bartini1 0 Napisano 19 Października 2010 Witam wszystkich.Mam pewien nie dający mi spokoju problem, a mianowicie chciałbym aby ktoś z was mądrzejszy odpowiedział mi na pytanie:mieszkam na wsi, mam 23 lata a mój ojciec jest rolnikiem (ok 160 ha) , jednakże nie żyjemy w najlepszych kontaktach. Czy jest możliwość kupna ziemi i zaciągnięcia kredytu pod zastaw tej właśnie kupowanej działki?? Czy banki idą na taki układ? Ja jako osoba fizyczna nie posiadam na własność ani żadnego budynku ani nawet hektara ziemi a od ojca nie chcę. Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanie? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 0 Napisano 20 Października 2010 w ten sposób moze byc ciezko, zaczynac od zera praktycznie przy dzisiejszych realiach w zasadzie nie ma szans wg mnie. Lepiej pogódź sie z ojcem, niech przepisze, mlodego rolnika jeszcze szarpniesz,a potem juz od nowa mozecie sie kłócić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 20 Października 2010 Jest taka możliwość, aczkolwiek weź pod uwagę fakt, iż kredytów preferencyjnych udzielają na dzień dzisiejszy tylko banki spółdzielcze, BGŻ i Banki Zrzeszające. Warunki udzielenia kredytu mocno przycisnęli, przy rozpoczęciu działalności rolniczej najprawdopodobniej zażądają dodatkowego zabezpieczenia poza hipoteką, zwłaszcza, że nie masz maszyn rolniczych do uprawy ziemi. W większości przypadków działa to tak, że rodzice na starcie gwarantują spłatę pierwszych kredytów zaciąganych przez dzieci potem idziesz swoją historią kredytową ale początek możesz mieć kiepski.NIe będę Ci doradzał w stylu "pogódź się z tatusiem" bo to są Wasze sprawy rodzinne, a nie sprawy Forum, jednakże ja gdybym miał 23 lata i ojca ze 160 ha ziemi, to raczej żyłbym z nim w zgodzie. (może dlatego, że sam jestem ojcem ?). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 20 Października 2010 wg mnie żaden bank przy dzisiejszych realiach nie udzieli tobie kredytu pod zastaw tylko ziemi którą chcesz kupić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach