maskin 0 Napisano 16 Listopada 2009 zadzwon do dyspozytora i tam zamow... jak kierowcy h...e to czemu masz z nimi rozmawiac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 17 Listopada 2009 Widziałem dzisiaj coś dziwnego ogromny kopiec buraków usypany na polu tak na oko około 30m od drogi. Tak miedzy Kraśnikiem , a Janowem. Dużo jeszcze tam buraków nie zostało wykopanych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 19 Listopada 2009 dziś dostałem rozliczenie za buraki, zdałem buraków 224t, kontraktowane miałem 165t, polaryzacja 16,8% i wyszło 156t buraków kwotowych reszta 67t pozakwotowe po 70zł/t, 224t to plon z 3,3ha co wyszło prawie 68t/ha, po odlicznieu wszystkiego wyszło mi 2600zł z ha na czysto do ręki. jestem zadowolony oby zawsze tak było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 19 Listopada 2009 Suedzucker za pozakwotowe płaci 20 euro/t netto. Oczywiście należy od tego odjąć koszty obsługi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Napisano 20 Listopada 2009 ogólnie to w tym roku był ładny plon i super cena euro to ona uratowała w tym roku jaki kolwiek zysk. cukrownie żerują na nas kupując od nas buraki pozakwotowe w bardzo dużych ilościach każą nam siać 1ha buraków i oczekują 40ton jak urośnie więcej to zacierają ręce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacenty34 0 Napisano 23 Listopada 2009 ogólnie to w tym roku był ładny plon i super cena euro to ona uratowała w tym roku jaki kolwiek zysk. cukrownie żerują na nas kupując od nas buraki pozakwotowe w bardzo dużych ilościach każą nam siać 1ha buraków i oczekują 40ton jak urośnie więcej to zacierają ręce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bee 0 Napisano 23 Listopada 2009 Witam! orientujecie sie ile cukrownia rzada sobie za tone wapna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 23 Listopada 2009 Wszystko jest zależne od cukrowni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 23 Listopada 2009 Witam! orientujecie sie ile cukrownia rzada sobie za tone wapna?u mnie wyszło 31zł/t razem z dowozem na miejsce około 85km. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 24 Listopada 2009 ogólnie to w tym roku był ładny plon i super cena euro to ona uratowała w tym roku jaki kolwiek zysk. cukrownie żerują na nas kupując od nas buraki pozakwotowe w bardzo dużych ilościach każą nam siać 1ha buraków i oczekują 40ton jak urośnie więcej to zacierają ręce.Jakoś nikt mnie do tej pory nie zmusił do sianie więcej niż chciałem, co najwyżej straszono karami. do tej pory przy kontraktacji stosowałem przelicznik ponad 65t/ha. Ponieważ od trzech lat plon po przeliczeniu przekracza 70t/ha na przyszły rok kontraktuję 70t/ha. Cukrownia Krasnystaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 25 Listopada 2009 U mnie wapno w cukrowni jest po 10,70 zł/t brutto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarekm 0 Napisano 25 Listopada 2009 W cukrowni Glinojeck wapno jest po 22,5 zł/t + transport. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 26 Listopada 2009 W kukurydzy się sprawdziło w burakach cukrowych możne również przynieść korzyści system uprawy Strip-TillUniwersytet Hohenheim ( Niemcy) przeprowadził dwuletnie badania pasowej uprawy gleby pod buraki cukrowe ( tzw. zabieg Strip-Till ) w porównaniu do siewu w mulcz. Jesienią wykonano pasowe spulchnienie gleby na głębokość ok. 20cm przy pomocy specjalnego agregatu. Wiosną w tych pasach przy pomocy systemu GPS zasiane zostały buraki cukrowe. Gleba pomiędzy pasami pozostała nie uprawiona. Zastosowanie zabiegu Strip-Till znacząco zmniejszyło erozję, poprawiło infiltrację wody oraz zwiększyło plony cukru technologicznego o 5 do 10%.Czy ktoś się spodlał z tym w praktyce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bee 0 Napisano 26 Listopada 2009 Dokładnie chodzi mi o Kruszwice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Napisano 28 Listopada 2009 ogólnie to w tym roku był ładny plon i super cena euro to ona uratowała w tym roku jaki kolwiek zysk. cukrownie żerują na nas kupując od nas buraki pozakwotowe w bardzo dużych ilościach każą nam siać 1ha buraków i oczekują 40ton jak urośnie więcej to zacierają ręce.Jakoś nikt mnie do tej pory nie zmusił do sianie więcej niż chciałem, co najwyżej straszono karami. do tej pory przy kontraktacji stosowałem przelicznik ponad 65t/ha. Ponieważ od trzech lat plon po przeliczeniu przekracza 70t/ha na przyszły rok kontraktuję 70t/ha. Cukrownia Krasnystaw.to uważasz że bardzo dobrze ci płacą za buraki pozakwotowe i pewnie powiesz wszystkim że dużo ich nie sprzedajesz. Dziwie się tobie że nie chciał byś dostać kasy za tyle cukru ile wyprodukowałeś. limit pewnie też dostajesz za darmo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 29 Listopada 2009 Kasy to ja bym chciał dostać duuużo lecz jest jak jest.Nikt mnie zmusz do sianie więcej czy mniej i żadnych limitów już niema przynajmniej w Cukrowni Krasnystaw. Sieje każdy kto chce i ile chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 30 Listopada 2009 a czy w krasnymstawie albo innej cukrowni ktos sie spotkał z przepisywaniem nadwyzek? bo w werbkowicach 2 lata temu mozna bylo to robic, a teraz ni chu chu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 1 Grudnia 2009 U mnie 10% nadwyżki idzie na Rumunię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Napisano 4 Grudnia 2009 w P&L środa są limity banda złodzieji w tamtym roku inspektorek mówił siej ile chcesz pójdą na rumunię jak w tym roku za wszystkie będzie zapłacone normalnie i co 100 ton ponad limit po niecałe 70 zł niech się najedzą niemieckie świnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 6 Grudnia 2009 A nie masz bydła albo może ktoś by był chętny z okolicy, u mnie krowiarze by wzieli ale 100 nie chcieli dać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
losiak81 0 Napisano 7 Grudnia 2009 mam pytanie po ile są u Was wysłodki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 8 Grudnia 2009 po 20zł/t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 8 Grudnia 2009 po 15 zł t, jak pare tirów to taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszmax 0 Napisano 9 Grudnia 2009 24,Nakło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 13 Grudnia 2009 NO to są wyniki kampani 70ton z h polaryzacja 16% złodzieje!! rzez działa się w Krasnymstawie... wapna nie chcą wozić z cukrowni bo nie mają w kontrakcie i wołają za 60km uwaga 550zł za transport!! pięknie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach