adam69b 0 Napisano 2 Grudnia 2008 Panowie jak wygląda u was kontraktacja buraka na 2009 r. Należę do ksc i inspektor mówił mi dziś że w przyszłym tygodniu kończą kontraktację (może tylko straszył) na przyszły rok i ma to być podobno rok referencyjny na dopłaty . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 2 Grudnia 2008 cukrownia werbkowice zacheca do kontraktacji poprzez lokalną prasę, siac buraki moze kazdy nawet bez limitu i jakos sie nikt nie rwie, bo co bedzie za darmo tyrał... adam69 masz czas na kontraktację do końca kwietnia, nie bądz glupim chlopem i nie daj sie omamic inspektorowi, tylko go jeszce op...l ze robi z ciebie wariata... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 2 Grudnia 2008 Jakieś dwa tygodnie temu w krasnymstawie powiedzieli mi zebym szybko kontraktował bo na zachodzie polski cukrownie maja juz zakontraktowane 80% limitów i tylko czekaja żeby przejac limity z Krasnegostawu Ja mam gdzieś ich buraki lata referencyjne i dopłaty........nie mam zamiaru dłużej utrzymywać tej bandy złodziei i nierobów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 2 Grudnia 2008 na zachodzie polski jesze nikt nei myśli o kontraktacji dopiero w marcu u P&L kontraktują. niektórzy jeszcze mają buraki n a polu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 2 Grudnia 2008 za te marnotrastwo majątku niech sami sieja!! zobaczą jak to łatwo wchodowac za te pieniadze!! Barany!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glebiusz 0 Napisano 2 Grudnia 2008 W koncernie BSO (Cukrownia Glinojeck) jak na razie ani widu ani słychu o kontraktacji na 2009 rok. Podejrzewam, że się nic nie zmieni i miesiącem kontraktacji będzie jak zwykle marzec.P.S. Dzisiaj otrzymałem decyzję z Agencji odnośnie płatności cukrowej na 2008 rok - 39,45 zł do tony buraków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rybka2485 0 Napisano 3 Grudnia 2008 a mi w Agencji powiedzieli ze ten rok jest referencyjny, a z podpisywaniem umow czekam i tak do marca bo nie wiem co z krowkami bedzie jak bede powiekszal stado to wiecej kuku bede musial wsiac. czytalem artykul ze w tym roku jest za malo burakow i nie starczy na zapotrzebowanie wewnetrzne w panstwie, ciekawe co zrobili z tym nadmiarem co mieli zeby nam odcinac limity haha.. i dobrze beda sobie kupywac z brazylii cukier a jak nie to ze swoich orzechow laskowych beda wytwarzac cukier..... powiedzcie mi jak tam wyslodki ze strzyzowa? bo u mnie to chyba pojdzie na wiosne na pole .... za duzo formaliny a wogole zadnych cukrow ani skladnikow nie maja z krasnystawu elegansio:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 4 Grudnia 2008 U mnie polaryzacja 16,7 % zanieczyszczenie 7,8 % i z 1,72ha wyszło 119 ton czyli z ha 69 t , także myśle , że przy tym plonie to polaryzacja w miare Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 7 Grudnia 2008 no to moje gratulacje:-D ale wspominając twoje wiosenne dawki obornika to nie ma dziwów:-D hehe ja w tym roku miałem 2 h burak po buraku i to mi średnia zaniżyło bo trochę nie wyszły:/ Ale na pewno z innych kawałków nie było gożej:-D chyba ten nadmiar azotu Ci zaniżył cukier co ? Pozdrawiam:-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 7 Grudnia 2008 Obornika spor dałem ale pogłównie nie było dane za wiele N i buraki nie miły ciemnych liści żeby jeszcze cena była lepsza Dzisiaj byłem po wytłok w Krasnymstawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 9 Grudnia 2008 Jakieś dwa tygodnie temu w krasnymstawie powiedzieli mi zebym szybko kontraktował bo na zachodzie polski cukrownie maja juz zakontraktowane 80% limitów i tylko czekaja żeby przejac limity z Krasnegostawu Ja mam gdzieś ich buraki lata referencyjne i dopłaty........nie mam zamiaru dłużej utrzymywać tej bandy złodziei i nierobów no a jak jest w Polskim cukrze po lewej stronie wisly, bo u nas jutro kontraktacja, podobno tylko krasnystaw i werbkowice nie maja kontraktacji, ze w pozostalych cukrowniach juz pokontraktowane, a jak jest naprawde...?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 10 Grudnia 2008 Ja dziś byłem w cukrowni i gadałem z Panem pewnym i podobno chłopy poszaleli i połowę już zakontraktowali. Normalnie szook żeby było lepiej to podobno z okolic Komarówki Lubelskiej chłopy jak mieli po 100ton dopłaty to w tym roku pokontraktowali nawet po 300ton szook podobno tam teraz jest zagłębia nasze buraczane:D no to nieźle... ja sam się jeszcze wacham:/ Piootrze a u Ciebie jak mówią? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glapuś 0 Napisano 10 Grudnia 2008 witam mam zamiar siac buraka cukrowego. moglibyście mi pomóc jaką odmaine mam zasiać ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 10 Grudnia 2008 Ja dziś byłem w cukrowni i gadałem z Panem pewnym i podobno chłopy poszaleli i połowę już zakontraktowali. Normalnie szook żeby było lepiej to podobno z okolic Komarówki Lubelskiej chłopy jak mieli po 100ton dopłaty to w tym roku pokontraktowali nawet po 300ton szook podobno tam teraz jest zagłębia nasze buraczane:D no to nieźle... ja sam się jeszcze wacham:/ Piootrze a u Ciebie jak mówią? pozdro gdzie byłeś w cukrowni w Krasnymstawie kluczyk może można w Lublinie oddać u mnie najwięksi pokontraktowali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 10 Grudnia 2008 ja byłem w cukrowni w lublinie:-D a nie wiem mój kluczyk leży sobie:-D hehe podobno nasz inspektor skończy u was w mełgwi odbiór buraków i ma jeździć kontraktowac i zbierąc kluczyki:-D pozdrawiam PS ja mam dylemat kontraktacyjny:/ Odmiana każda dobra:-D tylko wypadało by się zastanowić czy warto jaką kolwiek wysiewać:P hehe pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 10 Grudnia 2008 12 mają chyba zakończyć , odnośnie tego inspektora to mi się nie podoba telefonu nie odbiera , nie byłem poinformowany że będą brane burki poprostu porażka w tamtym roku jak była inna osoba to było lepiej Odnośnie kontarktacji to ja mam naszykowane 2 kawałki 1,65 i 0,63 ha te najprawdopodobniej posieje na samym oborniku i troche N powinni dziękować za taką pogode powinno napakować konkretnie śniegu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Napisano 10 Grudnia 2008 jak jest z tą kontraktacją podobno można siać więcej buraków a w cukrowni P&L inspektor mówi że wszyscy co pozostali przy burakach chcą więcej i dlatego maksymalnie o ok 30% powiększą limity orientuje się ktoś jak jest? W sobote oDebra1li buraki plon 45 t/ha po odliczeniu zanieczyszczeń polaryzacja średnio 19,32 maxymalna 19,85 to z ziemi 3 klasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 10 Grudnia 2008 No u nas tzn w P&L już zrobili kontraktacje i można dokontraktować ale bez prawa do dopłat unijnych i nie wiadomo czy później będą te tony wliczone do limitu produkcji. Jest tylko pewna cena trochę ponad 26 E za t. Ja dokontraktowałem 50 t, akurat mi został 1 ha wolny po poplonie i zastanawiałem się co tam posiać myślałem o kukurydzy na kiszonkę a pójdą buraki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 10 Grudnia 2008 piootr tamta Pani co była u was w Mełgwi i odeszła to super osoba ona dopilnowała wam na pewno wszystkiego. No ten Pan jest akurat z Komarówki fakt trudno się dodzwonić ale on ma naprawdę spory rejon i chyba nic nam nie pozostaje jak traktować go ulgowo podczas kampanii a dalej się zobaczy:-D No ja chyba znowu zasieje to samo no bo co innego mam siac:/ ale jeszcze szukam alternatywy ale nie jest lekko po tylu latach zmagań:/ Nie wiem czy warto brać dodatkowe limity za te pieniądze 26E to i KSC nam daje i wg mnie to nie jest zadowalająca cena za tą prace... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 11 Grudnia 2008 Ja tam nic nie będe napewno dobierał limitu i tak mam ponad 500 t Dzisiaj wieczorem widziłęm jak śmigała myszka w kierunku łęczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 12 Grudnia 2008 SPRZEDAM wysłodki, odbiór w Cukrowni Krasnystaw: mokre10-15% (zostało około 100t) lub brykiet(około 2,5t) cena przy 10% 15zł/t tel 502037327Nareszcie zabrali buraki plon 66t/ha przy (16,5-17,5%) 16,9% cukru skąd takie różnice, zanieczyszczenia (9-12%) 9,5% To nieźle patrząc na to co przeżyły na wiosnę i latem. Po przeliczeniu cukru daje to ponad 70t/ha i około 6000zł/ha więc może dopłata zostanie w kieszeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 12 Grudnia 2008 @ansu pogratulować wyników u mnie gro ludzi polaryzacja poniżej 16% i plon do 60 ton chyba że jacyś bajko pisarze kontraktujesz na 2 rok Odnosnie dopłat dzisiaj się wk.... na maksa sąsiad wpisał mąją działke w dopłaty co za debil zamaist nr 35 napisał moje 33 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 12 Grudnia 2008 bajkopisarze? trzeba bylo od chwoscika pilnowac... a nie grilowac i piwsko złopac lipiec/sierpień i byloby min 65 q Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 12 Grudnia 2008 @maskin gdybym prysnoł chwościkam wcześniej to 70t sokojnie bym przekroczył a odnośnie bajko pisarzy to chodziło mi głównie o polaryzacje wysoką przyt cenie ponieżej 10 zł to jest ch.... nie interes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glebiusz 0 Napisano 12 Grudnia 2008 Odbiór buraków zakończony dzisiaj.Mała statystyka:- plon 61 t/ha,- cukier 16,5 % (15,53 % - 16,78 %),- zanieczyszczenia 5 % - 8 %.Satysfakcja z wyników produkcyjnych: bardzo duża.Współpraca z ekipą odbierającą buraki: bardzo dobra.Satysfakcja z wyników finansowych: bywało o wiele lepiej.Co mnie zdziwiło cena za buraki ponadplanowe 100 zł/t netto, znaczy nieco droższe od kontraktowych. ansu!U mnie różnica w zawartości cukru jest jeszcze większa niż u Ciebie, bo wynosi 1,25%. Dla mnie wydaje się to dość naturalne. Gleba na plantacji buraków przecież jest również zróżnicowana, nawożenie nie jest idealnie równomierne, przechowanie na pryzmie również zróznicowane (część buraków porośnięta, w przypadku nieokrycia część buraków mogła namarznąć). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach