Skocz do zawartości
mikmik

Podłoze z pieczarkarni

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość zakupu podłoża po pieczarkach.Po ostatnim zbiorze pieczarek zostało wyparzone.Chciałbym to wywieść na pola na których będzie zasiane zboże.Czy ktoś wie ile tego mogę dać na ha? Co w ogóle sądzicie o takim pomyśle? Koszt podłoża to 300zł za 25 ton.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie podloze od pieczarek w maire dobrze nadaje sie na pole. o ile dobrze pamietam to ma wartość jak polowa wartosci obornika. Czyli zeby dało dobry efekt to powinienes dac tego tira na ha. Aczkolwiek u mnie to podloze firmy pieczarkowe rozdają za darmo (mam 2 w odleglosci 4-6 km). Tylko trzeba sie dopchać bo oczywiscie chętnych pełno (mi sie nie udało :/ ). Do tych 300zł trzeba doliczyc koszty rozwożenia po polu i ogolnie wg. mnie to dość drogi interes. Ale zalezy jakich efektów mozna sie po tym spodziewać.

Jesli dałbys 25 t/ha to nie trzeba juz dawać polifoski (ktorej koszt bylby porownywalny z kosztem podłoża+koszt rozwożenia). Do tego gleba zyskuje podwójnie, bo daje sie duzo masy organicznej, wiec wzrasta zawartość próchnicy. Także mozna sprobowac i zobacyzc co z tego wyjdzie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi