jagna231 0 Napisano 7 Listopada 2010 Witam.Mam 26 lat i odziedziczyłam po mamie 6,5 ha ziemi rolnej klasy IIIc.Obecnie nie posiadam żadnych oszczędności ani nawet swojego mieszkania.Chciałabym tą ziemie przekształcić na działki budowlane aby troche podreperowac swój budżet ale nie zbyt wiem jak.Byłam w gminie ale za bardzo się nie dogadałam bo była straszna baba.Sprawdziła w komputerze i powiedziała mi tylko że nie będzie w tym miejscu problemu z postawieniem domu,obok są inne domy.Dostałam wniosek w którym mam podać metraż domu itd ale mi nie chodziło o postawienie domu tylko o przerobienie tego całego i sporego kawałka na działki budowlane bo wiadomo że można na tym więcej zarobić.Podam jeszcze że ziemia ma kształt trójkąta i 1/3 tej ziemi jest przy drodze asfaltowej.Proszę pomóżcie mi bo nie stać mnie na radców ani prawników.Co mam robić aby wyjść na tym dobrze bo w urzędzie nie są zbyt rozmowni.Będę naprawdę wdzięczna za każdą wskazówkę i radę:)Może ktoś był w podobnej sytuacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACUS 0 Napisano 7 Listopada 2010 jesli nie ma planu zagospodarowania przestrzennego,to wazne ze sasiednie dzialki dostepne sa z tej samej drogi publicznej sa zabudowane.wtedy mozna wystapic o warunki zabudowy przekrztalcic w budowlany,tyle ze bez pieniedzy to zadanie niewykonalne bo to wszystko kosztuje pare zlotych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 8 Listopada 2010 Tak czy inaczej to i tak czeka Cię wizyta w Gminie u tych tak zwanych "bab". Bez tego nic nie załatwisz. Gmina, wniosek o przekształcenie, kasa, długie oczekiwanie, a i tak nie wiadomo czy znajdziesz u siebie nabywcę na działki.Zaznaczmy, że podział (już jak będzie ziemia przekształcona) działki na kilkadziesiąt mniejszych to też kasa. Geodeta charytatywnie nie działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 8 Listopada 2010 Witam.Na tej stronie jest opisane http://barometr-nieruchomosci.pl/blog/3/jak-przeksztalcic-ziemie-rolna-w-5-krokach/ Z tym że zaczynasz od odrolnienia działki(pisałaś że to jest działka rolna 3kl.) a kończysz u geodety na podziale na działki budowlane.Chyba że tylko część działki rolnej chcesz przekształcić na budowlaną to wtedy geodeta musiał by wydzielić działkę. Czyli tak jak napisali przedmówcy kasa i jeszcze raz kasa którą trzeba wyłożyć na całą procedurę prawną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach