XxXMK 0 Napisano 8 Listopada 2010 Panowie jak poradzić sobie z odkręcającymi się śrubami między pochwą a mostem w Ursusie 2812 [MF135],wkręcałem na klej,zalożyłem podkładki sprężynowe i to nic nie daje dalej się wykręcają i olej się leje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 9 Listopada 2010 zmien sruby i skrec na loktail Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 9 Listopada 2010 miałem kiedyś podobny problem w c360 dotoczyłem z większych śrub takie ''ciasne i ostre'' pomogło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 9 Listopada 2010 mechanicy przewiercają na większą srube i robią nowy gwint z ciasnym pasowaniem, ja osobiscie bym zrobil jak radzi jarki, jest jeszce opcja zastosowania takiego http://allegro.pl/loctite-270-srodek-do-zabezpieczen-gwintow250ml-i1305351648.html tyle ze do rozłączania bedzie potrzebny palnik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XxXMK 0 Napisano 9 Listopada 2010 Dzięki Panowie,raczej niechciałbym przerabiać otworow ,tam mam śruby z gwintem calowym [orginal]i chyba kupie nowe śruby też calowe i kropelka kleju może tak będzie dobrze ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nikt 0 Napisano 9 Listopada 2010 i tak wlasnie zrob,nowe sruby z twardoscia min 8.8 plaskie podkladki i klej do zabezpieczania srub,a do odkrecenia nie potrzeba zadnego palnika.w motoryzacyjnych maja takie kleje, dzialaja jak plastyk w nakretce samokontrujacej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 10 Listopada 2010 panie nikt sa kleje srednij mocy np loctite 243 ktore odkrecamy zwyklym momentem i kleje po ktorych do odkrecenia potrzebujemy podgrzania palnikiem do ok 150 stopni, w przypadku nie podgrzania sruba zostanie zerwana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nikt 0 Napisano 10 Listopada 2010 czy ja tu cos pisalem kleju ktory zachowuje sie jak spaw?-nie.pisalem o kleju ktory zapobiega odkrecaniu sie srub,po zastosowaniu ktorego nie trzeba palnika. nie wymieniam marki bo akurat jest najmniej istotna ale skoro wspomniales to moze byc loctite 243. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kopik 0 Napisano 13 Listopada 2010 Jest też sposób (idea z lotnictwa) dokręć śruby i połącz je drutem przyspawawszy go do do nich . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 13 Listopada 2010 Jest też sposób (idea z lotnictwa) dokręć śruby i połącz je drutem przyspawawszy go do do nich .good Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawoln 0 Napisano 14 Listopada 2010 nic nie przerabiaj. kup podkładki nord lock i wystarczy. ale wtedy żadnych klei i takich tam wynalazków!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 14 Listopada 2010 a co to za cudowne podkładki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 14 Listopada 2010 Witam.Jeżeli gwinty nie ponadrywane to i spełnią swe zadanie ale jeżeli gwint uszkodzony to wątpię http://www.nord-lock.com/default.asp?url=3.26.37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 14 Listopada 2010 www.youtube.com/watch?v=HytAiNb0bpo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rusin 0 Napisano 14 Listopada 2010 a mnie zastanawia co sie dzieje z wytrzymaloscia zmeczeniowa sruby. Przeciez obciazenie sruby zmienia sie w skutek drgan z duza liczba cykli(sa to cykle jednostronne - tylko rozciaganie). Liczbie cykli jaka wytrzyma ta sruba moze zobrazowac nam krzywa Wöhlera. Dobrze mysle czy wprowadzam tylko zamet? Prosze mnie poprawic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XxXMK 0 Napisano 15 Listopada 2010 Dzięki Panowie za wszystkie wypowiedzi , będe szukal tych podkładek NORD LOCK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawoln 0 Napisano 15 Listopada 2010 Witam.Jeżeli gwinty nie ponadrywane to i spełnią swe zadanie ale jeżeli gwint uszkodzony to wątpię http://www.nord-lock.com/default.asp?url=3.26.37Jeżeli gwint jest już naderwany to każda metoda jest zawodna. Nawet dokręcając można "skończyć" gwint w słabszej części, przeważnei jest to śruba.NAtomiast jeśli chodzi o wytrzymałość zmęczeniową to jeśli napięcie w śrubie nei osiągnie granicy sprężystości to nic się nie powinno dziać. natomiastjeśli już nastąpi zerwanie śruby zabezpieczonej podkłądką nord-lock (w co wątpię) to przynajmniej będzie łatwiej wykręcic zerwaną część w porównaniu do zastosowania zabezpieczenia klejowego.Ja nie jestem handlowcem. Miałem natomiast pokaz w firmie tych podkładek, podobny jak na filmie z yooutube. Zresztą w cząściach maszyn gdzie wystepuja znaczne drgania producenci stosuja tego typu zabezpieczenia, np. sieczkarnie w kombajnach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawoln 0 Napisano 15 Listopada 2010 Dzięki Panowie za wszystkie wypowiedzi , będe szukal tych podkładek NORD LOCKjeśli zastosujesz te podkładki to podziel sie swoimi uwagami, ja jestem ciekaw opinii innych osób. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XxXMK 0 Napisano 18 Listopada 2010 Dzisiaj załatwiłem sobie 4 podkładki NORD LOC -zalożymy i sprawdzimy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
XxXMK 0 Napisano 18 Maja 2011 Panowie podkładki są super luzują się śruby bez podkładek a z podkładkami nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach