Skocz do zawartości
XxXMK

Odkręcające się śruby

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jak poradzić sobie z odkręcającymi się śrubami między pochwą a mostem w Ursusie 2812 [MF135],wkręcałem na klej,zalożyłem podkładki sprężynowe i to nic nie daje dalej się wykręcają i olej się leje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem kiedyś podobny problem w c360

dotoczyłem z większych śrub takie ''ciasne i ostre'' pomogło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie,raczej niechciałbym przerabiać otworow ,tam mam śruby z gwintem calowym [orginal]i chyba kupie nowe śruby też calowe i kropelka kleju może tak będzie dobrze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak wlasnie zrob,nowe sruby z twardoscia min 8.8 plaskie podkladki i klej do zabezpieczania srub,a do odkrecenia nie potrzeba zadnego palnika.

w motoryzacyjnych maja takie kleje, dzialaja jak plastyk w nakretce samokontrujacej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panie nikt sa kleje srednij mocy np loctite 243 ktore odkrecamy zwyklym momentem i kleje po ktorych do odkrecenia potrzebujemy podgrzania palnikiem do ok 150 stopni, w przypadku nie podgrzania sruba zostanie zerwana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ja tu cos pisalem kleju ktory zachowuje sie jak spaw?

-nie.

pisalem o kleju ktory zapobiega odkrecaniu sie srub,po zastosowaniu ktorego nie trzeba palnika. nie wymieniam marki bo akurat jest najmniej istotna ale skoro wspomniales to moze byc loctite 243.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest też sposób (idea z lotnictwa) dokręć śruby i połącz je drutem przyspawawszy go do do nich .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest też sposób (idea z lotnictwa) dokręć śruby i połącz je drutem przyspawawszy go do do nich .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie przerabiaj. kup podkładki nord lock i wystarczy. ale wtedy żadnych klei i takich tam wynalazków!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie zastanawia co sie dzieje z wytrzymaloscia zmeczeniowa sruby. Przeciez obciazenie sruby zmienia sie w skutek drgan z duza liczba cykli(sa to cykle jednostronne - tylko rozciaganie). Liczbie cykli jaka wytrzyma ta sruba moze zobrazowac nam krzywa Wöhlera. Dobrze mysle czy wprowadzam tylko zamet? Prosze mnie poprawic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za wszystkie wypowiedzi , będe szukal tych podkładek NORD LOCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.Jeżeli gwinty nie ponadrywane to i spełnią swe zadanie ale jeżeli gwint uszkodzony to wątpię http://www.nord-lock.com/default.asp?url=3.26.37

Jeżeli gwint jest już naderwany to każda metoda jest zawodna. Nawet dokręcając można "skończyć" gwint w słabszej części, przeważnei jest to śruba.

NAtomiast jeśli chodzi o wytrzymałość zmęczeniową to jeśli napięcie w śrubie nei osiągnie granicy sprężystości to nic się nie powinno dziać. natomiast

jeśli już nastąpi zerwanie śruby zabezpieczonej podkłądką nord-lock (w co wątpię) to przynajmniej będzie łatwiej wykręcic zerwaną część w porównaniu do zastosowania zabezpieczenia klejowego.

Ja nie jestem handlowcem. Miałem natomiast pokaz w firmie tych podkładek, podobny jak na filmie z yooutube. Zresztą w cząściach maszyn gdzie wystepuja znaczne drgania producenci stosuja tego typu zabezpieczenia, np. sieczkarnie w kombajnach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki Panowie za wszystkie wypowiedzi , będe szukal tych podkładek NORD LOCK

jeśli zastosujesz te podkładki to podziel sie swoimi uwagami, ja jestem ciekaw opinii innych osób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj załatwiłem sobie 4 podkładki NORD LOC -zalożymy i sprawdzimy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie podkładki są super luzują się śruby bez podkładek a z podkładkami nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi