Skocz do zawartości
gabi000777

przekazanie gospodarstwa

Rekomendowane odpowiedzi

Moi rodzice przekazują mi gospodarstwo na MR.Ja będę prowadził produkcję roślinną,rezygnując ze zwierzecej(przekazanie gospodarstwa bez inwentarza].Czy rodzice dostaną rente jeśli bydlo mleczne i opasowe 10 szt.będzie nadal figurowało na nich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a czy jeśli żona ma w testamęcie zapisane gospodarstwo od dziadków jako jedyna spadkobierczyni testamęt spisany przez notariusza czy jest coś lub ktoś kto mógły podważyć taki spadek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niejest to takie kolorowe zasięgnołem rady prawnika i powiedział mi że wnuczka jest prawowitym spadkobiercą ale dzieciom należy sie zachowek w wyskokości połowy wartości spadku, czy słyszewliscie coś o takim czymś??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Proponuję to przeczytać http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/zachowek-a_614.htm cytat"Obliczenie zachowku to ustalenie wysokości sumy pieniężnej, jakiej osoba uprawniona do zachowku może domagać się od spadkobiercy wymienionego w testamencie. Zgodnie z art. 991 § 1 Kodeksu cywilnego wysokość zachowku wynosi połowę sumy, jaka by przysługiwała danej osobie, gdyby miało miejsce dziedziczenie ustawowe. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należy tutaj dodać, że zachowek ma formę pieniężną, tzn. musi być wypłacony w gotówce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to myslałem że testament to świetna sprawa na przekazanie czegoś komuś a tu wychjodzi na to że to lipa jest i trzeba sie od tego trzymac jak najdalej. Zonie dziadki zostawili gospodarstwo (budynki w stanie marnym i 0,70ha ziemi) i teraz dowiaduje sie że do tego jest jeszcze trujka dzieci dziadka. A artość tego gospodarstwa szacuje rzeczoznawca i czort wie na ile on to wyceni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testament jest dobry jak reszta rodzeństwa zrzeknie się zachowku a to praktycznie nie wykonalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są możliwosci żeby przejąć całośc przez jedną osobę.

1) przepisanie domu i gospodastwa za rente strukturalną.

2) zapis w akcie notarilanym "dożywotnie mieszkanie i opieka"

inne zapiski i testamenty są tylko papierkiem i tak wtedy trzeba sie dzielić z rodzeństwem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nawet namyśl nieprzyszło że z tego będa takie cyrki gdyby żona wiedział że to tak jest to dziadki by jej to przepisali za życia dzieci zostały podzielone ziemią po pare ha znaczy dziadek sprzedał i kase im dał ale tego nawet nieidzie udowodnić że kase im dał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w sąsiedniej wiosce był taki przypadek że, w testamęcie przepisali gospodarstwo i dom na jedno dziecko (najmłodsze), a było ich czworo rodzeństwa z których trója mieszkała w mieście a mieszkania kupował im ojciec, po śmierci rodziców gospodarstwo i dom musiało być podzielone na 4 osoby, (bo każdy z tej trójki coś jeszcze chciał) choć od zawsze było wiadomo że i tak najmołodszy bedzie na tym gospodarstwie (5ha). A teraz sprawa wygląda tak ze, dom stoi pusty, na gospodarce nikt nie robi i najmłodzy z nikim nie utrzymuje kontaktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi