AgroSerwis 0 Napisano 24 Maja 2009 My dolistnie dawliśmy Wuxal Mikro 2kg/ha i jakiś NPK (dokładnie nie pamiętam) 1,5kg/ha i Adob Bor 2l/ha A jak u was z chwastami my wczoraj już 4 zabieg jechaliśmy:- Betanal Elite 1,5l/ha- Metamitron 1050g/ha- Venzar (dawki nie pamiętam)- Odżywki (mikro i bor) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 24 Maja 2009 Nareszcie spadł deszcz i buraki przesiane 24 kwietnia z powodu wadliwej zaprawy zaczynają wschodzić. Te z dobrą zaprawą zasiane 4 kwietnia zakrywają ponad polowe ziemi. Już ustalili jakie rekompensaty 50 zł przesiew i oprysk, 90zł uprawa i to co da się udowodnić fakturami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lola 0 Napisano 24 Maja 2009 czy można mieszać herbicydy z odżywkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JacekJ 0 Napisano 24 Maja 2009 Witam , szukam pomocy w walce z rdestem ptasim , plantacja jest OK gdyby nie ten rdest , czy jest jakiś środek który zwalcza go skutecznie ?Pozdrawiam i proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 24 Maja 2009 no z chwastami cennko w tym roku, przerusł mi koperek jakieś 3cm nad ziemią ma:/ co poradzicie na to lontrel? A co do rdestu zależy jaki wielki jest ja bym próbował z dobrą dawką Kontaktwinu jak gdzieś kupisz jeszcze. Buraki mogą być ogólnie ale lata mi coś jeszcze takie 3-4razy wieksze jak mrówka czarne długie na gęsto tego lata w polu szkodliwe to dla buraka? na traktorze na szybie jak 2 siezepną to jak by kopulowały:D hehe co to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuzaj63 0 Napisano 25 Maja 2009 Rdest ptasi jeśli będzie miał więcej niż 5cm to najprawdopodobniej pozostaje tylko "hakol" (haczka w dłoń i do boju)Rdest ptasi jest "tylko średnio wrażliwy "na większość(może nawet i wszystkie) herbicydów dopuszczonych do stosowania w buraku cukrowym.W fazie liścieni to nawet betanal go położy ale potem to już problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JacekJ 0 Napisano 26 Maja 2009 Zakupiłem Japoński środek na rdest ptasi i już działa , efekty są widoczne , choć działa nie za szybko ,ale skutecznie , nazywa się Geniuhaka Dzięki za pomoc, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawlik W 0 Napisano 26 Maja 2009 Jestem Tu świeży czy ktoś może mi napisać cóż to za "afera" z burakami ZOSIA? Mam je posiane w tym roku i są nieciekawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgroSerwis 0 Napisano 26 Maja 2009 Zakupiłem Japoński środek na rdest ptasi i już działa , efekty są widoczne , choć działa nie za szybko ,ale skutecznie , nazywa się Geniuhaka Dzięki za pomoc, pozdrawiam. Co ty gadasz, ciekawe gdzie go kupiłeś, sprzedaż tego typu środków jest nielegalna. I w Japonii nie jest zarejestrowany taki środek, bo sprawdzałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JacekJ 0 Napisano 26 Maja 2009 Fakt , środek pochodzi z przemytu , ale warto było za ryzykować , dzisiaj sam zwalczył ok. 0,70 ha. , jakieś 12-14 dni i zwalczy całe pole , pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuzaj63 0 Napisano 26 Maja 2009 Pewnie inna nazwa tego środka to wspomniany wcześniej hakol . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bookovsky 0 Napisano 27 Maja 2009 u nas ten środek zarejestrowany jest pod nazwą "Babocyd 50" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 27 Maja 2009 AgroSerwis nie zajarzył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 27 Maja 2009 W lubelskim kiedyś chłopaki nazwali to U 12 "12 ukrainek z dziabkami" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgroSerwis 0 Napisano 27 Maja 2009 A już rozumiem.Może też bym sobie go zamówił na próbę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 28 Maja 2009 ja niestety nie zamawiam, strasznie drogi ten hakol jedno U żąda za pracę 80zł dziennie +posiłki , bez flaszki też się nie obędzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgroSerwis 0 Napisano 28 Maja 2009 To drogo z tego co wiem to u nas wołają 5zł/hTyle że 5 godzin robią i 5 godzin odpoczywają.Jak będą chwasty to sobie zamówię hakoli tak z 5. I w pole. Ze stałym nadzorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 29 Maja 2009 Ja nie mogę sobie wyobrazić dziś siekania ,ostatnio robiłem usługę i wjechałem w kilkucentymetrową komosę dawką 1,5l/ha betanalu elite i ku mojemu zdziwieniu poszła ,mało tego wzięło również troszkę mniejsze rdesty ,chyba trzeba nie chodzić w pole cały tydzień to wtedy jak urosną ponad 5 cm to już nic ich nie weźmie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 30 Maja 2009 Witam w jakiej cenie macie foliarel borowy 21% boru bo coś cyba w tym sezonie poszedł w górę na moje oko a co powiedzieli byście o boraxie z hurtowni budowlanej ? ile kg/h ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
progres 0 Napisano 3 Czerwca 2009 Czy ktoś próbował stosować stymylator wzrostu w buraku o nazwie NUTRI-PHITE PGA.Jakie były efekty ,z góry dziękuje za odpowiedż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 3 Czerwca 2009 Tego raczej nikt nie zastosował w poprzednim roku ,w tym roku ja zastosuję a efekty na pewno będą tylko jakie ,stosowałem już w rzepaku i pszenicy jarej to widać gołym okiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bookovsky 0 Napisano 4 Czerwca 2009 Witam . Wtym roku zastosowałem na próbę '"Fertiactyl starter" f-my timac agro na próbę na 2 ha {w sumie 5 ha buraków} w fazie 4 liści i jak na razie zadnych efektów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lola 0 Napisano 11 Czerwca 2009 witam!! chciałabym się się dowiedzieć co wpływa na zawartość cukru w burakach ,polaryzacja 16-17 procent to nie za duża jak ją powiekszyc proszę o wypowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 11 Czerwca 2009 Na zawartość cukru największy wpływ ma nawożenie azotowe ,i większe tym zawartość cukru mniejsza ,najlepiej nie przekraczać 120kg/ha i stosować jak najwcześniej ja w tym roku w całości przed siewem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 11 Czerwca 2009 witam!! chciałabym się się dowiedzieć co wpływa na zawartość cukru w burakach ,polaryzacja 16-17 procent to nie za duża jak ją powiekszyc proszę o wypowiedziBor, Mangan, Magnez i na koniec Tytan poprawiają polaryzację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach