żelazny 0 Napisano 2 Grudnia 2010 jestem zainteresowany uprawą wiesiołka w internecie znalazłem tylko szczątkowe informacje...interesuje mnie wszystko odnośnie uprawy skupu ceny szczegulnie woj.Lubelskie z góry dziękuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danek 0 Napisano 3 Grudnia 2010 http://www.kpodr.pl/roslinna/ziola/wiesiolek2.php lub mozesz w instytucie w poznaniu zamówic brozurke ze szczegółowa uprawa i zaleceniami ochrony chemicznej . Powodzonka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żelazny 0 Napisano 3 Grudnia 2010 czytałem już ten artykół to był jedyny jaki udało mi się znależć w necie.ale nadal nie ma tam wzystkiego bardzo ogulnie...czy uprawiałeś może wiesiołek.Słyszałem żenasiona przed siewem muszą być mrożone ? aby dały plon w tym samym roku czy to prawda ?a jak się zbiera jak niema snopowiązałki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żelazny 0 Napisano 3 Grudnia 2010 a i jeszcze jedno jak nazywa się ten instytut w Poznaniu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 3 Grudnia 2010 Witam.Może spotkałeś te adresy,ale podaję może komuś się przydadzą http://www.mlewandowski.com.pl/fzlcommerce.php?category=rol oraz http://www.wrp.pl/Indhold/sider/show_article-7/default.aspx?id=4789 a tu na str.14 jest opisana uprawa wiesiołka http://www.kpir.pl/wies/wies_04_2007.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żelazny 0 Napisano 4 Grudnia 2010 dzięki Tekmie taki sam artykuł czytalem na Kujawsko Pomorski ODR interesuje mnie jeszcze jak przebiega zbiór gdy nie ma snopowiązalki czy jest potrzebny podbierak do kombajnu ?jak długo ma leżeć na pokosach ?jakie ph jest najwłaściwsze.Iczy mogli byście dać namiar na firmy kontraktujące słyszałem o firmie Lewandowscy...a szczegulnie interesuje mnie Lubelskie, czy istnieje problem ze sprzedarzą na wolnym rynku ?dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danek 0 Napisano 5 Grudnia 2010 http://iripz.pl/page.php/1/0/show/1 tu masz link to tego instytutu .. W lubelskim jest sporo firm np . Domański KRAUTEX , Baryła HERBAR , i jeszcze kilka innych . Z tego co wiem to narazie z wiesiołkiem jest cienko , kiedys był bum na niego ale obecnie zastuj .. A co ciebie skłoniło do tego zeby zajac sie uprawa wiesiołka , i z jakich kolic lubelskiego jestes ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żelazny 0 Napisano 5 Grudnia 2010 jestem z Włodawy dotej pory uprawiałem rumianek i nadal tak jest ale ze względu chodż by na płodozmian musze mieć jakąś sensowną rośline (zboża nawet nie biore pod uwage}a ziemie słabe to też nie wszysko urośnie natomiast wiesiołek pasował by mi jeszcze z uwagi na to że mam pszczoły...myślem jeszcze o kozłku ale to są większe nakłady suszarnia i inne problemy których teraz nie przeskocze...chyba że masz jakieś inne propozycje DENEK jestem otwarty na sugestie ,czy uprawialeś kiedyś wiesiołek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danek 0 Napisano 5 Grudnia 2010 mówisz rumianek hmm pewnie dla Bauera sprzedajesz a robisz go na rozkrusz czy na koszyczki? Wiesiołka nigdy nieuprawialem chociaz kiedys zakupiłem nasionka i byłem tak samo "napalano" na sianie jego jak był tem bum ale to było tylko rok i potem cena padła i ciezko było ze zbytem . . Wiesz proponuje ci najpierw skontaktowac sie z odbiorca i pod niego pasowac uprawe bo z iołkaki jest ruznie - jeden rok idzie np jezówka gdzie w nastepnym roku wcale .. a jaki areał chcesz przeznaczyc no i czy napewno ma byc to ziółka , jesli tak to wnosze ze kozeniowe odpadaja !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żelazny 0 Napisano 6 Grudnia 2010 na przyszły sezon mam przewidziane 13 ha rumianku na rozkrusz na koszyczki nie robie musi być inna odmiana i suszarnia...a więc i kożeniowe odpadają.. zostały mi jeszcze 4 ha na które planuje wiesiołek może coś innego.ale nie wykluczam że ostatecznie tam też będzie rumianek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danek 0 Napisano 6 Grudnia 2010 a jaki ci plon wychodzi z tego rumianku ? tam u Ciebie pewnie szwaj czy jakos tak Martin Bauera reprezentije . podobny do uprawy jest ogórecznik i wiele innych ziołek , ale tak jak ci pisałem najpierw nagraj sobie odbiorce a potem siej bo mozesz z zostac z towarem .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
żelazny 0 Napisano 7 Grudnia 2010 w tym roku słabiutko około 400kg.ogurecznik to na lepsze ziemie ...a u mnie 5 6 .ale uciekamy od temat jak by ktoś miał jakieś wiadomośći odnośnie wiesiołka to bardzo prosze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danek 0 Napisano 7 Grudnia 2010 jak bys chcial jakies lektury to ci proponuje"PORADNIK PLANTATORA ZIÓŁ" jak sie wywiem cos na temat wiesiołka od moich odbiorców to dam ci znaka . Powodzonka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rybczaak 0 Napisano 23 Lutego 2011 poszukuje nasion wiesiołka większe ilości min 1 tona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach