PIOTR FARMER 0 Napisano 17 Marca 2009 JA TEZ OK 10% POL POSIAŁEM MOKRO I NON STOP PADA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 17 Marca 2009 teraz Ci nie powiem na jakim ustawieniu przekładni ponieważ to co rok wychodzi inaczej (zależy od rzepaku) zawsze robię próbę kręconą...! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 17 Marca 2009 Oczywiscie na rolkach do drobnego wysiewu.A ustwienienie skrzyni bedzie w granicach B-3 B-4 czy inne?U mnie siali na normalnych rolkach na zmniejszonym wysiewie na najmniejszym wysiewie A1 i co 2 rządek. Wychodziło im 2,5-3 kg na ha w zależności od kawałkia i gróbości ziarna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 17 Marca 2009 bez zmiany rolek na drobne taki siew to wiecej zależy od przypadku niż od ustawień skrzyni przekładniowej.siewnik sieje jak chce-na nierównościach grubiej a jak masz koncówkę w siewniku prawie wogóle wole stracic godzinę i przełożyć rolki!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 17 Marca 2009 Jakie macie pomysły na począdkową ochrone ? Ja mam taki metkonazol to pewne,ale robale??? chloropiryfos +pyretroid tak było w 2008r. podobno jest problem z pyrinexem wiecie coś na ten temat? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 17 Marca 2009 Ja myslę - I Nurelka+tebukonazol + pół dawki CCC za dwa tygodnie Cyperkill a na płatek chyba Traper z czymś na szkodniki łuszczynowe (może podwójny Mospilan)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 17 Marca 2009 nurelle o.k. ale po cyperkil? w nurelli jest oprucz chloropyrifosu cypermytryna i w cyperkilu terz !CCC nigdy nie dawałem triazole dobze hamują lepiej dać pełną dawkę to i grzyby załatwi na dłużej.płatki o.k. ale do mospilanu za tą kase to mam jak i Ty duużżyyy ?. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 18 Marca 2009 a nie lepiej dać teraz mospilan bo on działa w każdej temperaturze, ja tak dawałem w zeszłym roku a później dałem nurelle a na kwiat fury, nie miałem problemu z robakami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 18 Marca 2009 Co do Mospilanu ok. zgodzę sie że w niskich temp. działa lepiej ale w moim regionie w ubiegłym roku słabo zadziałał (nurelka wymiotła wszystko). Cyperkill ok. dwa tygodnie po pierwszym insektycydzie zaraz przed kwitnieniem (wychodzi taniej niz mospilan lub nurelka a nie ma konieczności aby działał 2 tygodnie bo jak rzepak zaczyna kwitnąć to słodyszek przenosi sie na to co zółte i zaczyna zapylać). Co do łuszczynowych to nie mam doświadczenia ale chciałbym zrobic czymś co jest bezpieczne dla pszczół bo zawsze koło plantacji ma postawione po 20-30 pni (jaki sa wasze sugestie?).Pół dawki CCC do pełnej dawki tebukonazolu według mnie lepiej skróci rzepak (mam przykre doświadczenie z ubiegłoego roku kiedy wyłożyło mi w fazie kwitnienia około 3 ha i plon o 0,8t niższy0. znajomy dodał CCC i u niego pięnknie stał. Na Toprex raczej mnie nie bedzie stać.Nawożenie planuję tak: I - 120 siarczan amonu + 250 saletra II za dwa tyg. 100 saletra + 100 mocznik (w sumie 190 N wiosną i z jesieni 80N) i to finał.Co do wyniku finansowego popiszemy w lipcu??????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 18 Marca 2009 bayer ma takie cudo .......co działa 21 dni w temperaturze powyżej 10 .??? TOM nawożenie masz baja ile kilo rzepaku siejesz na ha że nie ustoi ? ja sieje do 2,5 kg i jesienią tebubonazol a wiosną metkonazol i stoi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 18 Marca 2009 Proteus ma działać 3 tygodnie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 18 Marca 2009 Jarki "baja" to znaczy dużo czy mało?Sieje w granicach 3 kg/ha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 18 Marca 2009 TOM to znaczy że super na saletre to by było 560kg ja w tym roku tosamo tylko sama saletra,sieje do 2.5 a f1 poniżej 2 kg . MACIEK to jest cal...so co otym sądzisz{sady}? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 18 Marca 2009 MACIEK to jest to samo ale ma nie 110g lecz 480g. i bez pyretroidu!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 18 Marca 2009 pyrinexu jeż nie ma w sprzedaży ale jest jeszcze DURSBAN 480ec.dodajemy cypermetrynę i mamy piękne tanie NURELLE a na płatek wiadomo proteus jest stanowczo za drogi.co do skracania ja daje metkonazol wiosna +zabieg na platku i jest ok.a ten nowy TOPREX w dawce 0,3 nie skróci a dawka 0,5 jest zadroga w stosunku do CARAMBY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 18 Marca 2009 "na płatek wiadomo" czyli chodzi Calipso? A ile to wychodzi na ha i co z pszczołami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 18 Marca 2009 TOM zobacz co ma proteus w składzie ta rejestracia jest do du..y! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 18 Marca 2009 100 nikotynoli i 10 deltametryny * 0,5 = 600/60.Na etykiecie piszą że dla pszczół toksyczny a prewencja nie dotyczy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 18 Marca 2009 czyli tiachlopryd -prewencja nie dotyczy!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rechu1 0 Napisano 19 Marca 2009 A jak działa wysiany wiosną azot? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 19 Marca 2009 Rechu nie zgrywaj się - u nas dopadału 30 cm śniegu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 19 Marca 2009 spokojna glowa seletra poczeka oby tylko padało jak się zrobi cieplej to zaras będzie działać . Ostatnio mamy niedobory wody i jak posiejemy wcześnie to zdąż sie rozlożyć i można dać 2-3 dawki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 19 Marca 2009 Nie ma się co martwić,wszystkiego nie wymyje.Cześc amonowa spokojnie poczeka na lepszą pogode,a straty mogą dotyczyć jedynie części saletrzane,j która niestety jest sorbowana przez kompleks glebowy w bardzo ograniczonym stopniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 19 Marca 2009 Ludziske cztśće oczaleli z tym Waszym wymywaniam azotu!!!! ja w 2008r. sialem saletre 20.02 i życze wszystkim takich pionów ozimin w takom susze jaka byla i skończcie takie bzdury pisać!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 19 Marca 2009 "Ludziske cztśće oczaleli" Za polski język ludzie życie oddawali ,zlituj się i nie pastw nad nim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach