center 0 Napisano 1 Kwietnia 2006 Witam widze że nam zabrali świetny temat:) Jak tam przygotowania do uprawy itp ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 1 Kwietnia 2006 Ja zamówiłem Glifosat i w przyszłym tygodnu będę musiał go wypryskać bo zaczyna się zielenić pod buraczki a że z 2 tygodnie musiałbym czekać z uprawą więć może pod koniec tygodnia wystartuję z opryskiwaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIOTR FARMER 0 Napisano 1 Kwietnia 2006 Ja zamówiłem Glifosat i w przyszłym tygodnu będę musiał go wypryskać bo zaczyna się zielenić pod buraczki a że z 2 tygodnie musiałbym czekać z uprawą więć może pod koniec tygodnia wystartuję z opryskiwaczem.grzesiu gdzie ty mieszkasz bo umnie na dolnym slasku dopiero w poniedzialek zeszedl snieg i niema mowy by jakies chwasty sie zielenily Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 1 Kwietnia 2006 Pod Rawiczem a co ch chwastów to dziś mamy 1 kwiecień Panowie. Nikt was jeszcze nie naciągnoł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 1 Kwietnia 2006 no wiesz tak oszukiwać i to na takim forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 1 Kwietnia 2006 Jakie i ile proponowali byście wsupać nawozy na pole pod buraki gdzie na zime było wapno a przed tem rosła pszenica ale bardzo mizerna pole wyjałowione bez obornika, mam takie pole teraz i nie wiem co zrobić jakieś pomysły macie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alek 0 Napisano 1 Kwietnia 2006 Jak na jesieni nie dałeś obornika ani fosforu i potasu to lepiej zasiej coś innego, chyba ze gleba bogata w składniki. Zrób analize to będziesz widział Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 1 Kwietnia 2006 No najesień niedane nic tylko CaO ale to jest jeszcze przed orka na wiosne chce orać:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 3 Kwietnia 2006 Hej kontraktujecie już buraki? Widzieliście w krajowej spółce cukrowej są dwa limity jeden jakiś cukrowy a drugi tonarzowy jak to rozumieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hihot 0 Napisano 3 Kwietnia 2006 do Centra: No masz dwa limity podane gdyż zawartosć cukru w buraku można przeliczyć na mase buraków i moze sie okazac że możesz mniejszą ilościa buraków wykorzystac limit gdyz cukru bedziesz miał wiece w burakach i na odwót Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 3 Kwietnia 2006 czyli ze podobnie jak w ziemniakach - kontraktuje sie skrobie, a nie ziemniaki..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 3 Kwietnia 2006 Mi niemiec zaproponowałże jak przekrocze limit to może kupić odemnie buraki ale cukier z nich zmagazynuje za co poniosę część kosztów magazynowania a w następnym roku będę siał mniej o tyle ile mojego cukru jest w magazynie. nieźle kombinuje. Ja już od kilku lat mam napisane ile ton buraków mogę sprzedać za najlepszą cenę ale przy polaryzacji 16%. Czyli defakto kontraktowany jest cukier a nie buraki. Najbardziej denerwująca jest ciągle zmieniająca się w dół kwota limitu. Ciekawe kiedy będzie szła w górę- nigdy zapewne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alek 0 Napisano 4 Kwietnia 2006 Grześ ty należysz może do SUDZCUKER ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr.R. 0 Napisano 4 Kwietnia 2006 Jestem przekonany że to jest Sunzucker. W otmuchowie taka sama masakra - umowe podpisaliśmy dopiero 31 marca - skandal! Dobrze że wiosna opóźniona. W takim tempie ot nie wiem kiedy przywiozą nasiona? A miał być taki "ordnung"! Miało być tak pięknie - wyszło jak zwykle.Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 4 Kwietnia 2006 Też do niemca ale do pfeifer i langen. Nas już szkolą od ponad 10 lat jak produkować najlepsze buraczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alek 0 Napisano 5 Kwietnia 2006 Jestem przekonany że to jest Sunzucker. W otmuchowie taka sama masakra - umowe podpisaliśmy dopiero 31 marca - skandal! Dobrze że wiosna opóźniona. W takim tempie ot nie wiem kiedy przywiozą nasiona? A miał być taki "ordnung"! Miało być tak pięknie - wyszło jak zwykle.Pozdro. a ja jestem pewien, że to jest SUDZUCKER u nas nie dali nawet umów, tylko złożyliśmy autografy pod ilością limitu, bez potrąceń, bo jeszcze nie wiedzą ile mają obciąć, coś ok.12% w zależności od indywidualnej polaryzacji ubiegłorocznej, tylko skąd oni mogą wiedzieć jaka będzie w tym roku i jeszcze podpis pod nasionami i talony na chemie.I cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 5 Kwietnia 2006 jakie nasionka bierzecie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 5 Kwietnia 2006 U mnie niemiec obcioł 10% w stosunku do sumy zeszłorocznego limitu. Jak biorę połowę koraba a resztę załatwiłem sobie lewe ze Syngenty ale nie pamiętam odmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 5 Kwietnia 2006 dobre korab bardzo dobra odmiana ale nie zauważyłeś że polskie są kruche? a pozatym jak CI się udało lewe:)? ja też tak bym chciał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 5 Kwietnia 2006 Jak siejesz gammo to będzie łupać kleine nie łupie , ja sieje aeromatem i też nie łupie Jak myślicie ile można za siewnik gamma wziąść mam do sprzedania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alek 0 Napisano 5 Kwietnia 2006 U mnie niemiec obcioł 10% w stosunku do sumy zeszłorocznego limitu. Jak biorę połowę koraba a resztę załatwiłem sobie lewe ze Syngenty ale nie pamiętam odmiany. lewe ? połowa ? u mnie cukrownia liczy ile ha mam obsiać i daje nasiona na całość, muszę brać nawet zapis jest w umowie mogę sobie tylko odmiane wybrać z listy wystawionej przez cukrownie i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 5 Kwietnia 2006 u nas też tak jest że musze określoną ilość wziąść nasion ale mi chodzi że nie łupią się w siewniku tak to nie hehe ale są kruche przy zbioże polskie a zachodnie twardsze zauważuliście ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 5 Kwietnia 2006 nie zauważyłem czegoś takiego ja kopie stollem V100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 5 Kwietnia 2006 U mnie jest prosta wymówka zostały mi nasiona z zeszłego roku albo sieję bardzo rzadko. U nas też od 2 lat musi być numer działki na której będą siane buraki i ich powierzchnia na umowie kontraktacji. Ja sieję starym kleinem mechanicznym i jedna sekcja mi kruszyła bo była podjechana ale tokarz to wyprostował i już jest OK.A ci ile siejecie ja co 21 cm. W zeszłym roku nawet zwiększyłem rozstaw do 52 cm ale to nic nie daje 2 cm. W tym roku wrócę jak bym czasem musiał brać firmę do kopania buraków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 6 Kwietnia 2006 ja jak siałem unicornem to co 16 cm i międzyrzędzia 45 cm teraz aeromatem co 15cm i międzyrzędzia 47,5 cm grześ ty dość żadko siejesz chyba 1 jednostka starcza ci na 1 ha Mnie w tamtym roku najlepiej plonowała KUJAWSKA , Korab i tristan niewiele mniej najgorzej mi plonowały janus i lubelska polaryzacja była ponad 20% z każdej odmiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach