gruuna 0 Napisano 26 Listopada 2010 ostatnio przeczytałem artykuł o rasie bydła Wagyu czy ktoś z was słyszał o niej? Kilogram mięsa kosztuje około -uwaga- 170 euro czyli około 650 zł. W Niemczech jest hodowanych kilka sztuk więcej informacji na http://blog.gruuna.com/pl/entry/woowina-dla-smakoszy1/ Głównie kupują je prestiżowe restauracje w całej Europie. Z tego co szukałem w Polsce jeszcze ich nie ma, gdy znacie kogoś kto je hoduje napiszcie o tym. Na razie to najdroższa wołowina jaką spotkałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Droższej nie ma, ale u nas po pierwsze nie ma na to rynku, więc nawet jeśli ktoś ekskluzywny miałby to od Ciebie oDebra1ć to musi to być ilość towarowa, po drugie dostęp do tej genetyki raz że jest ograniczony, dwa, ze nie wiem czy Twoje wnuki zdołały by spłacić ten zakup. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruuna 0 Napisano 6 Grudnia 2010 Na pewno masz rację jeśli chodzi o wysokie koszty. Tak jak w opisanym gospodarstwie hodowla tej odmiany to mała część w ich biznesie, a raczej pierwsze kroki. Jednak wiem, że nowi hodowcy decydują się na członkostwo w stowarzyszeniu Wagyu-Verband Deutschland. Co do rynku zbytu to tak jak z każdym luksusowym produktem indywidualne zamówienia z całej Europy. Jeśli biznes im się rozkręci to pewnie ich wnuki nie będą miały tak żle....ale czas pokaże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach