pigi 0 Napisano 17 Grudnia 2010 alinko,dzięki-może pogadamy kiedyś na gg to coś Ci powiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ormo 0 Napisano 19 Grudnia 2010 A ja chętnie ożenię się z panią która ma gospodarstwo;)I wyręcze ją;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alina5678 0 Napisano 19 Grudnia 2010 Prosze ,prosze ,robi się coraz ciekawiej w babskim temacie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczek 0 Napisano 19 Grudnia 2010 Ja jestem zonaty....ale tez sie moge ozenic jeszcze raz:))..u nas sie mówi ze od przybytku głowa nie boli:))))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alina5678 0 Napisano 19 Grudnia 2010 Skoro tylu chętnych,to może założymy kącik matrymonialny na tym forum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alina5678 0 Napisano 2 Stycznia 2011 Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku życzę.A Sylwester jak się udał ? Może dla kogoś był wyjątkowy?Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 2 Stycznia 2011 Bylismy na "balu sylwestrowym" ale była taka orkiestra ze nie dało sie bawic na parkiecie zawsze było miejsce do "zabawy" tylko naprawde to była męczarnia w tańcu, ale reszta zabawy bardzo fajna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alina5678 0 Napisano 14 Stycznia 2011 http://www.energizer.fora,pl/humor,19/dbaj-%20o%20-siebie-praktyczne-rady-dla-kobiet-żyjących-na-wsi-,1871.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alina5678 0 Napisano 16 Stycznia 2011 Dbaj o siebie - praktyczne rady dla kobiet żyjących na wsi 1996r. : "Regularne oddawanie stolca, częste opróżnianie pęcherza też dodatnio wpływają na samopoczucie kobiety". "Trzeba koniecznie i obowiązkowo mieć w domu oddzielną dużą miednicę do mycia się i mniejszą miedniczkę do podmywania [...] Karmienie w miednicy prosiąt, cieląt lub kur jest niedopuszczalne". "Do wycierania nóg powinno się mieć ręcznik lub czystą ściereczkę. Nie można używać do tego celu ścierek do garnków [...]" "W zasadzie powinno się chodzić jak najwięcej z gołą głową [...] Jednak do przyrządzania posiłków i dojenia krów należy zakładać na głowę cienką chusteczkę". "Rozpowszechniło się obecnie noszenie butów gumowych - gumiaków. Są one niedrogie, łatwe do utrzymania w czystości i praktyczne na błoto". "Do obowiązków małżeńskich kobiety należy współuczestniczenie w zbliżeniu płciowym, a nawet troska o nadanie mu atrakcyjniejszej, bardziej estetycznej i higienicznej oprawy". "Środki zapobiegajšce ciąży (środki antykoncepcyjne) można nabyć w każdej aptece bez recepty, inne dla mężczyzn, a inne dla kobiet. Dla mężczyzn są osłonki gumowe czy nylonowe, tak zwane "prezerwatywy" [...] Lecz i ten środek nie jest całkowicie pewny, bo osłonka może pęknąć". "Jak może mąż dbać o żonę? Po pierwsze: nie ciągać żony bez nadzwyczajnej potrzeby do ciężkich prac w polu i w obejściu. Weźmy przykładowo nakładanie na wóz gnoju lub rozrzucanie go po polu". "Majtki powinna nosić w zimie i w lecie każda kobieta, młoda czy stara. Chronią one organy rodne kobiety przed przeziębieniem i przed dostaniem się do nich kurzu z różnymi zarazkami [...] Można sobie u kupnych majtek podłużyć nogawki doszywając kawałki ze starych tegoż koloru lub dorobić szydełkiem czy na drutach [...] " "Podajemy jeszcze jeden prosty i wygodny sposób urządzenia sobie kąpieli, mianowicie w mocnym plastykowym worku przeciwmolowym. W kąciku do mycia albo wprost w izbie, a w lecie nawet w jakiejś zamkniętej sieni, drewutni czy stodole rozebrać się i wejść do tego plastykowego worka ustawionego dnem na podłodze lub na ziemi i zawiniętego jak do wsypania do worka pierwszego koszyka ziemniaków". "Bardzo zalecane jest np. stosowanie zamiast kremu świeżo wytopionego smalcu nie solonego!). Podobno w wielu krajach kobiety używają go z powodzeniem". "Po umyciu twarzy należy oczy tylko wysuszyć ręcznikiem, przykładając go lekko do oczu. Nie wolno ich trzeć ręcznikiem czy wgniatać". "Głowę należy myć przynajmniej co 2-3 tygodnie specjalnym szamponem do włosów lub delikatnym mydłem [...] Gnidy - bardzo szpecą kobietę, bo są jakby szyldzikiem z napisem, że we włosach jest albo było robactwo". "Nie powinno się trzymać w jamie ustnej zepsutych zębów ani korzeni - trzeba je usunąć [...] Gdy nie ma własnych zębów, powinno się wstawić zęby sztuczne". "Zlew można kupić w GS, a każdy kowal czy monter go zainstaluje". " "Czyż spracowana kobieta na wsi zamiast przycupnąć, jak to się zwykle widzi, na progu lub usiąść na twardej ławie bez poręczy nie powinna wyciągnąć się wygodnie na takim leżaku? Dlaczego w dni świąteczne kładzie się w sadzie czy na polu na gołej ziemi i naraża na przeziębienie?" "Miękkie meble to nie żaden luksus w izbie chłopskiej, ale konieczny sprzęt, na którym się szybciej i lepiej wypoczywa [...] Nigdy nie należy kupować miękkich mebli używanych, bo przy tej okazji można sobie kupić pluskwy do domu." --------------------------------------------------------------------------------------------------------- CZĘŚĆ DRUGA - UWAGA !!! Bardziej drastyczna... "Pończochy i skarpety powinny być czyste, aby nie cuchnęły potem. Gdy się drą, trzeba je wycerować albo wprawić całe pięty, a nawet stopy z cholewki starej pończochy". "Częstość zbliżeń małżeńskich jest zależna od wieku, temperamentu, stanu zdrowia, wykonywanej pracy itp. Nie ma co do tego jakichś szczególnych zaleceń poza tym, że najodpowiedniejsze są godziny wieczorne przed snem, aby małżonkowie mogli wypocząć do rana. Stroną kierującą w intymnym życiu małżeńskim jest mężczyzna, bo tak jest zbudowany i takie już jest prawo przyrody". "Majtki powinny być zawsze czyste. Aby się w kroku szybko nie zabrudziły i nie cuchnęły moczem, nie trzeba po oddaniu moczu podrywać się za prędko, ale osuszyć krocze specjalnym papierem higienicznym, ligniną czy kawałkiem starej, czystej szmatki". "Praktyczne mężatki przygotowują sobie czyściutką szmatkę lub specjalny miękki ręcznik do wytarcia się od dołu zaraz po stosunku z mężem (ruchem w tył ciała), by nie wycierać się koszulą i nie brudzić pościeli". "Podpaski można nabyć gotowe, ale każda kobieta może sobie także je bez żadnego kosztu sama uszyć [...] Podpaski trzeba często zmieniać - bardzo niezdrowo i nieprzyjemnie jest nosić zbyt mokre czy zaschnięte. Zdjęte podpaski moczy się w zimnej wodzie przez kilka godzin, potem płucze, pierze mydłem w gorącej wodzie i wygotowuje. Idąc w gości lub w drogę, trzeba wziąć z sobą podpaskę na zmianę. Aby brudnej nie nosić ze sobą, zrobić na drogę taką, którą można by zakopać lub wyrzucić do ustępu". "W lecie dobrze jest zwilżyć piasek czy trociny wrzątkiem odchody drobiu wnosi się potem do sieni i do izby. W dodatku w lecie ściągają do tych resztek chmary much z całej okolicy, cisnąc się drzwiami i oknami do kuchni, gdzie z nogami umazanymi w kurzym pomiocie łażą po naszym jedzeniu i wpadają w garnki [...] Nie można pozwolić na to, by tuż przed progiem dzieci załatwiały swoje potrzeby naturalne". "Ustęp w obejściu potrzebny jest bardzo domownikom, a przede wszystkim kobietom, które bardziej narażone są na zaziębienie przy załatwianiu swojej potrzeby na dworze. Brak ustępu źle działa także na samopoczucie kobiety, bo zamiast wygodnie usiąść w ustępie, musi się rozglądać, aby jej kucającej ktoś nie naszedł. A i muchy przylatujące wprost z ludzkich, nie zakrytych, odchodów - najpierw kobiecie przy garnkach dokuczają. Kobieta, czując się odpowiedzialna za zdrowie rodziny i swoje, powinna być stanowcza w domaganiu się, żeby przy jej obejściu stał odpowiedni, szczelnie zbudowany ustęp zamykany, zakryty od dołu, aby wiatr nie podwiewał i muchy nie miały dostępu". "Dorosłej, zdrowej osobie można zrobić lewatywę nawet w pozycji zgiętej jak do kopania ziemniaków. Po mniej więcej 5 minutach chory oddaje stolec". "Wesz lonowa zwana "mendewesz", oblepia skórę owłosioną w dolnej części ciała; łatwo ją skądś przywlec do domu, ale i łatwo wytępić, posypując miejsca przez nią zaatakowan azotoksem lub nacierając octem." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACUS 0 Napisano 16 Stycznia 2011 czy te porady sa napewno z 1996 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dagmarka 0 Napisano 16 Stycznia 2011 ja pierdziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 16 Stycznia 2011 czy te porady sa napewno z 1996 ? bardziej by pasowało 1969. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 16 Stycznia 2011 Witam, Prawdę mówiąc wiele osób ma takie wyobrażenie o ludziach na wsi , może nie tak mieszkańcach ale rolnikach. Zdarza mi się ze nowo poznane osoby z którymi prowadzę rozmowę , w miarę normalni , jak tylko dowiedzą się ze jestem rolnikiem zaczynają zadawać pytania o rolnictwo i ogólnie prace na roli jak by żywcem wyrwane z "samych swoich " albo nawet maja skojarzenia z Kogel mogel' to bardzo irytuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mora 0 Napisano 17 Stycznia 2011 Fakt,że w powszechnej opinii pokutuje taki obraz rolnika i wsi,a media go pielęgnują pokazując krańcowo różne obrazy;a to (słowo zostało usunięte)a w gumofilcach i czapce z targu(czarnej,albo po dziecku)z nieodłącznym petem w kąciku ust;a to bambra z audicą(czy innym nissanem) z nowoczesnym sprzętem w tle(koniecznie lepszym niż sąsiada).Ja czasem dla zabawy z tego stereotypu korzystam,mówiąc:Ale ja tylko prosta,wiejska kobieta jestem...Niezły ubaw,jak zawsze każdy od razu tłumaczy mi,że nie powinnam nawet tak myśleć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alina5678 0 Napisano 17 Stycznia 2011 Tam powinien być 1966 rok,ja tylko wkleiłam tekst chyba się komputerek pomylił ,albo ja coś żle nacisnęłam nie bardzo się znam na komputerze.To tak dla porównania z naszymi czasami ,chyba się troszkę zmieniło prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Izydor 0 Napisano 17 Stycznia 2011 Muchy nadal wpadają do garnka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alina5678 0 Napisano 25 Stycznia 2011 Bohttp://www.polskie-jaja.pl/smieszne-filmy/kategorie/o-kobietach/692-kobieta-wyjezdza-ze-sniegu Bo to silna kobieta jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikcomas 0 Napisano 25 Stycznia 2011 Raczej http://www.polskie-jaja.pl/smieszne-filmy/kategorie/o-kobietach/692-kobieta-wyjezdza-ze-snieguWyobrażam sobie jak angole by do nas przyjechali i mieli jeździć po naszych drogach zimą. Byłby niezły cyrk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach