skoczek 0 Napisano 23 Maja 2011 Mam ocene od dwóch lat.....ale tak naprawde nie musze z niej korzystac.....nawet zootechnik sie bardzo zdziwił jak przyjechał pierwszy raz...bo wszystko było w normie ..ale to lata praktyki....choc napewno korzystam z tabulogramów gdyz czasami kosmetyczne zmiany trzeba wprowadzic...no i somatyczne mam podane na widelcu ..kwasice rozpoznam bez problemu....a ketoz jakos nie mam...a jesli sa to sporadyczne przypadki....ale tabulogram tak do konca tez nie jest pewny bo przeciez jesli chodzi o mocznik to istnieje ta niewiadoma....bo nie jest ta materia do konca zidentyfikowana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 23 Maja 2011 Połowa zootechników oceny nie za wielkiego pojęcia by pomóc, a często nawet chęci - więc tu nie ma czym się dziwić, że się zdziwił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczek 0 Napisano 23 Maja 2011 Chyba znowu sie zle wyraziłem ..kwasice rozpoznam bez problemu..ale gołym okiem bez tabulogramów...bo gdybym je nie zauwazył w wynikach oceny..to byłoby bez sensu ja wogóle prowadzic....do zootechników tez nie mam przekonania...szczególnie po szwindlu w malopolsce...i juz wiadomo skad sie biora takie wyniki...12 tys l..itp ..ale mój jest oki..i umie czytac tabulogramy ..zreszta przeciez takie rzeczy to podstawa i ucza ich tego... Wiele rzeczy mozna zauwazyc gołym okim...trzeba tylko obserwowac stado....to podstawa....wystarczy poswiecic pare minut dziennie....CHOCIAZ!!....i zniknie wiele problemów...bo przeciez wyniki sa tylko raz w miesiacu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 24 Maja 2011 Problem z szybkim odróżnieniem kwasicy od ketozy? Żeby szybko to zrobić to :TYLKO GÓWNO. Rzadkie i śmierdzące słodko-kwaśno to kwasica Spieczone, często pokryte śluzem to ketoza.Początki kwasicy rozpoznasz też po tłuszczu w mleku a właściwie po bardzo niskim jego poziomie , wokół oczu robią się takie charakterystyczne "okulary".Co ciekawe w kwasicy podklinicznej krowy normalnie jedzą.Początki ketozy to najczęściej słabsze żarcie i z pyska czuć aceton lub acetylenP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb80 0 Napisano 24 Maja 2011 Stosował ktoś Rindamast-v czy Rindamast-e w opasie byków jakie przyrosty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalisk 0 Napisano 2 Czerwca 2011 czytając wypowiedzi nurtuje mnie wypowiedź że nie ma złych i dobrych pasz tylko zbilansowanie. dobrze wiec strawność przyswajalność się już zupełnie nie liczy ??? zmieszać DDGS gdzie przyswajalność białka ma wahanie w zakresie 50% z czym popadnie i nic nie przeszkadza nikomu ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 2 Czerwca 2011 A ja mam takie 2 analizy DDGS-u.Uważam to za lepszą paszę niż każda pełnoporcjówka. Co do strawności, przyswajalności etc - od tego są doradcy z komputerami. Skończyły się czasy liczenia dawek na piechotę. Raport z działania programu WINWAR/ODR Stare Pole 2009-10-12 09:54:43 Aktualna pasza: Ziarna zbóż i pochodne_kukurydza Typ paszy: treściwa Nazwa paszy: DDGS - Skrót: ------------------------------------------------ Pasza składa się z ------------------------------------------------- Analiza składników w kg SM w kg brutto----------------------------------------- ----------- --------------- Sucha masa [%] - 90,37 Jednostek paszowych mleka (JPM) 1,03 0,93 Jednostek paszowych żywca (JPZ) 0,94 0,85 Białko og. str. [g] 214,21 193,58 Białko trawione w jelicie/azot (BTJN) [g] 206,58 186,78 Białko trawione w jel/energia (BTJE) [g] 167,78 151,62 Jednostki wypełnien/owce (JWO) - - Jednostki wypełnien/krowy (JWK) - - Jednostki wypełnien/bydło (JWB) - - Masa organiczna [g] 951,70 860,05 Strawność masy organicznej [%] 64,00 64,00 Białko ogólne [g] 278,20 251,41 Włókno surowe [g] 134,90 121,91 Fosfor [g] 9,78 8,84 Wapń [g] 2,11 1,91 BTJ pochodzenia paszowego [g] 144,36 130,46 LizTJ [% BTJE] 0,00 0,00 MetTJ [% BTJE] 0,00 0,00 Magnez [g] 3,06 2,77 Potas [g} 6,82 6,16 Analiza chemiczna w kg SM w kg brutto----------------------------------------- ----------- --------------- Sucha masa [%] - 90,37 Masa organiczna [g] 951,70 860,05 Białko ogólne [g] 286,80 253,85 Białko og. str. [g] 214,21 193,58 Fosfor [g] 9,78 8,84 Wapń [g] 2,11 1,91 Włókno surowe [g] 144,36 130,46 Ekstrakt eterowy [g] 230,10 203,66 Produkty fermentacji [g] - - Kwasowość kiszonki [pH] - - Energia brutto [kcal] 5502,00 4972,16 Strawność energii brut. [%] 66,20 66,20 Współczynnik rozkładu ® 0,45 0,45 Strawność białka w jelicie (sjp) 0,85 0,85 Strawność masy org. [%] 64,00 64,00 Raport z działania programu WINWAR/ODR Stare Pole 2010-10-30 11:29:37 Aktualna pasza: Ziarna zbóż i pochodne_kukurydza Typ paszy: treściwa Nazwa paszy: DDGS - Skrót: ------------------------------------------------ Pasza składa się z ------------------------------------------------- Analiza składników w kg SM w kg brutto----------------------------------------- ----------- --------------- Sucha masa [%] - 88,51 Jednostek paszowych mleka (JPM) 1,07 0,95 Jednostek paszowych żywca (JPZ) 0,98 0,87 Białko og. str. [g] 220,84 195,47 Białko trawione w jelicie/azot (BTJN) [g] 213,07 188,59 Białko trawione w jel/energia (BTJE) [g] 168,32 148,98 Jednostki wypełnien/owce (JWO) - - Jednostki wypełnien/krowy (JWK) - - Jednostki wypełnien/bydło (JWB) - - Masa organiczna [g] 950,80 841,55 Strawność masy organicznej [%] 64,00 64,00 Białko ogólne [g] 286,80 253,85 Włókno surowe [g] 122,60 108,51 Fosfor [g] 7,58 6,71 Wapń [g] 1,59 1,41 BTJ pochodzenia paszowego [g] 148,83 131,73 Magnez [g] 2,81 2,49 Potas [g} 7,87 6,96 Analiza chemiczna w kg SM w kg brutto----------------------------------------- ----------- --------------- Sucha masa [%] - 88,51 Masa organiczna [g] 950,80 841,55 Białko ogólne [g] 286,80 253,85 Białko og. str. [g] 220,84 195,47 Fosfor [g] 7,58 6,71 Wapń [g] 1,59 1,41 Włókno surowe [g] 122,60 108,51 Ekstrakt eterowy [g] 230,10 203,66 Produkty fermentacji [g] - - Kwasowość kiszonki [pH] - - Energia brutto [kcal] 5711,82 5055,53 Strawność energii brut. [%] 66,20 66,20 Współczynnik rozkładu ® 0,45 0,45 Strawność białka w jelicie (sjp) 0,85 0,85 Strawność masy org. [%] 64,00 64,00 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalisk 0 Napisano 2 Czerwca 2011 tomasz0859 skąd są te analizy i kto je robił??? czytając artykuły oraz słuchając wykładów dużo się mówi iż przyswajalność białka ma bardzo duża rozbieżność . do przerobu trafia często trafia ziarno słabej jakości . jeśli u Ciebie jest super na ggds to super. ale wracając do tematu złe i dobre pasze . podtrzymujecie opinie że wam wszystko jedno z czego ona jest aby tylko zbilansować dawkę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 3 Czerwca 2011 To są analizy jakie robię wyrywkowo w labolatorium ODR.Na czymś się trzeba opierać a takie analizy czy pasz czy kiszonek sa konieczne.Czy wszystko jedno z czego? Dla mnie tak, ważne by deklarowana ilość się zgadzała, była chętnie pobierana, efektywna i efektowna.Jeżeli bilans wychodzi ok i założenia są spełnione to czego szukać?Ważne by nie przekraczać pewnych wartości w bilansie tzn. nie gonić śruty rzepakowej, sojowej, ddgs-u za dużo, bo to się odbije poźniej.Wszystko ma swoje granice. Jak bylem w ub roku we Włoszech na 2 farmach to w dawce było 18 do 20 składników. Niektóre po 10-20 dag. A u nas? średnio 5-7. Ja mam raptem 11( z mineralnymi) składników TMR-u - bo skąd wziąźć więcej. Wszyscy co coś sprzedają chcą niebotyczne ceny. Np za otręby u nas śpiewają 8 stówek - to wolę dać swoje zboże. Zwykłe wysłodki suche to dziś ponad 1100 zł - więc nie kupuję bo za taką kasę się mi nie opłaci, kukurydza to też ponad 1000 zł. Białko to taki miszung śr.sojowej, rzepakowej i ddgs-u. Nie mam dojścia do młóta, a chętnie bym wrzucił po 5-6 kg. Kupowanie koncentratów do Mixu mija się z celem, bo za dobry chcą ponad 2 zł. tańsze są z mocznikiem - ale ten sam mogę sobie wrzucić. I tak kółko się zamyka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 3 Czerwca 2011 Jeszcze jedno, w ub roku zamiast ddgs-u kukurydzianego miałem pszenny, mniej białka,a krowy nie chciały tego za bardzo żreć a ten kukurydziany to jedzą nawet koty na oborze - czyli nie może być zły jak go lubią "pchlarze" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczek 0 Napisano 3 Czerwca 2011 U nas sruta kuku kosztuje 130 zł....i suche wysłodki to samo..co wiecej jakis czas był ich brak!!..wiec tez zrezygnowalem idaje krowa tylko soja , sruta rzepakowa i swoje zboze....oczywiscie oprócz dodatków....zmieniłem tylko recepte i okazuje sie ze wszystko jest oki....a zostało pare groszy w kieszeni bo nie kupije tych drogich komponentów....Zawsze starałem sie wprowadzac wiele produktów do dawki....ale sa pewne granice opłacalnosci...i jesli nie odbija sie to na ilosci mleka ..no i z krowami tez nie ma problemu wiec po co przepłacac??:))...Gdyby była nizsza cena to napewno warto dla tych wydajniejszych krów wprowadzic te produkty do dawki..Ddgs u nas nie kupisz...a jesli juz to firma blattin oferuje ja za ponad 110zł..i trzeba wziasc wieksza ilosc....Do młóta nie mam za bardzo przekonania bo swieze z róznych wzgledów jest jest zle skarmiac....bo trzeba by przywozic małe ilosci.....a z kiszonym róznie bywa..i jak jest ciepło to sie psuje....mimo dodatków..................u nas najwieksza i najlepsza obora nie skarmia tego ..własnie z tego powoduOczywiscie ze dla mnie wszystko jedno co jest w dawce...byle tylko był bilans.....no i jak napisał Tomasz dobrze jest urozmaicic dawke róznymi paszami....bo zbilansowac mozna tez słoma i sruta..na upartego ..Duzo tez zalezy od wydajnosci ...bo przeciez nie ma sensu dawac krowie o wydajnosci 3 tys....tego samego co krowie o wydajnosci 10 tys Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 5 Czerwca 2011 Poczytaj sobie ostatni Poradnik Rolniczy, tam jest artykuł Zbyszka Lacha o zywieniu i karmieniu np.soją Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczek 0 Napisano 6 Czerwca 2011 Niestety nie posiadam Tygodnika Rolniczego ..a w necie nie udostepniaja artykułów....ale czytałem ich juz wiele...i zawsze sa to standarty zywieniowe...nie ma nic nowego i zadnych odstepstw....tak jakby w zywieniu była tylko soja i rzepak oraz sianokiszonka i kiszonka z kukurydzy..Ale czytałem Tomaszu artykuł w Hodowca bydła....gdzie podane sa przykłady z Francji....w Polsce stosuje sie sruty rzepakowej do 3.5kg dziennie...i to jest górna granica, natomiast Francuzi zastepuja soje własnie sruta rzepakowa dajac 1.5kg zamiast kilogram soi...i daja je nawet 6 kg...inne kraje tez zdecydowanie wiecej tejze sruty wykorzystuja bez pogorszenia parametrów...Ja osobiscie dawałem swego czasu ponad 4 kg, i tez nie zauwazyłem zadnych odstepstw od normy..wiec dlaczego nasi naukowcy sa tacy bojazliwi??? ..i zawsze w tyle ...zreszta juz im nie wierze bo sa zwiazani z róznymi firmami , i tak naprawde to oni nakrecaja koniunkture Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 6 Czerwca 2011 Ilość śruty rzepakowej w żywieniu krów mlecznych może być zwiększona do 4-5 kg, ale ta krowa MUSI dawać 50 l mleka i mieć bilans energetyczny, bilans nbż ( btje do btjn).Dlaczego przytoczyłem Zbyszka? - bo on jest praktykiem. Poproś swój związek by pojechać do Osięcin, naprawdę warto. Bardzo dobra polska hodowla w niczym nie ustępująca zachodnim.Jak byś chciał, służę telefonem na privie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczek 0 Napisano 7 Czerwca 2011 Sruta rzepakowa ma mniej energii niz sojowa wiec ta musi byc uzupełniona...ale daja to tez krowom o mniejszych wydajnosciach..niestety nie było tam napisane z czego składa sie ta dawka....normalne ze nie daja tyle krowie co produkuje 20 litrów mleka, bo nie ma takiej potrzeby.....Ale ogólnie chodzi o to by zredukowac droga soje , choc z drugiej strony na dzien dzisiejszy ja stosuje wiecej soi bo jest niewiele drozsza od sruty rzepakowej..a tak mi pasuje do dawki....wiec mozna o tym dyskutowac bez konca bo aspektów jest wiele Znam Osieciny i duzo czytam artykułów dr Lacha w hoduj z głowa np.oraz w innej prasie....Niby podejscie naukowe to podstawa..ale??..pewnie Tomaszu czytałes w poradniku rolniczym o jednym z lepszych hodowcy Polskich który jednak robiac gps nie wzoruje sie na zaleceniach naukowych tylko na swojej wiedzy??..i wychodzi mu to lepiej:))..wiec sukces to składowa wielu czynników....albo pani Kandulska która ma najlepsza wydajnosc na paszy Sano ..i daje rózne pasze nawet te nie uznane przez nasze autorytety jako pasze wartosciowe..Osieciny maja stworzone super warunki.....tylko czy napewno je w pełni wykorzystuja?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 8 Czerwca 2011 Ela Kandulska - to żywa historia polskiej hodowli krów mlecznych.Jak byś był gospodarstwem "referencyjnym" to też byś dawał Sano.Mam takie w okolicy i wiem, że kupują w cenie takiej w jakiej kupują dystrybutorzy- a to zawsze 15-20% taniej niż dla każdego innego.Co do GPS- mało poważana pasza- ale bardzo wartościowa jak ją zbierzesz w dobrej fazie i dobrze zakisisz. Widziałem analizy, jedną zobacz sobie jak wygląda. 2011-01-21 14:48:11 Aktualna pasza: Kiszonki_Zboża pastewne_Pszenica - faza dojrzałoś_ ml_wosk - krótko pocięta; konserwowana Typ paszy: kiszonka Nazwa paszy: GPS, xxxxxxxxxx - M.Górski Nr 4 Skrót: ------------------------------------------------ Pasza składa się z ------------------------------------------------- Analiza składników w kg SM w kg brutto----------------------------------------- ----------- --------------- Sucha masa [%] - 23,26 Jednostek paszowych mleka (JPM) 0,96 0,22 Jednostek paszowych żywca (JPZ) 0,92 0,21 Białko og. str. [g] 143,67 33,42 Białko trawione w jelicie/azot (BTJN) [g] 113,17 26,32 Białko trawione w jel/energia (BTJE) [g] 83,22 19,36 Jednostki wypełnien/owce (JWO) 1,37 0,32 Jednostki wypełnien/krowy (JWK) 1,00 0,23 Jednostki wypełnien/bydło (JWB) 1,00 0,23 Masa organiczna [g] 881,50 205,04 Strawność masy organicznej [%] 64,00 64,00 Białko ogólne [g] 184,20 42,84 Włókno surowe [g] 259,00 60,24 Fosfor [g] 3,12 0,73 Wapń [g] 9,83 2,29 BTJ pochodzenia paszowego [g] 40,07 9,32 LizTJ [% BTJE] 0,00 0,00 MetTJ [% BTJE] 0,00 0,00 Magnez [g] 1,56 0,36 Analiza chemiczna w kg SM w kg brutto----------------------------------------- ----------- --------------- Sucha masa [%] - 23,26 Masa organiczna [g] 881,50 205,04 Białko ogólne [g] 184,20 42,84 Białko og. str. [g] 143,67 33,42 Fosfor [g] 3,12 0,73 Wapń [g] 9,83 2,29 Włókno surowe [g] 259,00 60,24 Ekstrakt eterowy [g] 48,70 11,33 Produkty fermentacji [g] 0,00 0,00 Kwasowość kiszonki [pH] 5,30 5,30 Energia brutto [kcal] 4257,00 990,18 Strawność energii brut. [%] 78,00 78,00 Współczynnik rozkładu ® 0,72 0,72 Strawność białka w jelicie (sjp) 0,70 0,70 Strawność masy org. [%] 64,00 64,00 Była by jeszcze lepsza jak by nie brał z "pnia" tylko podsuszył. Niestety taka ma technologię. Po GPS sieje trawę jednoroczną z koniczyna perską i ma do jesieni jeszcze 2 piękne pokosy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczek 0 Napisano 8 Czerwca 2011 Ja w tym roku zasiałem jeczmien z wsiewka lucerny..i teraz mam to zamiar kosic, ale chyba to wysusze bo w tym roku zebrałem duzo trawy.....nie robiłem tak nigdy ale zootechnik mówił ze tak robi wiele gospodarstw..tzn..zamiast gps robi swoiste siano ze zbóz...i tak mi własnie pasuje ze wzgledów logistycznych.tylko nie wiem czy to ma sens???..czy to ma jakas wartosc odzywcza??..bo przeciez lucerny narazie nie mozna liczyc gdyz jest jej znikoma ilosc..a mam jeszcze wyke z grochem i z tego zrobie chyba kiszonke Wydajnosc pani Kandulskiej jest rzeczywiscie imponujaca..tylko pozazdroscic ..ciekawe czy to prawda iz nie posiada wozu paszowego..a preparaty mineralne Sano nie kupił bym nawet za promocyjna cene....kiedys krowy miały tzw okularki miedziowe...i kupiłem nawet ten najdrozszy preparat..chyba Topsan jesli dobrze pamietam....ale nic sie nie zmieniło pozatym ze ubyło mi duzo kasy:))...potem zmieniłem to na preparat de heuse....i za niecałe dwa miesiace okularki znikneły....sano stosowałem 4 miesiace Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 8 Czerwca 2011 Jak masz możliwość włożenia jęczmienia w rękaw - zrób to, nie pożałujesz i zaoszczędzisz na paszach z zakupu. Ja w ub roku nie robiłem bo "moje" Promleko sprzedalo maszynę i nie było kim zrobić.Szkoda tylko tej lucerki, która i tak będzie ze słomą. zostawisz to na "zakładkę".Co do "okularków" To najczęściej jest oznaka kwasicy subklinicznej. Zmieniłeś dodatek, w którym były żywe kultury drożdży i się poprawiło MUSIMY CHYBA ZAŁOŻYĆ NOWY TEMAT NA NASZE POGADUCHY BO ONE NIJAK SIĘ MAJA TEMATU SCHAUMAN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalisk 0 Napisano 16 Czerwca 2011 może i nijak się mają ale wiadomości są bardzo cenne. jeśli można to po ile krówek macie panowie tomasz0859 i skoczek??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 16 Czerwca 2011 Haha dwuch ludzi sobie pisze a przypuszczam masa czyta te wiadomości ja terz to sledze jesli możecie piszcie więcej o paszach dla byków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalisk 0 Napisano 20 Czerwca 2011 to prawda fajnie poczytać takie ciekawostki. Stosował ktoś kiedyś tłuszcz chroniony ??? czy krowy chętnie go jedzą??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 20 Czerwca 2011 Moje kręciły nosem, używałem z Blattina Lacto-fet, ponad 4 zł/kg.Ma specyficzny i nie za bardzo miły zapach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zenon 0 Napisano 20 Czerwca 2011 Przez ostatnie 10 lat stosowałem chyba wszystko co było na rynku z tłuszczów. Pierwszy oczywiście Megalac ale to starsza generacja mydeł. Niezły był przez pewien czas Energotek z Provimi. Blattin i jego preparaty generalnie rozczarowują - wysoka cena, efekt przeciętny, długi okres przystosowania krów do wyjadania dawki. Ciekawy był Flax Pro firmy brytyjskiej Volac w dystrybucji Orffy spod Warszawy. Niestety zastosowanie Megalacu jako tłuszczu chronionego w połączeniu ze śrutą lnianą (kwasy omega) obniża jakość tego preparatu (mydło o woni szamponu lub płynu do kąpieli). Najlepszy wg mnie był preparat Carotino - czerwony utwardzony olej pallmowy. Bdb skład jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, sporo tokoferolu i bardzo dobre wyjadanie przez krowy. Niestety ceny aktualnie z kosmosu i stosowanie jest ekonomicznie nieuzasadnione. Aktualnie nie stosuję nic z tłuszczy. Pozdrawiam wszystkich próbujących porządnie żywić swoje krowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 20 Czerwca 2011 Uważam podobnie pobodnie jak Zenon. Na dziś ceny są z kosmosu - zresztą nie tylko tłuszczy chronionych. Bardzo dobrze komponowały dawkę wysłodki Toffi - ale dziś trudno jest je kupić a cena Szok, ponad 1100zł/tonęMożna dodać melasy- ale za duża ilość jest kwasicogenna, podobbnie jak gliceryna czy glikol, za dużo się nie da. Dobra jest śruta kukurydzuana ale treż cena, grubo ponad tysiąc. Jedynie pozostaje samemu posiać kukurydzę i ją zakisić w rękawie. Wyjdzie chyba najekonomiczniej i najtaniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb80 0 Napisano 28 Czerwca 2011 A może Panowie wypowiedzą się o produktach firmy Schaumannjakie stosujecie, jakie przyrosty jaka zdrowotność. Ja zaczołem stosować Rindamast-e narazie ok miesiąca i nie narzekam, ale wypowiem sie szerzej pózniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach