Skocz do zawartości
tadek0507

36 h pastwisk i łąk! co posadzic na tym terenie?

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

posiadam 36 h pastwisk i łąk teren jest dobrze nawodniony czyli nawet latem jest wilgotno! zastanawiałem sie nad posadzeniem wierzby energetycznej lecz z tego co czytam był to chwilowy szał a teraz nie ma nawt komu sprzedac! moze jest ktos ze znawców tematu?

jesli nie wierzba to co posadzic na takim terenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam!

posiadam 36 h pastwisk i łąk teren jest dobrze nawodniony czyli nawet latem jest wilgotno! zastanawiałem sie nad posadzeniem wierzby energetycznej lecz z tego co czytam był to chwilowy szał a teraz nie ma nawt komu sprzedac! moze jest ktos ze znawców tematu?

jesli nie wierzba to co posadzic na takim terenie?

Nic, postaw jakąś wiatę i weź się za mięsne bydło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslałem nad bydłem miesnym! lecz nie wiem jak to do konca wygląda! koszt ogrodzenia bydła itd. i jak to wychodzi z opłacalnoscia? i jeszcze jedna sprawa czy jest to pracochłonne poniewarz grunt jest kawałek od moich zabudowan i nie wiem jak wyglada opieka nad takim stadem! ile sztuk na hektar? jaka rasa jest najlepsza do całorocznego wychowu na pastwisku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
myslałem nad bydłem miesnym! lecz nie wiem jak to do konca wygląda! koszt ogrodzenia bydła itd. i jak to wychodzi z opłacalnoscia? i jeszcze jedna sprawa czy jest to pracochłonne poniewarz grunt jest kawałek od moich zabudowan i nie wiem jak wyglada opieka nad takim stadem! ile sztuk na hektar? jaka rasa jest najlepsza do całorocznego wychowu na pastwisku?

największym problemem może byc żeby bydło nie odjechało w siną dal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bydlo miesne tez siadlo a perspektywy sa raczej marne wiec sie nie napalajcie,najlepsze rozwiazanie to kos doplaty do ugorow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś w okolicach Rumii były owce- ale skutecznie je wycięto.

Utrzymywanie łąk ( i to jak pisze zmeliorowanych, w dobrej kulturze) tylko na dopłaty to "barbarzyństwo". To lepiej już je komuś wydzierżawić by był z nich pożytek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslalem ze u nas pod krakowem sa ludzie kulturalni[no w miare]a tu "barbarzyncy" ,po prostu sa wsie w ktorych krowy nie zobaczysz o owcach czy kozach nie wspominajac i dlatego wiekszosc tak robi,szkoda doplat a ziemia i tak lezy odlogiem bo nawet za darmo nikt nie chce uprawiac,choc to 2-3 klasa ,rynek zbytu blisko a i tak nikomu sie nie oplaca,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi