Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

My dolistnie dawliśmy Wuxal Mikro 2kg/ha i jakiś NPK (dokładnie nie pamiętam) 1,5kg/ha i Adob Bor 2l/ha

A jak u was z chwastami my wczoraj już 4 zabieg jechaliśmy:

- Betanal Elite 1,5l/ha

- Metamitron 1050g/ha

- Venzar (dawki nie pamiętam)

- Odżywki (mikro i bor)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie spadł deszcz i buraki przesiane 24 kwietnia z powodu wadliwej zaprawy zaczynają wschodzić. Te z dobrą zaprawą zasiane 4 kwietnia zakrywają ponad polowe ziemi. Już ustalili jakie rekompensaty 50 zł przesiew i oprysk, 90zł uprawa i to co da się udowodnić fakturami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , szukam pomocy w walce z rdestem ptasim , plantacja jest OK gdyby nie ten rdest , czy jest jakiś środek który zwalcza go skutecznie ?

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no z chwastami cennko w tym roku, przerusł mi koperek jakieś 3cm nad ziemią ma:/ co poradzicie na to lontrel?

A co do rdestu zależy jaki wielki jest ja bym próbował z dobrą dawką Kontaktwinu jak gdzieś kupisz jeszcze.

Buraki mogą być ogólnie ale lata mi coś jeszcze takie 3-4razy wieksze jak mrówka czarne długie na gęsto tego lata w polu szkodliwe to dla buraka? na traktorze na szybie jak 2 siezepną to jak by kopulowały:D hehe co to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rdest ptasi jeśli będzie miał więcej niż 5cm to najprawdopodobniej pozostaje tylko "hakol" (haczka w dłoń i do boju)

Rdest ptasi jest "tylko średnio wrażliwy "na większość(może nawet i wszystkie) herbicydów dopuszczonych do stosowania w buraku cukrowym.

W fazie liścieni to nawet betanal go położy ale potem to już problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem Japoński środek na rdest ptasi i już działa , efekty są widoczne , choć działa nie za szybko ,ale skutecznie , nazywa się Geniuhaka

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem Tu świeży czy ktoś może mi napisać cóż to za "afera" z burakami ZOSIA?

Mam je posiane w tym roku i są nieciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zakupiłem Japoński środek na rdest ptasi i już działa , efekty są widoczne , choć działa nie za szybko ,ale skutecznie , nazywa się Geniuhaka

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Co ty gadasz, ciekawe gdzie go kupiłeś, sprzedaż tego typu środków jest nielegalna. I w Japonii nie jest zarejestrowany taki środek, bo sprawdzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt , środek pochodzi z przemytu , ale warto było za ryzykować , dzisiaj sam zwalczył ok. 0,70 ha. , jakieś 12-14 dni i zwalczy całe pole , pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W lubelskim kiedyś chłopaki nazwali to U 12 "12 ukrainek z dziabkami"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja niestety nie zamawiam, strasznie drogi ten hakol jedno U żąda za pracę 80zł dziennie +posiłki , bez flaszki też się nie obędzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To drogo z tego co wiem to u nas wołają 5zł/h

Tyle że 5 godzin robią i 5 godzin odpoczywają.

Jak będą chwasty to sobie zamówię hakoli tak z 5. I w pole. Ze stałym nadzorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mogę sobie wyobrazić dziś siekania ,ostatnio robiłem usługę i wjechałem w kilkucentymetrową komosę dawką 1,5l/ha betanalu elite i ku mojemu zdziwieniu poszła ,mało tego wzięło również troszkę mniejsze rdesty ,chyba trzeba nie chodzić w pole cały tydzień to wtedy jak urosną ponad 5 cm to już nic ich nie weźmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam w jakiej cenie macie foliarel borowy 21% boru bo coś cyba w tym sezonie poszedł w górę na moje oko a co powiedzieli byście o boraxie z hurtowni budowlanej ? ile kg/h ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś próbował stosować stymylator wzrostu w buraku o nazwie NUTRI-PHITE PGA.Jakie były efekty ,z góry dziękuje za odpowiedż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego raczej nikt nie zastosował w poprzednim roku ,w tym roku ja zastosuję a efekty na pewno będą tylko jakie ,stosowałem już w rzepaku i pszenicy jarej to widać gołym okiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Wtym roku zastosowałem na próbę '"Fertiactyl starter" f-my timac agro

na próbę na 2 ha {w sumie 5 ha buraków} w fazie 4 liści i jak na razie zadnych efektów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!! chciałabym się się dowiedzieć co wpływa na zawartość cukru w burakach ,polaryzacja 16-17 procent to nie za duża jak ją powiekszyc proszę o wypowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zawartość cukru największy wpływ ma nawożenie azotowe ,i większe tym zawartość cukru mniejsza ,najlepiej nie przekraczać 120kg/ha i stosować jak najwcześniej ja w tym roku w całości przed siewem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam!! chciałabym się się dowiedzieć co wpływa na zawartość cukru w burakach ,polaryzacja 16-17 procent to nie za duża jak ją powiekszyc proszę o wypowiedzi

Bor, Mangan, Magnez i na koniec Tytan poprawiają polaryzację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi