lola 0 Napisano 11 Czerwca 2009 dzięki chłopaki za informację zastanawiam się tylko czy przy niskim nawożeniu azotem uzyskam zadawalający plon powyżej 50 t z ha minimum ja daję 3m mocznika przed siewem i saletrzaku 2m przed wielorakiem oczywiście na oborniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 12 Czerwca 2009 1m to ile kg? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ralf 0 Napisano 12 Czerwca 2009 100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lola 0 Napisano 12 Czerwca 2009 1m to potocznie 1 q Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 12 Czerwca 2009 dzięki chłopaki za informację zastanawiam się tylko czy przy niskim nawożeniu azotem uzyskam zadawalający plon powyżej 50 t z ha minimum ja daję 3m mocznika przed siewem i saletrzaku 2m przed wielorakiem oczywiście na oborniku 300kg mocznika to troche dużo.W sprzyjających warunkach amoniak uwalnianiany z mocznika może powodować zamieranie siewek, nie powinno sie stosować więcej niz 80kgN/ha.Można ogólnie dać 160N a nawet wiecej jesli obsada jest duża i spodziewamy sie dobrych plonów. Nie bez znaczenia jest długosć wegetacji ponieważ czym później buraki beda kopane tym wieksza bedzie polaryzacjia no i buraki musza byc zdrowe bez chwościka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 14 Czerwca 2009 ostatnio przeczytalem ile mikroskladnikow potrzebuje burak i jak przekalkulowalem to na np plonvit przy dawce 2 l na hektar, czy ekolist to wychodzi ze trzeba zrobic od kilku do kilkudziesieciu zabiegów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgroSerwis 0 Napisano 14 Czerwca 2009 A brałeś pod uwagę że trochę mikroskładników jest już w glebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 15 Czerwca 2009 a poznasz ktorego nie ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 17 Czerwca 2009 jak nie urok to s... na jednym polu mam chyba brunatną plamistosc brzegi lisci brązowieja. liscie dostaja brązowych plam ze srodkiem bialym, jak z tym walczyc i czy wogole warto, czy dac sobie spokoj? Mam pod reką tebukonazol, wystarczyłby? czy cos dolac? jest tego nawet sporo. Rosnie obok inna odmiana i na niej nie ma znaku choroby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 28 Czerwca 2009 Ja mam pytanie troche z innej beczki: a mianowicie po ile jest wapno z cukrowni z dostawa przy odleglosi okolo 100km od cukrowni! i ile srednio stosuje sie go na ha, 3-4 tony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 28 Czerwca 2009 cukrownicze ma ok. 32% CaO więc stosujesz 8-10t/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 28 Czerwca 2009 20 to minimum zeby byl skutek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 2 Lipca 2009 bez przesady jak bardzo zakwaszona to mozę i 20ton ale jak normalne ph tak koło 5 to walniesz 10ton i będzie lux:D ja tak robie i jest spoko A jak tam u was z grzybowymi chorobami? u mnie plamistosc ta zaaakowała:/ środek kupiony jade... A chwasty ... rumianki i rdesty wylazły na nowo ale burak taki duży że punktowa graca chyba pujdzie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 2 Lipca 2009 wez pod uwage ze to wapno ma duzo "zlepów" i ma powolne dzialanie, wiec jak ph 4-4,5 to 20 to minimum, na gleby lekko zakwaszone to tak jak mowisz 10 wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bookovsky 0 Napisano 3 Lipca 2009 No u mnie też rumianek, bylica i ta pier....a przytulia;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 3 Lipca 2009 Przytulia widac wypierniczyła w drugiej turze po tych deszczach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 4 Lipca 2009 A ile to wapno kosztuje i ile mniej wiecej za transport liczy cukrownia!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alek 0 Napisano 6 Lipca 2009 chyba teraz na przytulie to tylko "gracol", bo chyba kemiron to już nie da rady, a zresztą i tak go nigdzie nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atena 0 Napisano 11 Lipca 2009 ciekawa jestem czy w tym roku jest ktoś kto nie plewił buraków tylko chwasty zwalczył herbicydami jeśli tak to napiszcie receptę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 12 Lipca 2009 ja wyjątkowo w tym roku tak zrobilem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atena 0 Napisano 12 Lipca 2009 MASKIN to napisz jakie herbicydy stosowałeś bo ja trzy razy betanal elit plus do statniego zabiegu lontrel i teraz grackol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 12 Lipca 2009 No u mnie też rumianek, bylica i ta pier....a przytulia;/Przytulia po żniwach uschnie i nie stanowi problemu tylko na przyszły rok dużo się wysieje i musisz o tym pamiętać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 12 Lipca 2009 MASKIN to napisz jakie herbicydy stosowałeś bo ja trzy razy betanal elit plus do statniego zabiegu lontrel i teraz grackol I elite 1l +goltixII beetup 160 1,5 l + safari + kemiron 0,2+ olejIII beetup 1,7 l + goltix 1,2 + kemiron 0, 3+olej to tylko przyklad z jednego pola, oczywiscie byl dolewany jeszce perenal od jednolisciennych na iinym polu w drugim zabiegu poszlo 3l bettup + oleja jeszce na innym w trzecim zabiegu poszlo 1,5 l goltix tak jak ktos pisal trzeba byc co drugi dzien na polu i dostosowywac dawki do chwastów w odpowiednij fazie no i wspomagacze w czasie suszy to podstawaz moich obserwacji: na przerosnietą komose lepiej dziala wieksza dawka goltixu anizeli wieksza beetupu. a na przerosnietą przytulie kemiron w dawce min 0.5 l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atena 0 Napisano 13 Lipca 2009 jakie to wspomagacze stosujesz w czasie suszy i co to za olej dodajesz do oprysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 13 Lipca 2009 jakie to wspomagacze stosujesz w czasie suszy i co to za olej dodajesz do oprysku są to związki zwiększające skuteczność środków na przykład adpolan lub olejan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach