wielkopolanin 0 Napisano 16 Maja 2007 ja te miałem ja 2 lata temu, nawet dobra tylko sie na owijarce zrywała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emil 0 Napisano 16 Maja 2007 Własnie tego sie boje... czy sie nie bedzie rwac na owijarce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kris 0 Napisano 18 Maja 2007 moznz amniejszyć naciąg folii to mniej się rwie, ale spada wydajnoścJaki kolor foli jest bardziej pożądany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lisek 0 Napisano 20 Maja 2007 W piątek i sobotę pomagałem sasiadowi przy kiszeniu lucerny na pryźmie. Zbierał przyczepą Mengele z rotorem. Tnie na ok 10 cm. Wychodzi lepsza niż z beli i mniejsze straty. Zakiszacz idzie na pokos tuż przed przyczepą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 20 Maja 2007 I bardzo dobrze. Na pewno wyjdzie z tego dobra pasza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cori 0 Napisano 27 Maja 2007 Właśnie interesuje mnie temat chodzi o skarmianie sianokiszonki u koni i czy ktoś z okolic katowic posiada sprzęt do robienia mini balotów gdyż mam tylko 2 konie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LewY 0 Napisano 28 Maja 2007 Co sązicie o tej foli??http://allegro.pl/item200342167_folia_do_sianokiszonki_750_mm_dostawa_gratis_.html cena za 750 wydaje mi sie atrakcyjna bo 280zl, ostatnio placilem za rolke 750 316zl firmy silotate czy jakos tak, Ta folia z aukcji lepsza jest od silotate czy moze gorsza?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 1 Czerwca 2007 Witam dzisiaj sprasowałem sianokiszonke w bele i zaczołpadać deszcz ow8inołem te bele po deszczu czy owijanie takich mokrych bel ma zły skutek czy to jest bez znaczenia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 1 Czerwca 2007 Co sązicie o tej foli??http://allegro.pl/item200342167_folia_do_sianokiszonki_750_mm_dostawa_gratis_.html cena za 750 wydaje mi sie atrakcyjna bo 280zl, ostatnio placilem za rolke 750 316zl firmy silotate czy jakos tak, Ta folia z aukcji lepsza jest od silotate czy moze gorsza??tydzień temu kupowałem folię silotate 5-cio warstwową za 225 zł bardzo dobra jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marrcin 0 Napisano 2 Czerwca 2007 co do poniższej folii to sory, ale za droga, ja tej samej grubości, tylko polskiej i o 300 metrów dłuższą zapłaciłem 210 zł, a o grubości 0,25 mm 220zł , bo ta pierwsza miała grubość 0,025 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marrcin 0 Napisano 2 Czerwca 2007 Jeszcze jedno, wyszło mi 174 balotów, wszystkie owijałem, ale na próbe kilka lusów popryskałem przed belowaniem zakwaszaczem i jestem ciekawy czy to coś da, mam nadzieje, że poprawi to jakość, bo czasem jak jakiś balot jest za suchy to się słabo kisi, przed następnym robienem sianokiszonki musze te baloty rozpakować i sprawdzić czy ma to sens, jak tak to juz zawszebęde pryskać, albo kupie sobie taki zbiornik, z którego zakwaszacz podawany jest do bel. A jak wy, dodajecie do sianokiszonki jakieś zakwaszacze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian892 0 Napisano 3 Czerwca 2007 mam pytanie co lepsze do robienia sianokiszonki presa i owijarka czy przyszepa samozbierająca z nożami?? do zebrania 25ha łąk. prosze o rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dcnt 0 Napisano 3 Czerwca 2007 wg gustu i uznania, - przyczepa wychodzi taniej - prasa i owijarka, na upartego da sie zrobic samemu (ok 1ha na dzien) minimum 2 ciagniki Ja wybralem baloty, sa dni ze musze sam robic wiec koniecznosc, ale zaleta ze wstawie 3-4 baloty pod dach co pare dni i nie musze na mroz w zimie wylazc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoSS 0 Napisano 3 Czerwca 2007 mam pytanie co lepsze do robienia sianokiszonki presa i owijarka czy przyszepa samozbierająca z nożami?? do zebrania 25ha łąk. prosze o rade moim zdaniemjak masz silos, wycinak i masz tyle bydła że zdążysz brać z silosu latem i ci się nie zagrzeje to przyczepa zbierająca i silos, a jak ci się ma latem grzać (tak by było u mnie) to prasa i owijarka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 3 Czerwca 2007 mam pytanie co lepsze do robienia sianokiszonki presa i owijarka czy przyszepa samozbierająca z nożami?? do zebrania 25ha łąk. prosze o rade Przyczepa zbierająca i heja. Jak nie masz to Agromix robi usługowo 250zł netto na godzinę przyczepą zbierającą koło 50m3. Jak masz wybierak to nie zrobisz niczym taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marian892 0 Napisano 4 Czerwca 2007 a jaką przyczepe kupic do MTZ 90km?? za 15/20 tyś zł kupi sie coś konkretnego?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tobiasz 0 Napisano 10 Czerwca 2007 heheh a ja teraz jade zgarniac na losy owies z jęczmieniem na sianokiszonke a juro z rana balociarko zbalotuje i sianokiszonka ze hej!!!a mleka jeeszcze wiecej!!:))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 10 Czerwca 2007 Jak policzysz koszty to nie będzie he he he Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tobiasz 0 Napisano 10 Czerwca 2007 wiemze drogo ale zamiezam kupic przyczepe samozbierającą z nożami tnoącymi ale niewiem jaką moze doradzicie gdzies za 10 tys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emil 0 Napisano 11 Czerwca 2007 Panowie powiedzcie mi cz coś z tego wyjdzie, a mianowicie dziś robiłem bele z kiszonka zrobiłem ok 30 i zacząłem owijac ale za chwile przyszła burza i mi zalało chyba z 15 (dodam ze lało masakratycznie, jak z wiadra ok 1 godz) gdy ustało owinełem te belki takie mokre.... czy wyjdzie jakaś kiszonka z tego??? czy moze coś sie stac z tym niedobrego.???? dodam ze belki były dośc mocno pozbijane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzik 0 Napisano 11 Czerwca 2007 w środek beli napewno nie nalało szkoda tylko ze nie poczekales ze 3 godz zeby troszke z nich ociekło !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emil 0 Napisano 12 Czerwca 2007 Nie mogłem czekac bo ledwo skończyłem a już nowa burza przyszła i znów lało jak z konewki teraz to już mam spokuj bo do pola ze 3 dni nie wejdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nik29 0 Napisano 13 Czerwca 2007 wiemze drogo ale zamiezam kupic przyczepe samozbierającą z nożami tnoącymi ale niewiem jaką moze doradzicie gdzies za 1 0 tys Kupiłem niedawno zbierającę DEUTZ-FAHR F-327 na tandemie,łamany dysiel,klapa i podbieracz hydrałliczny. Dałem za nią 12 tys.MF 255 daje spokojnie radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 15 Czerwca 2007 marian892 w tej cenie znajdziesz dobrego Claasa lub Poettingera. I długo będziesz z takiej przyczepy zadowolony. Ważne żeby miała tandem i noże z zabezpieczeniem przeciw kamieniom. Wałki wyrzucające pozwalają równomiernie rozkładać trawę na przymie i ograniczają pracochłonność. np. http://www.allegro.pl/item203268753_przyczepa_samozbierajaca_claas_do_sianokiszonki.htmlhttp://www.allegro.pl/item203789560_przyczepa_samozbierajaca_potinnger_8t_super_stan.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 18 Czerwca 2007 Chłopaki mam problem zostawiłem na łąkach bale owinięte folią na jakiś tydzień zajeżdzam tam a one są z leksza zkancerowane przez ptaki, czy moge takie bale dawać na przykład po 3 tygodniach od zrobienia krową?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach