Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy mam pytanie. Czy orientujecie się po jakim kursie Euro będzie przeliczana kwota z rezygnacji uprawy buraka Jakoś nigdzie na to jeszcze nie trafiłem a przecież jest to bardzo istotna kwestia. Ja właśnie dostałem rozliczenie za buraki i trochę jestem zmartwiony tym DUŻYM zyskiem tak więc zastanawiam się nad likwidacją , więc jak ktoś wie po jakim kursie będzie to naliczane to będę bardzo wdzięczny za informacje

nie ma jeszcze ustalone po ile bedzie euro, wypłacać bedą dopiero w 2009 więc znajdą taką cene zeby była jak najmniejsza

no to nie za ciekawie niby zrzekniesz się limitu ale i tak nie wiadomo za ile trochę jak gra w toto lotka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz dawno nie uprawiam burakow ,ale o ile pamietam i mi przekazali praktycznie ludzie pokolenia mojego ojca ,kazdego buraka mozna obsypac kilogramem nawozow ,ale kiedy to bylo moze z tym przetrzymaniem nawet pare lat bez zysku az inni sie poddadza jest dobrym pomyslem panowie. Tak jest z kazda branza obecnie ,ale jest duzo zagrozen dla tych duzych i oni moga szybciej pasc od tych sredniakow a niestety jakosci zycia nie maja lepszej tak to w rolnictwie jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak będzie wyglądała sytuacja z dopłatą cukrową wpłacaną przez ARiMR po 2010r nadal będzie, na jakim poziomie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
grześ ale azotany to żeś na 100% przekroczył normę

Nie w buraczkach nic nie wykazało ale OSN to napewno przekroczyłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mieliście problemy z wywózkaz pola buraków przez tiry? bo ja mam wywóz na 20 listopada a pada już od 3 dni deszcz ze sniegiem i cieżko na pole wjechać samym ciągnikiem a co dopiero tirem z 20 tonami buraków, jak tak dalej bedzie to bedzie kiepsko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Grześ a jaką miałeś polaryzacje przy tych 71t/ha?

Średnia polaryzacja wyszła mi 18,08 a rozpietość była od 17,6 do 18,3 no azotu trochę się nazbierało bo średnio wyszło mi 15,94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a mieliście problemy z wywózkaz pola buraków przez tiry? bo ja mam wywóz na 20 listopada a pada już od 3 dni deszcz ze sniegiem i cieżko na pole wjechać samym ciągnikiem a co dopiero tirem z 20 tonami buraków, jak tak dalej bedzie to bedzie kiepsko

U mnie cukrownia nie wezmie buraków od nikogo kto ma zlozone przy polnej drodze, droga musi byc utwardzona. A tiry wozą po 28-32 tony netto bo cukrownia placi przewoznikom za netto 2. 602 tony z 9,6 ha teraz czekam na cukier. obawiam sie ze bedzie ok 14 bo chwoscik je dopadl w koncu sierpnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smiac sie czy plakac proponuje bierzta chlopy betonujta albo asfalt klasc a tak na serio ja sie nie nabijam bo sam jestem rolnikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym roku zrobiłem dojazd do pola dziury zasypałem gruzem a na wierzch szlake, ale muszą one na polu zawracać i to jest najgorsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że jeszce załądunek musi odbyć sie na polu i do drogi jest 50 metrów, moze jakoś pójdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osa z nawracaniem na polu to daj sobie spokój 50 metrów to moze będą chcieli cofać, jeżeli nie to nie chce Cie straszyć u nas kierowcy są bardzo wybredni i na cofanie ciężko ich mamówić a dopiero jazde po podmokłych polach, chyba że u Ciebie jest inaczej to zazdroszcze

Pozdrawiam i życze udanego odbioru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tak. Ja to mialem takiego jednego na kukurydzy.

Przyjechał na pole i co chmurka wyjdzie to on straszy ,że wyjeżdża.

Zaczęło kropić to pojechał 05 km od pola i kazał sobie wywozić kombajnem.

Też mial płacone od tony ale niestety nie zarobił, bo pogonilem go z 1/2 taczki tak mnie wku...ił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
osa do jakiej cukrowni oddajesz polski cukier?

oddaje do kluczewa koło stargardu szczecińskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak podjeliśmy z ojcem ze sprzedajemy limit buraków. bo limitu nie można przepisać na następce a w przyszłym roku bedzie gospodarka na mnie, a pozatym to znajomy z cukrowni powiedział że w naszym rejonie buraki bedą jeszcze tylko 3 lata bo za duzy koszt transportu (85 km), limit sprzedam i kupimy 10 ha ziemi, troche szkoda bo z buraków zawsze był spory zysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jednak podjeliśmy z ojcem ze sprzedajemy limit buraków. bo limitu nie można przepisać na następce a w przyszłym roku bedzie gospodarka na mnie, a pozatym to znajomy z cukrowni powiedział że w naszym rejonie buraki bedą jeszcze tylko 3 lata bo za duzy koszt transportu (85 km), limit sprzedam i kupimy 10 ha ziemi, troche szkoda bo z buraków zawsze był spory zysk.

a powiedz mi jaki masz limit?? tzn jaka ilosc ze chcesz az 10ha kupic?? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za wszystko razem z dopłatami dostane ponad 50 tys. mam okazje kupić od sąsiada ziemie nie była uzytkowana przez 10 lat klasa 4-5-6 troche zarosła chwastami i brzózkami ale w ciagu 3 lat doprowadze ją do stanu że bede przenice na niej siał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a powiedzcie mi tak na marginesie ile bym dostal kasy jezeli mam 235ton limitu zeby go sprzedac??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 350 ton limitu i nie wiem co robić czy oddać a powiedzcie jak to jest z tym oddaniem limitów kiedy bym dostal za nie pieniadze? Prosze pomóżcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a powiedzcie mi tak na marginesie ile bym dostal kasy jezeli mam 235ton limitu zeby go sprzedac??

dostał byś około 35000zł to zalezy też od tego po ile bedzie cukier i dolicz do tego jeszcze dopłate za 4 lata, ale kase dopiero w 2009r za limit bo dopłata co roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi