ansu 0 Napisano 13 Grudnia 2009 Za 40km uwaga 400zł transport wapna z Cukrowni Krasnystaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 19 Grudnia 2009 Czy stosował ktoś przedsiewnie w burakach cukrowych saletrę amonową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 19 Grudnia 2009 tak ja phii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 19 Grudnia 2009 Jakieś spostrzeżenia może masz? Będę miał nadwyżkę saletry i zastanawiam się, czy kupować pod buraki przedsiewnie saletrzak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 20 Grudnia 2009 różnica między saletrą a saletrzakiem jest taka że saletra rozpuszcza się 2 godziny,a saletrzak 20 i to wszystko, niektórzy twierdzą że dodatek węglanu wapnia poprawia wykorzystanie azotu na glebach kwaśniejszych,no i cena kg N jest różna.Ja stosuje w dawce 300kg przed agregatem ,tzn 2/3 dawki na pierwszy raz potem w zależności 150kg saletry tj.ok.50kgN.do końca maja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 20 Grudnia 2009 Też słyszałem takie opnie. A przecież forma azotu w obu nawozach jest ta sama, jak również ich proporcja. Generalnie N jest tańszy w saletrze niż w saletrzaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 20 Grudnia 2009 jeszcze jedna rzecz w przypadku późnego siewu a takie na wschodzie się zdarzają co kilka lat, stosuję tylko po agregat ,ewentualnie w przypadku wczesnego kopania z tym to bywa różnie, plon jaki uzyskuję w ostatnich 3 latach 62t/ha średnio to może cienko ,raz uczciwie robili cukier to miałem 18,9 ,nać zawsze jest w kolana,buraki prawidłowo nawożone azotem przy końcu wegetacji tracą kolor zielony wpadają w taki jaśniejszy odcień.Prawidłowe nawożenie buraka azotem polega na tym żeby w czasie wegetacji nie miał go w nadmiarze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 20 Grudnia 2009 sąsiad twierdzi że jak daje saletre pod agregat zamiast saletrzaku to są lepsze wschody i buraki wygladają lepiej, ja jak bede siał w 2010r buraki to dam w jednym przejazdy rozsiewacza saletre a na reszcie saletrzak i bede miał porównanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 20 Grudnia 2009 Ja sieję buraki dając do siewnika 350 saletrzaku, starcza on do zakrycia międzyrzędzi, potem mocznik 120-150 kg, koło połowy czerwca. I z zasady starcza na te 60 ton. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 20 Grudnia 2009 Kiedyś gdzieś czytałem, że ostatni azot powinno podać się do 4-8 liściu buraka. Ja w tym roku dawałem 220 kg saletrzaku na orkę przed agregatem i pogłównie 15 maja ok. 330 kg saletry. Plon 65 t/ha, cukier 17,8 %. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 20 Grudnia 2009 W kartach upraw, jaką robią nasi inspektorzy ostatnie nawożenie może być ( dla Malborka) 19 czerwca. Potem tylko fungicyd i perytroid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
josef03 0 Napisano 20 Grudnia 2009 Nie chodzi mi o karty upraw dla cukrowni, bo tam można pisać różne bajki. Chodziło mi o efekt nawożenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 21 Grudnia 2009 u mnie na jednym kawalku wyszlo II netto 73 t, a cukier 17.8... wiec niezle a poszlo 200 kg saletrzaku przedsiewnie i saletra w dwóch dawkach po 200 kg i tak jak mowil przedmówca pozółkły w polowie listopada...w 2010 mam zamiar poleciec rsm 32 przed siewem, albo prosciej zaraz po siewie w dawce 100 kg N, a pozniej pewnie saletra... chyba ze bedzie padal deszcz to rsm ok 60 kg N.. decyduje sie na rsm bo widzialem dzialanie w pszenicy nawet pomimo suszy... super azot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 21 Grudnia 2009 Nie chodzi mi o karty upraw dla cukrowni, bo tam można pisać różne bajki. Chodziło mi o efekt nawożenia. Zresztą tak w tych papierach jest jak większość tego typu sprawozdań.Ale te 350 saletrzaku i 120-150 mocznika to świat na moich glebach.Nadziałem się już parokrotnie na przekroczeniu limitu - nadwyżka po 40-50 zł/tonę - to jest nasz bezsens.Kolega miał w ub roku odstawę na 22 grudnia i mu zabrakło, to mu naliczyli karę, nie było czasu z kimś znajomym coś zakombinować by przepisać sobie odstawySkąd mogę wiedzieć w maju ile mi da buraków pole. Jak w sierpniu powiedzą - odstawiasz na początku października to mam plo niższy o 10 % niż bym kopał 10-15 listopada.Po drugie, skąd mam wiedzieć w kwietniu jakie będzie lato?KSC nic to nie obchodzi, to tak jak bym ja musiał uprawiać buraki bo jest cukrownia w Malborku i ONI muszą mieć pracę.Co prawda w tym roku na burakach był chyba najlepszy biznes, poza fasolką czy groszkiem ( jak zdążyli oDebra1ć w terminie dojrzałości). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 22 Grudnia 2009 @ tomasz0859 dlaczego mówisz że nadwyżka nawet po 40zł to bezsens do jest czysty zysk który masz gratis do kontraktacji, bo nawożenia i ochrony dajesz tyle zeby wywiązac sie z umowy, a co bedzie więcej to jest na "+", bo na pszykałd u mnie na 3ha miałem 68t nadwyżki jak to przelicze po 70zł/t to wychodzi 4700zł nadwyżki której sie niespodziewałem. takie jest moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 22 Grudnia 2009 Czy w każdym roku masz taki sam plon?Za rok ustalisz jaki? 68 czy może 52 a może 60?Idzie o to, że zawsze robisz nadwyżkę po to, bo jak rok będzie kiepski to nie będzie. Co prawda w KSC ( słyszałem że dziś wpadło do Torunia do nich CBA???? )można jeszcze w lipcu korygować dostawy ale od lipca do października to jeszcze 3 miesiące i dużo się może zmienić.Tak więc nie wiem czy można powiedzieć, że to CZYSTY ZYSK.Przecież ONI za cukier wezmą tyle samo czy burak po 108 czy po 40. Ty nic z tego nie masz a prezesi już nie wiedzą jakimi autami jeździć i gdzie się po świecie szlajać.W mleku mam obowiązek wykonania 75% normy bez żadnych strat czy kar.Problem jest czy jak przekroczę to czy będzie kara czy nie.Mam limit 1750 ton - sieję około 37 hektarów, raz więcej raz mniej bo działki są różne a nie będę się bawił w dzielenie pola na pół. Trzy lata temu miałem przy 39 ha 500 ton nadwyżki, zasiałem tyle bo kolejne dwa lata były słabe.Rok później zasiałem 35 ha i d...a blada, zabrakło 65 ton. Żeby nie koledzy co mieli więcej była by kara.Powiedz skąd mam wiedzieć jaki będzie cukier? 100 ton przy 14,5 to przy 16,48 tylko 88 ton a przy 1750 to 1539 - różnica ponad 200 ton czyli ok 4 haBurak po 40 to 2000 z ha - wielka kasa przy poniesionych kosztach????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 23 Grudnia 2009 j awiem ze nadwyzka jest o wiele tańsza od kontraktacji ale jak byś miał oddać tylko tyle ile zakontraktowałeś a nadwyzka miała by zostać na polu to z nadwyzki nie niał być ani złotówki bo byc jej nei mógł sprzedać, a tak ją wezmą i masz tej troche dodatkowej kasy. Tylko że u mnie jest lepiej bo za ponadkwotowe płacą po 70zł/t, a nie jak ty piszesz ze u ciebie po 40zł/t to jest też spora różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 27 Grudnia 2009 Witojcie:0 ,oDebra1li mi moje buraczki 23.12 i polaryzacja u nas w koncernie Sudcuker osiąga teraz niebotyczne wartości tj,14-15proc,chciałem zapytać czy w innych koncernach też jest taka sytuacja czy u nas tylko mrozy doprowadziły do rozkładu sacharozy w korzeniach,proszę o odpowiedź ,ciekawe czy jest jakieś niezależne laboratorium aby zbadać zawartość cukru w korzeniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Z burakami to jest tak, że wraz z coraz późniejszym okresem zbioru wzrasta masa a spada cukier. To normalne , że buraki oDebra1ne przed wigilią miały taki cukier.Jak rozmawiałem z kolegami, Ci co odstawiali na początku października mieli po 17,5% Ci na końcu po 16,5-17. ja w listopadzie (początek) miałem 16,48 a pod koniec listopada było już 15. Przez te 2 miesiące buraki "podskoczyły" nawet do 75 ton/ha.Przelicz plon cukru 50*17,5%=875 I dek X55*17=935 III dek X60*15,5 = 930 II dek XI65*14,5=942 I dek XIII tak by to wyglądało. W plonie curku różnica niewielka (a płacą Ci i tak za przeliczeniowy plon cukru), różnica będzie tylko w wysłodkach za większą ilość masz ich więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Niestety nie masz racji przyjacielu gdyż plon cukru przyrasta w czasie tzn.masa korzenia jak i polaryzacja,na co wklejam ci link http://www.suedzucker.pl/plantatorzy/32962.xmlnie na darmo reklamowali w prasie fachowej późne terminy zbioru ,które wiążą sie z pewnym ryzykiem.Tylko sytuacja jest taka że późno kopane buraki są późno odbierane tzn.działa mróz na wierzchnią warstwę buraka na pryźmie, która stanowi kilka procent masy korzeni ogólnie i w tych burakach które przemarzają prawdopodobnie coś się dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snopek 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Niestety Maciek taka sytuacja tez jest u mnie.Kopalem buraki koniec października początek listopada. Odbiór miał być 06.12.09 ale mieli opóźnienie i zabrali 22.12.09. Pryzma była dobrze okryta ale jednak największa fala mrozów ją dopadła.Z niecałych 3ha naskrobałem 170t polaryzacja 14,3.Należe do Suedzucer, ogarnęła mnie wielka złość gdy dowiedziałem się o zawartości cukru, ale wszyscy w okolicy mają podobną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Niestety nie masz racji przyjacielu .Nie będę się sprzeczał, ale z moich doświadczeń, kiedy kopałem buraki na raty zawsze późniejsze miały niższą polaryzację. W tym roku, na szczęście wybrane zostały na raz(koniec października) i w pryźmie 2000 ton różnica w polaryzacji w poszczególnych partiach wahała się od 16 do 17% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 29 Grudnia 2009 Do snopek to jest kpina z nas plantatorów ,związek należy zlikwidować gdyż nic nie robi tylko bierze kasę od dyrekcji żeby się podpisywali pod tymi niby laboratoriami i od nas 0,5 proc netto co jest w umowie ,za te pieniądze to powinno być laboratorium przy cukrowni i każdy by mógł sobie przyjechać i zobaczyć jaki mu cukier wychodzi.Mi cukier wyszedł niby 14,5.2 lata temu zrobili coś podobnego wtedy wszystkim w okolicy dawali na przemian 15,55-15,95,na fakturze nikt nie miał rozpisane ile jest na poszczególnych samochodach zobaczymy jak będzie w tym roku ,ale to nic trudnego napisać jakieś wartości żeby średnio wyszło tak jak ma pasować,Można by się zebrać do kupy i wystosować coś do dyrekcji, lub inna drogą,jakby się nam chciało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dobry 0 Napisano 29 Grudnia 2009 Gorąco polecam znalazłem przez przypadek, mi się podobało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snopek 0 Napisano 29 Grudnia 2009 Odnośnie laboratorium, to podobno buraki wysyłane są aż do Wrocławia-ale nie wiem ile w tym prawdy.Myśle, że jesteśmy po fakcie dokonanym i jak narazie nic nie będę z tym robił.Jak przyjadą kontraktować to się inspektorkowi zbierze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach