Skocz do zawartości
anonymou

problem z przednim napędem - zetor 6340

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tego zetora od nowości - z 2003r - ma zrobione w chwili obecnej 1100 motogodzin jest założony ładowacz. Proble polega na tym, że przednie koła ciężko kręcą się. Jak załącze przedni napęd to odczówam spadek mocy i zwiększony opór w jeździe. Taka "wada" jest od nowego. Na poczatku myślałem że porzednia oś musi dotrzeć się. Ale ile może trwać takie docieranie - kilka tyś mth - niemożliwe. Nie ma żadnej poprawy w porównaniu do stanu początkowego. Nie ma różnicy czy zimny silnik czy ciepły, zawsze przy włączonym przednim napędzie ciężko toczy się.

Na przykład, latem wiozłem 20 bel (ok 8 ton) sianokiszonki na przyczepie. Jechałem po szosie rozpędzony prawie na maksa na ostatnim biegu, lekko było z górki (ok 10 stopni spadku), wyłączyłem bieg na luz i włączyłem przedni naped. Zatrzymałem się po ok 50metrach. Wszystkie koła są ospowiednio napompowane.

Powiedzcie, czy to normalne są takie objawy po włączeniu napędu, czy inne ciągniki też tak mają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe ze masz załozone opony o nie odpowiednim rozmiarze z przodu albo z tyłu, i jest rużnica w prędkosci między przednią a tylną osią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam założony jeszcze pierwszy komplet opon (są one założone fabrycznie). Opony mają rozmiar przód - 12,4 - 24R, tył - 16,9 - 28R. Według katalogu taki rozmiar powinien być odpowiedni dla tego ciagnika.

Jadąc np. po śniegu z docążonym przodem widać dokładnie że tylnie koła podsuwają sie o około 1cm. Natomiast gdy jest dociążony tył traktora to przednie koła obracają się szybciej niż tylnie koła.

Według mnie w mechaniźmnie przekazania mocy na przedni napęd są źle dobrane przełożenia. Powiedzcie czy da się to jakoś naprawić. Może trzeba jakiś tryb wymienić na większy czy na mniejszy. Powiedzcie od czego mam zacząć naprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi