemy. Musisz sprawdzić, ale wydaje mi się, iż różnicy więcej niż ok. 50kg nie powinno być, ponieważ wujek sprawdzał na swoim rauchu i ok tyle wychodziło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 8 Lutego 2009 Wiesz ciężko jest się wypowiedzieć każdy ma inny rozsiewacz, inny rozstaw ścieżek, inny traktor jeździ z inną prędkością i na różnym biegu wiec sam musisz spróbować... ja zawsze patrze i ustawiam na "oko" dziurę podobna jak do wielkoskładnikowych a na pewno większą niż do saletry amonowej gdyż przecież siarczan ma grubszy granulat...ja w tym roku też mam nowy rozsiewacz i wszystko będę zaczynał od początku trzeba będzie zrobić jakąś skale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aras DSL 0 Napisano 10 Lutego 2009 Koleddzy kiedy myślicie wjeżdżac z 1 dawka azotu na rzepak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 10 Lutego 2009 ja tak myślę z początkiem marca na zamarzniętą ziemię...! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tedi 0 Napisano 11 Lutego 2009 Ja też mam zamiar wyjechać z pierwszą dawką tak początek lub środek marca i także na zmarzniętą ziemię. W zeszłym roku wyjechałem 18 marca i mogłem max. do 10 rano bo potem to sie ciągnik zaczynał kopać, ale w 2 dni udalo mi sie zasiac cale 12ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 11 Lutego 2009 na drugą dawkę przygotowałem swojemu 200kg mocznika myślicie że dać na raz czy np w kilkudniowych odstępach po 100kg żeby się nie zadławił P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasq 0 Napisano 17 Lutego 2009 siej w jednej dawce,to nie saletra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hiniu23 0 Napisano 18 Lutego 2009 Kiedy zamirzacie z 2 dawku mocznika w jechać. Chyba wcześniej trochę niż przy saletrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 18 Lutego 2009 ja liczę 10 do max 14 dni po siarczanie amonu wszystko zależy od pogody i od tego jak szybko uda się wjechać z siarczanem. Jak pogoda będzie sprzyjać i szybko wjadę z siarczanem to się nie będę spieszył z drugą dawką tylko spokojnie w miedzy czasie może bor tak jak mówię w zależności od pogody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 20 Lutego 2009 A ja w tym roku szybko nie posieję ziemia pod śniegim nie jest zamarznięta a jak rozpuści się śnieg to będzie bagienko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 20 Lutego 2009 w tym roku chyba nikt z nas szybko nie wiedzie u mnie leży dużoooo białego puchu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 20 Lutego 2009 A może to saletra!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 20 Lutego 2009 Jutro sprawdzę. Jak to prawda to tanio sprzedam.Może Grześ che kupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 21 Lutego 2009 dobry humor jak zawsze was nie opuszcza i tak trzymać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 26 Lutego 2009 Ile bedzie kosztował PROTEUS z Bayera na słodyszka i chowacze i czy rzeczywiście bedzie trzymał 30 dni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 26 Lutego 2009 Najpierw muszą go zarejestrować!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 26 Lutego 2009 Przepraszam już go zarejestrowali ale Ameryki nie odkryli:wymieszali Calypso i Decis w odpowiedniej proporcji i mają nowy środek. Może zmienili nosnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 2 Marca 2009 panowie kiedy wjeżdżamy z siarczanem ??:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 2 Marca 2009 dzisiaj już rano widziałem pierwszego pioniera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach