Krzysiek1983 0 Napisano 11 Lutego 2011 Witam.....Mam Massey ferguson 698 z 1983 roku wersję angielską. Wszystko działa fajnie tylko mam jeden problem z przednim napędem. Jadąc po szosie z większą szybkością grzeje się przekładnia przekazu napędu przy przednim moście, ta do której przychodzi wałek przekazu napędu. Nagrzewa się do tego stopnia że jedno łożysko przy przekładni potrafiło spalić a obudowy nie da się dotknąć ręką. Wał przekazu napędu jest prosty, łożyska wszystkie nowe i wyczuwalny jest minimalny luz pomiędzy trybami w przekładni. Olej jest w stanie i z początku rozkręcała się obudowa tej przekładni a po założeniu podkładek sprężynowych przestało się rozkręcać. Przy normalnej długiej pracy w polu na włączonym napędzie nic się nie grzeje. Problem jest tylko przy dużych obrotach tej przekładni. Napęd wyłącza się i nie ciągnie cały czas. Proszę bardzo o pomoc...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michy1111 0 Napisano 13 Lutego 2011 skoro się rozkręcała to może wałek atakujący jest delikatnie zgięty i ma bicie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciek1987 0 Napisano 15 Lutego 2011 nie rozumiem po co kolega jedzie po szosie z włączonym napędem, przecież to nie jest zalecane bo przednie koła ciągną zwykle szybciej niż tył, przez co opony się szybciej zużywają i sam mechanizm.A opony są odpowiednio dobrane? może złe rozmiary, w polu koła mogą przemielać ziemie i się nie grzeje a na asfalcie duże tarcie i problem występuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek1983 0 Napisano 10 Października 2013 Witam Ponownie wracam do tematu grzania się mostu przy mf 698problem nie minął a tylko nauczyłem sie z nim pracować.może to uroda tego napędu że nie należy poprostu gonić do drodze a jedynie w roli jako ciągnik typowo polowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek1983 0 Napisano 22 Lutego 2014 Wałek jest prosty. sprawdzany był na prof. prasie. a czy jest możliwe ze gdzieś dalej w stronę kół jest przyczyna i przenoszone są drgania i powoduja grzanie się tego elementu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek1983 0 Napisano 4 Marca 2014 ponownie rozebrałem tą część i mam problem. podejrzewam tuleje podwieszające cały most. nie mogę jednej nigdzie dostać. kto dorabia nietypowe???most jest wzmocniony i inaczej jest podwieszony... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach