agroforum.boo.pl 0 Napisano 10 Maja 2008 My daliśmy na 1 zabieg: -Torero 2l/ha-Toil 0,5l/ha-Mikron 0,5kg/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 10 Maja 2008 ja dalem elite 1l+ metamitron 1l .... 1 dzien po zabiegu i jeszcze buraki zyja ... kiedy jechac z druga dawka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 10 Maja 2008 Ja na pierwszy raz dałem 700g metamitronu,160g fenmedifany, 160 desmedifanu i 50g ethofumesatu. Buraczki w fazie pierwszych liści.A u mnie w/w dawka powaliła buraki które były na liścieniach po tygodniu mimo ze nie powinna według etykiety. Jakieś 20% zmieniło kolor liści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesLaw 0 Napisano 11 Maja 2008 Robilem Sherbem ciekawe jak sie sprawdzi do drugiego zabiegu dodalem Gramanu bede meldowal o efektach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 11 Maja 2008 Ja na pierwszy raz dałem 700g metamitronu,160g fenmedifany, 160 desmedifanu i 50g ethofumesatu. Buraczki w fazie pierwszych liści.A u mnie w/w dawka powaliła buraki które były na liścieniach po tygodniu mimo ze nie powinna według etykiety. Jakieś 20% zmieniło kolor liści. po etofumesacie buraki marcza swoje listki troche nie wiem dlacego moze to przez to ? sprawdz Ja na pierwsze 2 zabiegi daje torero 2l/h i nie widze otrzeby dawac narazie nic wiecej do tego bo czysci jak do tej pory ładnie:-D i nic z burakami sie nie dzieje:-d a na 3 zabieg albo juz do drugiego warto cos domieszać:-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii 0 Napisano 11 Maja 2008 Ja na pierwszy raz dałem 700g metamitronu,160g fenmedifany, 160 desmedifanu i 50g ethofumesatu. Buraczki w fazie pierwszych liści.A u mnie w/w dawka powaliła buraki które były na liścieniach po tygodniu mimo ze nie powinna według etykiety. Jakieś 20% zmieniło kolor liści. po etofumesacie buraki marcza swoje listki troche nie wiem dlacego moze to przez to ? sprawdz Ja na pierwsze 2 zabiegi daje torero 2l/h i nie widze otrzeby dawac narazie nic wiecej do tego bo czysci jak do tej pory ładnie:-D i nic z burakami sie nie dzieje:-d a na 3 zabieg albo juz do drugiego warto cos domieszać:-Dtorero ma 150g/l etofumesatu wiec ty lejesz 300g/ha i moze on poparzyć buraki ale wtedy gdy jest wysoka temperatura. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rybka2485 0 Napisano 11 Maja 2008 Kemifarm Superkoncentrat 320ec+Gladiator 70WG+Focus Ultra 100EC tym pryskalem we wtorek dzisiaj badylko juz uschlo:D a buraczki rosna:) w srode nastepny zabieg ale dodam kemironu moze i tegoz flirta choc drogi troszke.... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 11 Maja 2008 po torero po ilu dniach mozna efektu szukac w buraczkach ? Bo pryskałem w piatek i sobote to widac juz pousychane a spora czesc takie podwiedniete ale zielone... hmm Kiedy poleciec 2 zabiegiem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesLaw 0 Napisano 11 Maja 2008 Torero jest ok ale czy zalatwi samosiewy rzepaku, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 11 Maja 2008 spokojnie jest metamitron pozatym ja nie sieje rzepaku narazie:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii 0 Napisano 11 Maja 2008 Torero jest ok ale czy zalatwi samosiewy rzepaku,załatwi metamitron lub triflusulfuron (safari) ale dla mnie w tym roku luz nie zasiałem burakow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 12 Maja 2008 Dzisiaj rano prysnołem buraki 2l kemifamu +0,4 kemironu na 1,72 ha Wschody do przyjęcia rządeczki ładnie znać (16 dni od siewu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 12 Maja 2008 no u mnei tez rzadeczki znac:-D kurde tylko nei zwezilem w MF przodu:/ i ledwo na styk sie miesci:/ chyab bedzie trzeba go zwezic:/ ehhh 0,5l Perenalu na male buraczki nie zaszkodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 13 Maja 2008 no u mnei tez rzadeczki znac:-D kurde tylko nei zwezilem w MF przodu:/ i ledwo na styk sie miesci:/ chyab bedzie trzeba go zwezic:/ ehhh 0,5l Perenalu na male buraczki nie zaszkodzi ?zaczekaj na 2 liscie wlasciwe bo ci sie "zaczubią" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 13 Maja 2008 Czekaj na chwastnicę po co 2 x pryskać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesLaw 0 Napisano 13 Maja 2008 Torero jest ok ale czy zalatwi samosiewy rzepaku,załatwi metamitron lub triflusulfuron (safari) ale dla mnie w tym roku luz nie zasiałem burakow.Metamitron zalatwi tylko trzeba go dac tyle ze kieszen nie wytrzyma a safari jest pewnym i napewno tanszym rozwiazaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 15 Maja 2008 ktos wie w jakiej cenie jest Powertwin 400 SC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glebiusz 0 Napisano 15 Maja 2008 Rozsiałem pierwszą dawkę azotu. Saletra amonowa (34% N) - 192 kg/ha.Żeby tak chciało popadać. Kapuśniaczek przez 4-5 godzin byłby wymarzony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 16 Maja 2008 wojek dzis opryskal perenalem 0,5l na h i burak w fazie liscieni ciekawe co bedzie ? hmm zaczynam sie martwic:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 17 Maja 2008 jak opryskał pod wieczór to gów... im będzie ,buraki znacznie gorzej znoszą środki na dwuliścienne. ja zawsze jadę jak jest ok70proc wschodów miesznką betanal elite1l i metamitron 700g. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 18 Maja 2008 U mnie w okolicy sporo ludzi przesiewało buraki Jutro jak będzie pogoda pryskam 2x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 18 Maja 2008 mam problem z przytulia... zostala po pierwszym zabiegu... wczoraj zrobilem 2 zabieg elite 1l +safari 30 g + kemiron 0,1+ gallant0,3 l... nie wiem czy przytulie to wezmie a ma juz miescami p 2 okolki. jak nie pomoze to czym ja sieknąć? samym kemironem a jak tak to ile mozna zaaplikowac? buraki w fazie 2 lisci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glebiusz 0 Napisano 18 Maja 2008 mam problem z przytulia... zostala po pierwszym zabiegu... wczoraj zrobilem 2 zabieg elite 1l +safari 30 g + kemiron 0,1+ gallant0,3 l... nie wiem czy przytulie to wezmie a ma juz miescami p 2 okolki. jak nie pomoze to czym ja sieknąć? samym kemironem a jak tak to ile mozna zaaplikowac? buraki w fazie 2 lisci Kombinacja, którą zastosowałeś w drugim zabiegu powinna poradzić sobie z przytulią. Jeśli problemem jest przytulia to rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem jest etomufesat (np. Kemiron). Co do dawki to już potrzebne własne wyczucie uwzględniając oczywiście dawki środków z poprzednich dwóch zabiegów. Ja bym nie wyolbrzymiał przytuli jako wielkiego problemu, poniważ nie jest ona dużym zagrożeniem dla buraka (chyba, że jest jej zatrzęsienie). Ponadto przy zbiorze na jesieni z przytuli pozostaną już tylko cienkie wyschnięte nitki, które nie utrudniają kopania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DAREX 0 Napisano 18 Maja 2008 mam problem z przytulia... zostala po pierwszym zabiegu... wczoraj zrobilem 2 zabieg elite 1l +safari 30 g + kemiron 0,1+ gallant0,3 l... nie wiem czy przytulie to wezmie a ma juz miescami p 2 okolki. jak nie pomoze to czym ja sieknąć? samym kemironem a jak tak to ile mozna zaaplikowac? buraki w fazie 2 lisciJabym ci polecił 0,2 kemironu super koncętratu+0,15 treflanu 480EC to powinno pomuc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIOTR FARMER 0 Napisano 18 Maja 2008 w koncu deszcz bede mogł prysnac trzeci raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach