Skocz do zawartości
rooolnik

System bez orkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy brona talerzowa z siewnikiem z redlicami talerzowymi będzie dobrym rozwiązaniem do siewu ? czy nie trzeba głęboszować ,jak byś mógł to bym prosił o twoja technologie i cenne wskazowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosuję aresa na talerzach 66 cm i wałem gumowym a potem siewnik Kuhna z redlicami talerzowymi i kółkami dogniatającymi i efekty są super. Orkę robię tylko pod rzepak i po kukurydzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosuje taki system i to juz od kilku lat ...po koszeniu ale się nie spiesze agregat podorywkowy przed siewem znowu agregat podorywkowy i sieje brona wirowa i Poznaniak talerzowy ...tak naprwde moze być siewnik zwykły redlicowy ...co 4 lata glifosat na daną działke koszt w tym roku Avansa z Syngenty 44 zł na ha...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie planuje tak oczywiście to sa tylko plany bo na razie nie mam takiego agregatu i jeżeli by wam cos nie pasowało proszę zwrócić mi uwagę po skoszeniu ścierni nawóz w płynie plus nawozy wieloskładnikowe granulowane razem z bakteriami takie modne słowo polepszacze glebowe na razie jeszcze nie jestem co do nich przekonany ale myślę ze takie postępowanie miało by sens później agregat ścierniskowy i sam siew siewnikiem talerzowym razem z brona talerzowa co o tym myślicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co przeczytalem w prasie rolniczej to wynika ze to co zaoszczedzisz na paliwie to wydasz na opryski,

w tym roku zyto zasialem na ciezkim ile bez orki[miejscami woda stala]i zobaczymy co bedzie.

polepszacze polepszaja samopoczucie i stan konta-tyle ze nie ma zadnych dowodow na to ze rolnika a bardziej prawdopodobne ze wlascicieli firm produkujacych i sprzedajacych te wynalazki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie szukajcie zadnych ulepszaczy i tym podobnych bo w uproszczonej uprawie jest to zbędne jak i przy orce ...tak naprawde dziwią mnie ludzie któzy oddają słome za marne grosze a w pole nic w zamian ...JACUS nie wiem o czym ty piszesz mówiąc ze oddam kase w opryskach ...Uwiez mi ze idioci uprawy bez orkowej nie wymyślili... a zeby zyc z roli musisz miec coraz więcej hektarów i je obrabiac sam albo najmowac ludzi ale to musisz mieć jeszcze więcej hektarów zeby im zapłacić czyli prędzej czy puzniej bedziesz szukał uproszczenia ...;] Powodzenia w szukaniu go w Orce ...Ja jak widze swoje cięzkie ziemi i jak sobie widze ze mam je doprawic po orce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja terz zostawiłem sobie jedną działke na prube, chcę sprubować sił bezorkowo w tym roku skosilem zboże zebrałem słome zgruberowałem to w połowie wrzesnia jeszcze raz zgruberowałem i zasiałem gorczyce wiosną mam zamiar to zgruberować albo pobronować ciężkimi bronami i sprubuje to zasiać siewnikiem z agregatem siewnik polonez na redlicach, jak myslicie wyjdzie?? Jeszcze chodzi mi po głowie uprawa ekologiczna tylko niewiemn czy to trzeba całe gospodarstwo przekształcić czy można kilka działek zrobić ekologicznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ekologiczne sobie odpuść. Znajomy miał przeszedł okres przejściowy potem zacząły się kontrole. Jak opowiadał to byli tacy specjaliści co poznawali czy żyto eko było pryskane po tym jak je nagryzali zębami. Miał w sumie tylko 2 lata całą ekologię i rzucił to. Narzekał też na rynki zbytu których praktycznie nie ma.

Co do tej gorczycy to na wiosnę radzę szybko ją zmecerować czymkolwiek. Kolega tak zasiał buraki pojechał tylko przed siewem cyklotirerem i potem siał. Fatalne wschody miał. Już nigdy tego nie powtórzył. Może też zawalił bo zrobił to na średniej glebie. Zauważyłem że na III klasie to można coś takiego zrobić ale na IV to już ryzyko za szybko traci wilgoć. Ja sam w zeszłym roku dałem buraki po poplonie ścierniskowym, na to obornik brona wirnikiowa i siew. Szkoda że nie miałem siewnika do siewu bepośredniego bo trochę się przytykało ale buraki były super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to myśle o tej ekologi w sensie zasiać np żyto albo owies i skosić go na kiszonke w balach dla bydła niebęde sie siłował żeby tam jakiś plon był tylko kasa z dopłat dopłaty bezpośrednie poplonowe i za eko. Tak sobie to w głowie ułożyłem ale niewiem jaka jest rzeczywistość w tym roku kończy mi sie program na polplony i mocno sie zastanawiam nad ta ekologią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też się zastanawiam nad czymś takim, przynajmniej pod zboża, bo pod warzywa chyba się nie da,

przy bez orkowej co ile lat głęboszujecie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie głęboszuje bo mam wiele dren...znajomy raz zgłęboszował i walczy z wodą na polach ...oram raz na 5 lat i to na zime pod jęczmień browarny...w uprawie bezorkowej ważne są dzownice które robią w ziemi otwory dla kożeni i moga one iść w głąb ziemi ale i stare kozenie które zostawiaja furtki dla nowych kozeni w głąb ziemi...Wiecie co to jest warstwa płużna i jezeli jest suchy rok korzeń nie ma mozliwości iść w głąb ziemi i to jest też jedna z wad orki a szczególnie słomy ze zbóż ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myślę przede wszystkim orać pod rzepak, wydaje mi się że ta roślina potrzebuje dobrego doprawienia, a nad resztą się zastanawiam,

nie wyobrażam sobie aby po roku takim jak ten (woda stała miesiąc na polu) nie wykonać orki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

arturonas opatentuj swoj system uprawy bezorkowej bo nigdzie na swiecie nie osiagaja takich rezultatow jak ty, wszedzie nastepuje obnizka plonow, wzrost presji chwastow i patogenow przy niskich cenach zboz i sor a wysokich paliwa ma to sens ekonomiczny szczegolnie przy ciezkich glebach,ja od dawna stosuje uproszczona uprawe co pare lat gleboka orka pod ziemniaki,warzywa,buraki i kukurydze a tak to podorywkowym plugiem orze sciern a potem ze 2 razy agregat i siew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będe nic patentował...ale też nie bede pisał głupot o znizce plonów...w fachowej literatuze nawet piszą o góra zniżce 2% czyli to zadna zniszka ...mam ci napisać ze w tym roku średni plon na moim polu to 8 ton pszenicy ale czy to moze trafić do tych co mają średnią 3 i orają nie ...Kazdy kuje jak moze i to jego sprawa ja tu mogę sie podzielić swoimi doświadczeniami a reszta nalezy do tego co czyta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy orze tak jak może.

U nas w okolicy znajomu posiał kilka ha buraków na próbe bezorkowo plon 40-45t/ha w systemie orkowym powyzej 60t. Za to inny rolnik oddalony o kilka kilometrów dalej posiał bezorkowo tez buraki i plon 60t/ha. A wszytko tak samo robili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym Was zapytać jakie polecacie siewniki do siewu bezorkowego, gdyż rozwazam zakup takich sprzecików. Chodzi mi o siewnik (agregat,maszyna)do zboża, oraz drugi do buraków(najlepiej pneumatyczny, ktory mozna wykorzystac do siania innych nasion). Interesują mnie sprzęty na PROW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi