bzyczek_2 0 Napisano 11 Listopada 2007 Koledzy mam pytanie. Czy orientujecie się po jakim kursie Euro będzie przeliczana kwota z rezygnacji uprawy buraka Jakoś nigdzie na to jeszcze nie trafiłem a przecież jest to bardzo istotna kwestia. Ja właśnie dostałem rozliczenie za buraki i trochę jestem zmartwiony tym DUŻYM zyskiem tak więc zastanawiam się nad likwidacją , więc jak ktoś wie po jakim kursie będzie to naliczane to będę bardzo wdzięczny za informacje nie ma jeszcze ustalone po ile bedzie euro, wypłacać bedą dopiero w 2009 więc znajdą taką cene zeby była jak najmniejsza no to nie za ciekawie niby zrzekniesz się limitu ale i tak nie wiadomo za ile trochę jak gra w toto lotka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy32 0 Napisano 11 Listopada 2007 Ja juz dawno nie uprawiam burakow ,ale o ile pamietam i mi przekazali praktycznie ludzie pokolenia mojego ojca ,kazdego buraka mozna obsypac kilogramem nawozow ,ale kiedy to bylo moze z tym przetrzymaniem nawet pare lat bez zysku az inni sie poddadza jest dobrym pomyslem panowie. Tak jest z kazda branza obecnie ,ale jest duzo zagrozen dla tych duzych i oni moga szybciej pasc od tych sredniakow a niestety jakosci zycia nie maja lepszej tak to w rolnictwie jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 11 Listopada 2007 A nie lepiej wybrać taką formę http://www.arimr.gov.pl/index.php?id=1&zaj=1&kol=307 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 11 Listopada 2007 grześ ale azotany to żeś na 100% przekroczył normę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzyczek_2 0 Napisano 11 Listopada 2007 a jak będzie wyglądała sytuacja z dopłatą cukrową wpłacaną przez ARiMR po 2010r nadal będzie, na jakim poziomie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 11 Listopada 2007 grześ ale azotany to żeś na 100% przekroczył normęNie w buraczkach nic nie wykazało ale OSN to napewno przekroczyłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 12 Listopada 2007 Grześ a jaką miałeś polaryzacje przy tych 71t/ha? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 12 Listopada 2007 a mieliście problemy z wywózkaz pola buraków przez tiry? bo ja mam wywóz na 20 listopada a pada już od 3 dni deszcz ze sniegiem i cieżko na pole wjechać samym ciągnikiem a co dopiero tirem z 20 tonami buraków, jak tak dalej bedzie to bedzie kiepsko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 12 Listopada 2007 3 szóstki i heja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 12 Listopada 2007 Grześ a jaką miałeś polaryzacje przy tych 71t/ha?Średnia polaryzacja wyszła mi 18,08 a rozpietość była od 17,6 do 18,3 no azotu trochę się nazbierało bo średnio wyszło mi 15,94 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 12 Listopada 2007 a mieliście problemy z wywózkaz pola buraków przez tiry? bo ja mam wywóz na 20 listopada a pada już od 3 dni deszcz ze sniegiem i cieżko na pole wjechać samym ciągnikiem a co dopiero tirem z 20 tonami buraków, jak tak dalej bedzie to bedzie kiepskoU mnie cukrownia nie wezmie buraków od nikogo kto ma zlozone przy polnej drodze, droga musi byc utwardzona. A tiry wozą po 28-32 tony netto bo cukrownia placi przewoznikom za netto 2. 602 tony z 9,6 ha teraz czekam na cukier. obawiam sie ze bedzie ok 14 bo chwoscik je dopadl w koncu sierpnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy32 0 Napisano 12 Listopada 2007 Smiac sie czy plakac proponuje bierzta chlopy betonujta albo asfalt klasc a tak na serio ja sie nie nabijam bo sam jestem rolnikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 12 Listopada 2007 w tym roku zrobiłem dojazd do pola dziury zasypałem gruzem a na wierzch szlake, ale muszą one na polu zawracać i to jest najgorsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 13 Listopada 2007 pustego spokojnie nawrócisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 13 Listopada 2007 tylko że jeszce załądunek musi odbyć sie na polu i do drogi jest 50 metrów, moze jakoś pójdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 13 Listopada 2007 osa do jakiej cukrowni oddajesz polski cukier? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skuba 0 Napisano 13 Listopada 2007 osa z nawracaniem na polu to daj sobie spokój 50 metrów to moze będą chcieli cofać, jeżeli nie to nie chce Cie straszyć u nas kierowcy są bardzo wybredni i na cofanie ciężko ich mamówić a dopiero jazde po podmokłych polach, chyba że u Ciebie jest inaczej to zazdroszczePozdrawiam i życze udanego odbioru. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nianio 0 Napisano 13 Listopada 2007 Oj tak. Ja to mialem takiego jednego na kukurydzy. Przyjechał na pole i co chmurka wyjdzie to on straszy ,że wyjeżdża.Zaczęło kropić to pojechał 05 km od pola i kazał sobie wywozić kombajnem.Też mial płacone od tony ale niestety nie zarobił, bo pogonilem go z 1/2 taczki tak mnie wku...ił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 13 Listopada 2007 osa do jakiej cukrowni oddajesz polski cukier?oddaje do kluczewa koło stargardu szczecińskiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 18 Listopada 2007 jednak podjeliśmy z ojcem ze sprzedajemy limit buraków. bo limitu nie można przepisać na następce a w przyszłym roku bedzie gospodarka na mnie, a pozatym to znajomy z cukrowni powiedział że w naszym rejonie buraki bedą jeszcze tylko 3 lata bo za duzy koszt transportu (85 km), limit sprzedam i kupimy 10 ha ziemi, troche szkoda bo z buraków zawsze był spory zysk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rybka2485 0 Napisano 18 Listopada 2007 jednak podjeliśmy z ojcem ze sprzedajemy limit buraków. bo limitu nie można przepisać na następce a w przyszłym roku bedzie gospodarka na mnie, a pozatym to znajomy z cukrowni powiedział że w naszym rejonie buraki bedą jeszcze tylko 3 lata bo za duzy koszt transportu (85 km), limit sprzedam i kupimy 10 ha ziemi, troche szkoda bo z buraków zawsze był spory zysk. a powiedz mi jaki masz limit?? tzn jaka ilosc ze chcesz az 10ha kupic?? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 18 Listopada 2007 za wszystko razem z dopłatami dostane ponad 50 tys. mam okazje kupić od sąsiada ziemie nie była uzytkowana przez 10 lat klasa 4-5-6 troche zarosła chwastami i brzózkami ale w ciagu 3 lat doprowadze ją do stanu że bede przenice na niej siał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rybka2485 0 Napisano 19 Listopada 2007 a powiedzcie mi tak na marginesie ile bym dostal kasy jezeli mam 235ton limitu zeby go sprzedac?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dywcio 0 Napisano 19 Listopada 2007 mam 350 ton limitu i nie wiem co robić czy oddać a powiedzcie jak to jest z tym oddaniem limitów kiedy bym dostal za nie pieniadze? Prosze pomóżcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 19 Listopada 2007 a powiedzcie mi tak na marginesie ile bym dostal kasy jezeli mam 235ton limitu zeby go sprzedac??dostał byś około 35000zł to zalezy też od tego po ile bedzie cukier i dolicz do tego jeszcze dopłate za 4 lata, ale kase dopiero w 2009r za limit bo dopłata co roku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach