Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Venzar masz na myśli 70 czy 500 rozpuszczoną?

Venzar 80WP(Du Pont) albo Buracyl 80WP(chyba z Rokity)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na ostatni raz planuję fen i des po 320g każdego na pozostałości.

To gonisz 4 mocne zabiegi - ile Cię wyjdzie razem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ostatni to plany wszystko zależy od sytuacji na polu. Środki kupuję w ProCam, maja najlepszą cenę na okolicę bo wchodzą na rynek.

Muszę tak gonić bo nie mam zamiaru i chetnych do haczki. Co do cen to:

Metafol 5 l 255zł

Burakosat 1l 86 zł

Safen Compakt 5l 90zł

Venzar 500 1l 100zł

Pyramin Turbo 5l 225zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich.Czy ktos stosowal betanal elite wdawce 0,6l/ha w odstepie 1-2 dni czyli 1,2l/ha ,i jaki byl efekt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Środki kupuję w ProCam, maja najlepszą cenę na okolicę bo wchodzą na rynek.

Muszę tak gonić bo nie mam zamiaru i chetnych do haczki. Co do cen to:

Metafol 5 l 255zł

Burakosat 1l 86 zł

Safen Compakt 5l 90zł

Venzar 500 1l 100zł

Pyramin Turbo 5l 225zł

To jak startowo przy wejściu na rynek wcale nie tak pięknie.(ceny brutto bo jestem ryczłtowcem)

Metafol 5l miałem po 260,64

Burakosat w 5 - 330,29

Safen comp. w 5 -100,76 a w 20 po 394,67

Venzar 500 była po 97,46 ale ja brałem 80WP po 145,96

Pyramin T po 219,41.

Jak by chciało się szukać to pewnie tu by kupił to tanie a tam coś innego.

Mam w okolicy 6 firm Agrosieć, Agrolok, Bayera,Chemiland, Chemirol i Procam tylko jak bym miał pojeźdzć po wszystkich, stracić czas, paliwo i na środkach zarobić 10 zł a stracić 50 biorę często w jednej, tam gdzie średnio jest najtaniej

Jak porównasz to wcale nie taka rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja w okolicy mam tylko Osadkoskiego u którego drożyzna, Agroefekt nic lepszego i małych detalicznych sprzedawców którzy golą bez mydła. Kupuję też w Agroloku ale oni akurat na buraki mają też drogo. Nawet w cukrowni mogłem zamówić sobie środki ale tam ceny to takie same jak u Osadkowskiego jedynie że termin można wziąść i cena ta sama. Ale co z tego jak za Goltix w 5l chcieli 294zł netto a Betup compakt 21 zł za l też netto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Czy dostał ktoś z was propozycję odsprzedaży akcj.Bo Sudzuker przysłał propozycję odkupu.[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do ojca co chwilę przychodzi jakieś pismo o chęci odkupienia akcji ale lepiej niech narazie one leżą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam wszystkich.Czy ktos stosowal betanal elite wdawce 0,6l/ha w odstepie 1-2 dni czyli 1,2l/ha ,i jaki byl efekt?

po co go dzielic może lepiej dac od razu 1,2l/ha

w fazie liścieni buraków dawałem 1,2l/ha i było całkiem dobrze,do tego można dac Asahi i będzie oki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiecie na mieszaninę beetup trio 2l + 1l metafolu + 0,25 Venzaru dawać olej? A i ile trzeba cliofaru żeby pokonać mlecz i gdzieniegdzie ostrożeńa? 150 styknie? buraki w fazie 2-4 liści właściwych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Betanal tez stosowalem 1,2l/ha ibylo ok ,ale doradca zcukrowni twierdzil ze2x0,6l/ha lepiej dziala jesli opryskasz jednego dnia a nastepnego jedziesz w przeciwnym kierunku .Chcialem sprobowac ale pogoda okropna i nie wiadomo kiedy da sie wjechac w pole .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A i ile trzeba cliofaru żeby pokonać mlecz i gdzieniegdzie ostrożeńa? 150 styknie? buraki w fazie 2-4 liści właściwych.

Cliophar to generyk Lontrelu. Na ostrożnia i mlecz 0,3-0,4 l/ha.

Jak on w mieszaninie z Venzarem nie wiem ale oryginalnie mówią by go łączyć z fendemifamem, ale na same osty może iść sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sypaliście już saletrę po burakach ? u mnie 4 i pokazuję się gdzieś 6 liści to chyba sypne w przyszłym tygodniu jaką dawkę jedziecie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ostatnio przeglądając internet trafiłem na fajny serwis z bezpłatnymi ogłoszeniami rolniczymi. Więc jak chcecie sprzedać lub kupić jakąs maszynę rolniczą to polecam:

http://targ.rolniczy24.pl

dużo ogłoszeń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja saletrę już sypnąłem 200 kg na ha

czy akcje sudzcuker sprzedajecie ,bo do mnie już przyszło drugie pismo ,że chcą odkupić po 2 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukuję do kupna - siewnik do buraków w mulcz (kroje talerzowe)

6-cio lub 8-mio rzędowy w grę wchodzi używany,jeśli ma ktoś jakieś namiary z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest jakis srodek na skrzyp polny w burakach ? czy zostaje tylko graca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dołączam sie do pytania alfa...bo tez mam ten problem.... chodz wiemze w burakach zostala tylko graca.... ale po scierni to podobno trzeba do glifosatu dodawac kondycjonera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory ze post pod postem... ale czy u was tez juz jest chwoscik? jeszcze na chwasty mam jechac a tu juz jest cholerstwo... i co dodawc juz grzybowki czy czekac? buraki 6-8 lisci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze skrzypem polnym walczę fenmedifamem i desmedifanem(Betanal am11 i inne). Cały numer polega na tym że można tylko przychamować skrzypa jak buraczki wytrzymają dawkę 4-5l betanalu am 11 czt safenu lub betupu compakt czyli tak 8 liść a nawet do zakrycia rzędów w 50%. Skrzypa tylko przypali się i dalej nie rośnie nie ma innego sposobu poza haczką ale przy takiej pogodzie odrośnie jednak już nie tak jak ten pierwszy. Ja w tym roku mam kilka placy i chcę wałkiem do malowania ścian jechać w międzyrzędziach Chwastoksem extra.

U mnie pojawiły się mszyce nie dużo ale pewnie będzie niebawem nalot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do skrzypu to za miesiąc go nie będzie, zacznie przysychac ,taki jego urok,ja osobiście mam z nim problem ,jeśli nie ma go zbyt bardzo gęsto to nie ma się czym przejmowac, nic nie robię,jeśli buraki są w dobrej kondycji radzą sobie same całkiem nie źle ,z daleka wygląda to fatalnie ale wynik końcowy jest dobry,

co do mszyc już popryskałem ,na dwóch hektarach była tragedia buraki były totalnie oblepione głównie same ich środki i na dolnej stronie blaszki,

poleciałem na te dwa i pozostałe hektary środkiem Bi , skutek rewelacyjny,

kiedyś próbowałem sumi alfa ale nie zdało to rezultatu, po części trochę spadło reszta się utrzymała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez temat mszycy mam przerobiony, tak samo jechalem bi i rowniez swietnie zadzialal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam problem z dwoma chwastami. Pierwszy to ten file.php?id=25499f9c57eb02245b198abced9f2352. Jest to prawdopodobnie czyściec błotny. Narosło tego bo nie dało się w porę wjechać z drugim opryskiem (kemifam 1,2l + kemiron 0,2l). Teraz też pogoda w kratkę. Czym to w ogle zwalczyć? Nżadnym ze znanych mi środków nie ma o nim informacji. Chyba że to co innego. W sobotę dałem goltiks bo zostało trochę rdestów zobaczymy czy go szczypnie. Drugi to chyba jasnota purpurowa file.php?id=1a1120e30da66281451d9acc2c598abe myślę że załatwię ją kemifamem tylko ile go dać 2l na ha wystarczy? Chwastek ma przeważnie czwarty liść miejscami szósty. Poradźcie coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem przerypałeś terminy. Tej wielkości chwasty to trudno załatwić. Moja propozycja 3l jakiegoś Betanalu am 11 betupu czy safenu i czejać z 5 dni jak nie pożłóknie to kolejne 2l + jakiś metamitron 1,5l. Zakładam że buraki mają 2 parę liści. Nie dodawaj etofumesatu nie czekaj tylko jak trochę się wypogodzi jedź.

Co do skrzypa to mój potrafi zagłuszyć buraczki. Jak na dzień dzisiejszy buraczki mają 4-6 liści to skrzyp ma wysokość ok. 20 cm i 50% pokrycia międzyrzędzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi