Grześ 0 Napisano 1 Listopada 2011 u mnie cukrownia gostyn warunki z transportem takie same. ale zanieczyszczenia 9 % to graniczy z cudem.U mnie kierowcy też mówili że gostyń wali większe procenty a procentowi pytają ich skąd są buraki- z pola.Ojciec zawsze powtarza "od myszki do cesarza każdy żyje z gospodarza". nic nie zrobimy można tylko dopominać się o swoje. U nas jest problem transportów łączonych. Miały być wagi przelotowe na oczyszczarkach są ale na nowych. Na starych jest oko operatora i kierowcy. Powiedźmy że mogą się nieco pomylić ja też wiem ile mam mniejwięcej na przyczepach. Ale jak jeden gościu mówił jak u niego brali to na jednego tira załadowali 40 t buraka według wagi przelotowej. Pozatym była wojna o zanieczyszczenia i procent buraków wtedy. Ja w tym roku powiem inspektorowi że nie podpiszę umowy jak ta sprawa nie będzie załatwiona. Przynajmniej wtedy powinna być średnia że wszystkich odstaw to załatwiało by sprawę. Ja w zeszłym roku na transporcie łączonym niałem 2% więcej zanieczyszczenia od średniej i 1,5% cukru mniej od mojej najniższej polaryzacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gienek_ch 0 Napisano 3 Listopada 2011 ja buraki mam wykopane ale wywózke mam 15 listopada ,ale mam do kolegow plantatorów pytanie: Jestem zainteresowany kupnem limitu buraczanego, czy ktoś wie ile za 1 tonę trzeba zapłacić?, do cukrowni Malbork. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 4 Listopada 2011 Sukces mimo wszystko plon, ponad 80t o 20t więcej jak w ubiegłym roku . Bez plewienia łażenia gracowania w mulcz z gorczycy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek.ku 0 Napisano 6 Listopada 2011 Koledzy mam pytanie ,ostatnio kupiłem 300 ha w okolicach Malborka mogę kupić limit 3000 ton po 70 zł . Czy warto pchać się w buraki ? nigdy ich nie siałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 6 Listopada 2011 od Anr ?ile dałeś za ha ?,w tym roku burak będzie jakoś opłacalny po 3 latach braku opłacalności ale jak nie masz dopłaty cukrowej to bym się nie pchał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 9 Listopada 2011 warto okrywać pryzmę tą włukniną na 14 dni do odbioru? jaki jest koszt tego ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 9 Listopada 2011 Nie warto kupować , a jeszcze bardziej nie warto okrywać przy takich temperaturach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 10 Listopada 2011 U mnie okrywają ci którzy mają odbiór po 25 listopada. Mają za to jakieś grosze że starczy na okrycie ale odkrywanie jak zawieje ją śniegiem to już porażka że za te pieniądze to nikt by tego nie robił. Nawet kiedyś próbowali puścić buraki nieodkryte ale ta gróba agrowłóknina owijała się na podajnikach i nie szło. Najważniejsze aby włóknina nie dotykała ziemi bo jak przymarznie to nawet ciągnik ma co robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIOTR FARMER 0 Napisano 14 Listopada 2011 koszt włokniny to ok 500zł przykrywasz ok120 ton razy 1 euro ok 520 zł wloknina starczy przy dobrym przechowaniu nawet na 10 lat trzy lata temu odkrywalem w stycniu nie bylo tak zle tylko sloma od dołu i ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 16 Listopada 2011 Panowie mam takie pytania:1. jakie prowadzicie płodozmiany buraczane ? tzn jaka rotacja upraw z burakami ?2. Nawożenie buraka bez obornika jakie nawozy ile P K i N ? robicie próby glebowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thug 0 Napisano 17 Listopada 2011 Panowie mam takie pytania:1. jakie prowadzicie płodozmiany buraczane ? tzn jaka rotacja upraw z burakami ?2. Nawożenie buraka bez obornika jakie nawozy ile P K i N ? robicie próby glebowe?pewnie że najlepiej jest stosować wszystkie składniki pod próby glebowe ja tak z reguły robię potas stosuję w formie chlorku czyli sól potasowa 60% dawka tego nawozu u mnie z reguły waha się w przedziale 200-400kg/ha dalej fosfor to w zależności od prób ale z reguły jest to 150-250 superfosfatu 40% te składniki wysiewane są przed orką zimową natomiast azot daje w dwóch dawkach pierwsza przedsiewnie (saletrzak) druga pogłównie (saletra amonowa)trzeba pamiętać też o magnezie wapniu i mikroelementach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thug 0 Napisano 17 Listopada 2011 no i buraki u mnie wychodzą co 3 lata powinno być dłużej ale nie na wszystkich ziemiach da radę je siać a i zawsze po zbożach nie po rzepaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateusz2811 0 Napisano 17 Listopada 2011 no i buraki u mnie wychodzą co 3 lata powinno być dłużej ale nie na wszystkich ziemiach da radę je siać a i zawsze po zbożach nie po rzepaku u mnie buraki jeczmień rzepak pszenica albo buraki jęczmień pszenica pszenżyto albo buraki jęczmień rzepak pszenica pszenżyto kiedyś miałem buraki jeczmień pszenica buraki zawsze po zbożu ozimym w tym roku buraki wg 2reguły 75t/ha -3/4 klasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 18 Listopada 2011 thug: ale bez obornika ? i jaki masz plon? mateusz2811: brak obornika? u nas buraki uprawiane są co 3 rok burak jarka i ozimka pszenice, ale trudno jakiś konkretny bilans zrobić nawozowy itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateusz2811 0 Napisano 18 Listopada 2011 no i buraki u mnie wychodzą co 3 lata powinno być dłużej ale nie na wszystkich ziemiach da radę je siać a i zawsze po zbożach nie po rzepaku u mnie buraki jeczmień rzepak pszenica albo buraki jęczmień pszenica pszenżyto albo buraki jęczmień rzepak pszenica pszenżyto kiedyś miałem buraki jeczmień pszenica buraki zawsze po zbożu ozimym w tym roku buraki wg 2reguły 75t/ha -3/4 klasa obornik przed buraki i przed rzepak czasami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 18 Listopada 2011 Ja właśnie dziś zmęczyłem gorczycę o wysokości ponad metr w to wywiozłem z 40t obornika na ha. Ziemia sucha przydała by się tależówka byłoby łatwiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateusz2811 0 Napisano 18 Listopada 2011 Ja właśnie dziś zmęczyłem gorczycę o wysokości ponad metr w to wywiozłem z 40t obornika na ha. Ziemia sucha przydała by się tależówka byłoby łatwiej. u mnie ściernisko do wczoraj stało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thug 0 Napisano 18 Listopada 2011 bez obornika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snopek 0 Napisano 28 Listopada 2011 Jak tam odbierają od was buraki bo coś strasznie cicho w temacie?U mnie jedna pryzma zabrana plon w granicach 70t/ha polaryzacja 17,48.Została jeszcze jedna, cukrownia Strzyżów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 29 Listopada 2011 ktoś ma tątabelkę dla KSC z cenami buraka w zależności od polaryzacji za ten rok ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 29 Listopada 2011 15%-126,7016%-14016,5%-146,3017%-152,6017,5%-158,9018%-165,2019%-17520%-182tak jest w KSC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snopek 0 Napisano 1 Grudnia 2011 A ma może ktoś taką rozpiskę z Suedzucker"a? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 1 Grudnia 2011 W Sudzucker jest cena 140zł/t przy cukrze od 15- do 18,99%19%- 142,5519,5% - 145,5020%- 148,25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pietrek 0 Napisano 2 Grudnia 2011 W Sudzucker jest cena 140zł/t przy cukrze od 15- do 18,99%19%- 142,5519,5% - 145,5020%- 148,25 Nie moge sie z tym zgodzic ceny sa podobne jak nie identyczne jak w ksc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 2 Grudnia 2011 KSC 145zł przy 16% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach