Skocz do zawartości
malkolm2

ogólne zasady vat w rolnictwie a dodatkowa działalność gospo

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

od kilku lat rozliczam się z us na ogólnych zasadach, i od nowego roku chcę założyć działalność gospodarczą, czy ktoś mi wytłumaczy co muszę zrobić,

czy wat będzie rozliczany na jednej deklaracji?? co z podatkiem dochodowym?? w jaki sposób będzie naliczany? będzie to sklep więc z tego co mi wiadomo będę musiał być na książce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze: w podatku dochodowym nie ma to najmniejszego znaczenia, gdyż dalej od działalności rolniczej podatku nie płacisz.

Drugie: chyba logiczne, że z tytułu prowadzonej działalności wybierasz sposób opodatkowania, czy to będzie ryczałt, czy książka, czy wręcz może nawet pełna księgowość - tylko Twój wybór.

Trzecie: deklarację do celów ustalenia wysokości podatku Vat składasz jedną.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem chociaż troszeczkę.

Jeśli masz jeszcze zapytania, służę odpowiedzią - jeśli ją tylko będę znał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pierwsze: w podatku dochodowym nie ma to najmniejszego znaczenia, gdyż dalej od działalności rolniczej podatku nie płacisz.

a może powiesz mi jak mam rozdzielić obie działalności?, na karzda z nich osobno wystawiać faktury??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, chyba że nazwę będziesz miał taką samą, co jest chyba niemożliwe z Twojego punktu siedzenia i widzenia.

Tylko w ewidencji zakupów i sprzedaży do celów VAT zaznaczasz które pozycje nie są ujęte do podatku dochodowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi