Grześ 0 Napisano 7 Maja 2015 Daj dawkę perzową plus przylepca. Musi zadziałać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanczo110470 0 Napisano 9 Maja 2015 Panowie - a stosując oprysk na buraki na jednoliścienne i na dwuliścienne osobno , jaki odstep czasu należy zachować np. czy wystarczy 24 h? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 10 Maja 2015 Ja słyszałem o 3 dniach. Kiedyś mieszałem agil z etofumesatem i było ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorfik 0 Napisano 12 Maja 2015 Wydawało mi się , że na safari kiedys widziałem, że odstep przy mieszance z nim 5 dni, ale dziś to chciałem sprawdzić i nic na etykiecie safarii które mam takiego nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 13 Maja 2015 Witam.Sądzę że to zależy od zastosowanych środków.Kiedyś gdzieś widziałem o 7 dniach ale zacząłem szukać informacji i trafiłem na http://gruparolnik.pl/pdf/Betanal%20MaxxPro%20209%20OD.pdfb) W przypadku zachwaszczenia plantacji chwastami jednoliściennymi (chwastnicajednostronna, perz właściwy) Betanal maxxPro 209 OD stosować w kombinacjiz herbicydem Agil 100 EC Czyli można nawet mieszać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 26 Maja 2015 Odstęp 7 dni jest na Fusilade Forte 150EC PS.Niby nowe forum , ale dalej nie można edytować swoich postów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 26 Maja 2015 Jak była dostępna pantera to można było mieszać z safari i betanalem, nawet sam robiłem mieszankę, betanal + goltix + safari + pantera w 2 i 3 oprysku, w tym roku nie pryskam na jadnoliścienne bo ich na polu nie mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 15 Lipca 2015 fajna mieszanka napisz jeszcze fazę rozwoju buraka i dawki to może coś łodzią rozjaśni bo na pewno nie pełne i nie faza 2 liści właściwych ja osobiście jedno liścienie w burakach zwalczałem osobno -byli tacy co pytali po co ja z 10 oprysków stosuje na buraki inni ze codziennie pryskam . Stare czasy zapomniałem jak to robiłemale mam pytanie do forumowiczów i plantatorów buraków skoro Polska jest importerem cukru bo od paru ładnych lat jest po okolo 100 gdy byla eksporteremkilka cukrowni nie ma juz kominów w kilku juz sie buraków nie przerabia .Jaki cel ma Polska całkiem wygasić cukrownie ? przy tej cenie cukru co jest dzis 2 zł to juz w porywach w detalu to cukrownie on opuszcza po 1,6 to daje 190 zł z tony buraków sam kosz surowca to 120 byly czasy ze juz po 1,6 byl w detalu to cukrownie non profit pracowały i bez Kosztowo zapewne niemcy Lubia polaków i beda za free robić w Polsce Bo na pewno nie mamy planu zwiększyć produkcji i uruchomić wszystkie nie zburzonych cukrowni bo po co a co na tych wyburzonych powstało piszcie jestem ciekawy jak nam sie kraj ładnie rozwijanp co w Wieluniu powstało ?w Wrocławiu 2 cukrownie bylo co teraz jest? ciekawe co tam teraz jest czy spożywka czy może domy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jokotulo 0 Napisano 27 Lipca 2015 Jeszcze trochę czasu jest, zaraz żniwa zbóż. Intensywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 15 Września 2015 Jak tam początek kampanii jak buraki? U nas armagedon wyschło wszystko nie wiadomo co robić ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 15 Września 2015 W Kluczewie przesuneli rozpoczęcie kampani o 2 tygodnie i przewidują że bardzo szybko skończą w tym roku. U mnie planowany odbiór na 15 listopada, wiec może jeszcze coś podrośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 17 Września 2015 @osa przyjacielu HOLMEREM będziesz kopał w listopadzie lub w grudniu Szkoda ze przesunęli polaryzacja zapowiada sie wyjątkowa Chyba buraki w tym roku bedą najbardziej dochodowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 18 Września 2015 U mnie tylko ROPA na polu, pewnie będzie kopane przed samą odstawą. Żeby buraki przyniosły w tym roku największy dochód to polaryzacja powinna być ponad 20%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 19 Września 2015 tak kiedys ktoś gaworzył o naukowcach tych co z ..polem'' maja nie wiele wspólnego jakie to złe ja znam takich co maja własne pole i uprawiaja - inni z nich kpia w zywe oczy 2 kategoria to ci co maja swoje pole ale wydzierżawili - moim zdaniem to najgorsi naukowcy 3 to tacy co faktycznie nie maja z ziemią nic wspólnego i ja znam kilku takich co wcale nie jest to złe . Jeden z nich to naukowiec juz z 3 pokolenia w stopniu dr dziadek bardzo bolał ze syn studia porzucił i wyjechał do usa ale do tematu dziadek robił wiele badań i wiele publikacji opublikował NIGDY w jego badaniach polaryzacja cukru w burakach na oborniku nie była niższa od 20% rekordowa to 25% Nie wiem czy pamietacie pierwsze badania w pierwszym roku jak płacili 46 euro za tone buraka czy ktoś miał polarycaja mniejszą niz 18%? (i to juz była podana z stratami w wysłodkach 3%) a co to rolnika obchodzi ze cukrownia 10% cukru nie potrafi wydobyc z buraka a dlaczego Kolego Osa nie ma byc 20% raczej szybko tak kożystny rok na polaryzacje sie nie powtórzy - na plon moze nie jest to wymarzony ale jakos surowca do przeróbki raczej bedzie rewelacyjna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 19 Września 2015 Niestety nigdy własne badania polaryzacji nie pokryły mi się z polaryzacją w cukrowni... Ktoś wie ile buraki przystają po deszczach na dobę na czy jak tak min i max ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 20 Września 2015 a jakie sa różnice jak to nie tajemnica? dawno temu to było dr juz dzis może i nie żyje a juz na pewno jest emerytem ale on miał 20% prawie zawsze a na burakach uprawianych na oborniku nawet 25% polaryzacji sie mu nie raz zdarzało oczywiście wszystkim rzycze tej wyższej polaryzacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 21 Września 2015 Polaryzacja liczona jest tak by odzwierciedlała ilość cukru wyprodukowaną przez cukrownie z twoich buraków. Jeśli coś nie tak z technologią oszczędności czy coś tam zginie To w cukrowni musi się zgadzać to co przyjedzie od rolnika z cukrem który jest w magazynie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 21 Września 2015 Cukrownia i tak zrobi taką polaryzacje jaka będzie pasowała, W zeszłym roku akurat oddawałem w tym samym czasie co były minister Artur B. oddałem wtedy 8 samochodów a resztę po tygodniu i polaryzacja była o 1% mniejsza niż te co po tygodniu, u niego jak kopali buraki to na polu nawet nie leżały godziny. Czyli na układy nie ma rady. U nas w wiosce dają azotu na buraki od 120 do nawet 300N/ha a różnica w polaryzacji jest nie większa niż 0,5% i standardem jest gdzie większa polaryzacja to większe zanieczyszczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 22 Września 2015 to kolego nie musi być minister znam przypadek ze brat był dyr w cukrowni to jego brata buraki zawsze rewelacyjny cukier miały i niskie zanieczyszczenia a tak swoja drogą przecież rolnicy mogą reklamować polaryzacje ciekawe dlaczego tego nie robią a ja dawałem azot w ostatniej dawce do 20 lipca i kiedyś mnie moj kuzyn zakapował i cukrownia robiła u nas próby na azotany i na jakos cukru nic specjalnego im nie wyszło . wiec doszli do wniosku ze kuzyn ich wystawił do wiatru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 10 Października 2015 . Zestawienie największych kosiarzy dotacji ostatnich lat otwiera Krajowa Spółka Cukrowa z monstrualną dotacją 138 mln euro. Za nią trzej zagraniczni producenci cukru: Sudzucker 66 mln euro, Pfeifer&Langen 53 mln i British Sugar Overseas z 39 mln euro. tak jak by kto nie wiedział polski cukier 80% skarb państwa niemieckie cukrownie -nieniecy rolnicy ta brytyjksa to fundusz inwestycyjny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 12 Listopada 2015 Buraki sprzedane zostały jeszcze wysłodki, komu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 12 Listopada 2015 Zrób transfer na południową wielkopolskę sprzedasz wszystki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 13 Listopada 2015 Lecę na pocztę nadawca Krasnystaw ............. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 24 Listopada 2015 tak wczorak kolega Ansu pisał o burakach za 2 lata czyli od 2017 jak nie kupisz której niemieckiej cukrowni to buraki będziesz widział w ogrodzie botanicznym krowy i świnie bedą w ZOO po zniesieniu kwot mlecznych co sie dzieje ceny spadaja co jest najbardziej oczywistą rzeczą a zachodnie mleczarnie wycofuja sie z rynku np na Opolszczyznie Zolt juz ma na sprzedaz mleczarnie w raciborzu holland juz sprywatyzował jest super nie ma co narzekać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 25 Listopada 2015 sympatyczny kolega Lans pisał mi o silnikach z aluminium o oponach co sie nadmiernie zużywają i o przekłamaniach licznika ja obliczem co innego niz ilość tlenku magnezu potrzebna do zobojętnię kwasu azotowego było u nas 300 do350 tys ha buraków przy plonie 40 ton to kolo 5000 tys obrotu rocznie całosc to 1.5mld -1,65mld Polska sprzedała 17 cukrowni za 250mln to my rolnicy moglismy kupic ta czesc za 20% i jeszcze by zostało dlaczego nie kupiliśmy? A do Ciebie lans nie martw sie moimi oponami Angielskim wyprodukowanymi w francji z dodatkiem kukurydzy z GMO maja przejechane 130 i jeszcze duzo przed nimi Zimowski tylko Hankook koreanki mi sie bardzo podobają te jeszcze wiecej pojeżdżą ale sa 10mm szersze od letnich i 10 mm wyższe a nigdy nie kupuj aut francuski i na F to szajc jakich mało na swieciecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach