men2face 0 Napisano 26 Listopada 2008 chciałbym zasiac na wiosne mieszanke jeczmien+pszenica+peluszka.jaka norma wysiewu byłaby najlepsza?jakie środki na chwasty??może ktoś z was uprawia takie mieszanki??doradźcie prosze Rolling Eyes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 27 Listopada 2008 Poczytaj wcześniejsze wypowiedzi w temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 27 Listopada 2008 czytałem grzesiu ale myslałem ze ktos doda coś nowego do tematu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 28 Listopada 2008 Moim zdaniem temat wyczerpany no chyba żę można by coś jeszcze o ochronie popisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 28 Listopada 2008 no własnie.mam reszte panidy czy moge nim opryskac mieszanke z pelucha?jaka dawka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 4 Lutego 2009 no własnie.mam reszte panidy czy moge nim opryskac mieszanke z pelucha?jaka dawka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drewienko 0 Napisano 13 Lutego 2009 Chciałbym spróbować takiej mieszanki, ewentualnie + pszenica. Czy ktoś z Was siał taką mieszankę z owsem? Dodam, że będę siał na IV klasie, piaszczystej. Doradźcie jakie proporcje i w jakiej dawce na hektar to posiać.Proponowano mi: peluszka 30%, owies 30%, jęczmień 40% lub owies i pszenica po 20%, jęczmień i peluszka po 30%, dawka 160 kg/ha. Przy okazji potrzebuję nasiona peluszki z produkcji ekologicznej najlepiej w granicach woj. dolnośląskiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł60 0 Napisano 1 Marca 2009 WitamProponuję do mieszanki zbożowo-strączkowej dodać pszenżyta jarego ma tak twardą słome że raczej nigdy nie wylega.Ja pryskam chwstoxem extra rumianków nie mam.W tym roku mam zamiar wsiać groch w pszenżyto ozime siewnikiem punktowym co sądzicie o tym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glebiusz 0 Napisano 1 Marca 2009 W tym roku mam zamiar wsiać groch w pszenżyto ozime siewnikiem punktowym co sądzicie o tym? Pomysł mocno oryginalny. Moim zdaniem niezbyt udany. Czy środki zwalczające miotłę nie będą szkodzić grochowi? Poza tym podejrzewam, że groch przegra konkurencję z pszenżytem i niewiele z niego będzie.Jeśli zdecydujesz się na ten manewr, napisz o efektach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł60 0 Napisano 2 Marca 2009 Na miotłe mam zamiar zastosować lentipur lub tolurex zaraz na przedwiośniu jak tylko da się wjechać w pole natomiast na 2 liścienne chwastox extra gdy groch będzie miaŁ 10cm.Jeśli chodzi, że groch przegra konkurencję z pszenżytem i niewiele z niego będzie to może lepiej posiać peluche O wynikach napisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glebiusz 0 Napisano 3 Marca 2009 Zarówno na etykiecie lentipur i tolurex jest napisane, że środek jest pobierany przez korzenie i liście. Jednocześnie w przeciwwskazaniach jest zamieszczona uwaga: środka nie stosować w zbożach z wsiewką roślin motylkowych.Stosując te środki mocno ryzykujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eWielkopolanin 0 Napisano 1 Lipca 2009 W mieszance jęczmienia z peluszką zostało mi miejscami dużo przytulii, co z tym zrobić? Zastosować Glifosat, czy może zostawić? Co może się stać, jeśli tego nie opryskam? Zboże przeznaczone na paszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 28 Marca 2010 mam do siewu mieszanke:peluszka milwa 30% pszenica zebra 30% jeczmien stratus 40%-jaka norma wysiewu byłaby opttymalna?stanowisko 3b 4a?ile azotu pod korzeń? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 29 Marca 2010 Po 50 kg. W tym roku wrócił na rynek basagran w 1l. Kiedyś go stosowałem z przylepcem na wąsach i była naprawdę czyściutko na polu tylko drogo wychodziło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 30 Marca 2010 tzn 150kg/ha?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 30 Marca 2010 Dakładnie. To wszystko tak lepiej wymieszać coby równiej było wysiane i modlić się o mokry rok bo inaczej to więcej peluchy wysiejesz niż zbierzesz.Co do nawozów to ja nie dawałem ostatniej dawki N a reszta normalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel46 0 Napisano 7 Maja 2010 Czy ma ktoś doświadczenie w odchwaszczaniu powschodowym mieszanki z grochem, jęczmieniem i owsem.Chodzi mi o stosowanie MCPA w dawkach dzielonych.Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 8 Maja 2010 też miałem zamiar dzielić mcpa ale zdecydowałem że kupie mcpb i bedzie bezpiecznie dla zboża i dla grochu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 8 Maja 2010 Chwastox extra ja kiedyś dawałem 2l/ha w jednej dawce póżnym wieczorem. Warunek groch musi mieć już wąsy czepne. Fajnie działa cena przystępna ale rumiany zostają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Medio 0 Napisano 9 Maja 2010 witam czym można opryskać mieszankę strączkowo- zbożową ( jęczmień owies , peluszka , groch) aby zlikwidować chaber ( głowacz) a nie uszkodzić strączkowych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 9 Maja 2010 proponuje BUTOXONE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Medio 0 Napisano 9 Maja 2010 w jednej z wypowiedź w innym temacie pisze że ciężko kupić ten środek co ewentualnie zamiast tego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaco20 0 Napisano 10 Maja 2010 Witam . Moze ktos mi doradzi , czym zniszczyc przytulie w mieszance jeczmien+owies+groch . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
młody rolnik1984 0 Napisano 17 Maja 2010 Witam . Moze ktos mi doradzi , czym zniszczyc przytulie w mieszance jeczmien+owies+groch . Basagram, cena ok 100 zł za litr, dawka 2,5-3l na ha. Można niby chwastox'em extra ale próbowałem kiedyś eksperymentalnie dawkę 2 l / ha (jak ma wąsy i wieczorem) i groch nie wytrzymał, tyle tylko że straszna susza wtedy była... Można też przed siewem afalonem ale nie na wszystkich glebach się to sprawdza... U mnie bynajmniej nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach