Skocz do zawartości
Krzycho

Sznurek pozostawiony w balocie- czy może poszkodzić?.

Rekomendowane odpowiedzi

Karmię moje highlandy na dworze cały rok, baloty lerzą pod chmurką i sznurek jest przymarznienty.Przecinam sznurki siekierą i sznurek z warstwą przygnitego siana zostaje na ziemi. Czy krowa zje sznurek?, czy może jej poszkodzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robie podobnie jednak nigdy nie zdażyło się by krowa zjadła sznurek. Chyba że zjadła a ja o tym nie wiem:)

Podobno są sznurki rolniczne takie na bazie naturalnych materiałów a nie nylonu i sa trawione przez zwierzeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dłudo tak robisz? Myślę że nawet jak zje to pogryzie, swetr zje to i sznurek przeżyje. Zawsze zostawiasz, czy tylko kiedy jest go trudno zdjąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Ja wybieram sznurki,ale widocznie nie raz się gdzieś zawieruszy bo czasami znajduję sznurek "zmamlany"(przeżuty)w kanale paszowym.Ale to sporadycznie.Widocznie krowa go zjadła,ale w czasie przeżuwania wypluła do żłobu.Kiedyś weterynarz opowiedział mi takie zdarzenie:jałówka chodziła sobie luzem aż kiedyś weszła do pomieszczenia gdzie było zwalone zboże na pryzmie.Wynikiem czego była konieczność przeprowadzenia sekcji zwłok.Podczas której okazało się że w żołądku to był istny śmietnik jakieś nakrętki plastykowe,reklamówki czy buteleczki po lekarstwach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Karmię moje highlandy na dworze cały rok, baloty lerzą pod chmurką i sznurek jest przymarznienty.Przecinam sznurki siekierą i sznurek z warstwą przygnitego siana zostaje na ziemi. Czy krowa zje sznurek?, czy może jej poszkodzić?

Przejdż na siatkę, łatwiej ją zdjąć.

W żwaczy niestety sznurek zostanie, przyjdzie kiedyś taka chwila, że przestanie Ci jeśc bo przeszedł do ksiąg i je pozaklejał - a będziesz szukał innej przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siatka jest droższa i moja prasa nie ma wyposarzenia(metal fach). Z uwagi na góry balowanie żadko pójdzie szybciej bo trza się ustawiać, podwozić bale do wywalenia. Z wyjmowaniem siatki jak przymarznie topewnie ciężko będzie. Czy sznurek eko. jest dobry i czy zdaje egzamin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie sznurek z naturalnych produktów (konopne, sizalowe) nie będzie tak szodliwy jak propylenowy- ale krowa to nie koza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi