diver 0 Napisano 6 Maja 2006 Witam!Poszukuje coś na temat mieszania nawozów z herbicydami , czy ktoś spotkal sie może z jakimiś materiałami na ten temat, jeżeli tak prosiłbym bardzo o linki albo na PM. pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wjacek 0 Napisano 6 Maja 2006 Nawozów z herbicydami nie radzę stosować, dodając nawóz do herbicydu zwiększasz jego działanie i możesz spalić roślinę właściwą - poprawcie jeśli się mylę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacko 0 Napisano 6 Maja 2006 Nawozy generalnie nie poprawiaja działania herbicydu, lub tylko trochę. Nie tak jak adjuwanty. Ja np stosuję niektóre herbicydy zbożowe łącznie z czystym RSM - em. Np ipu, mocarz. Trochę też rozmijają się terminy stosowania nawozów nalistnych z terminami stosowania herbicydów - więc temat jest mało popularny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wjacek 0 Napisano 7 Maja 2006 Tu bym polemizował ale każdy ma w jakimś stopniu rację rozumię stosowanie nawozów z insekcydami ale z herbicydami ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacko 0 Napisano 7 Maja 2006 wjacku - stosowanie środków z nawozami dolistnymi jest możliwe i praktykowane. Zresztą na pewno to robisz i Ty. Najczęsciej stosuje się z fungicydami oraz insektycydami. Po prostu - czasy stosowania są podobne. Z herbicydami stosuje rzadko się z powodu różnic w czasie stosowania. Jeśli już to najczęsciej wiosenne stosowanie w zbożach ozimych. Spokojnie można stosować np siarczan magnezu - bardzo polecam. Często, szczególnie po zimie na "wymęczone" rośliny na "start" można dać ekolist, basfoliar. Tak samo kukurydza. Jeśli masz kukurydzę w 3-4 liściach i dajesz jakiś herbicyd, a do tego kukurydza cierpi na brak fosforu (zimno) to nic nie stoi na przeszkodzie, dodać np basfoliar lub podobny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 7 Maja 2006 Ja mieszałem mocznik w stężeniu 1 % do IPU+ Mustang. I nic nie zauważyłem pewnie musiałbym zrobić jakąś działkę pół na pół to mógł bym coś powiedzieć na ten temat. Co do pozostałych to mieszając z nawozami zaoszczędzasz na kosztach zabiegu. Jak sobie policzyć to często stosowanie extra zabiegu z mikroelementami to jego koszt przewyższa koszt "środka". Co do opini że można obniżać dawki pestycydów gdy mieszamy "nawozy" w szerokim znaczeniu tego słowa ze ŚOR to nie wydaje mie się to udane. Ja stosuję w dawki po środku zalecanych ale coś czuję że będę musiał zwiększyć ze względu na czas reakcji "szkodnika". Niby padnie od tej dawki ale bedzie się długo truł i podjadał to co powinno być dla roślinki uprawnej. Moim zdaniem te nawozy to dopalacz dla roślin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alek 0 Napisano 9 Maja 2006 Ja na ozime daje mocznik w stężeniu od 3-5% + obowiązkowo siarczan magnezu ok 5kg/ha mieszanina atlantis + sekator i nic się złego nie dzieje. Trzeba uważać na nawrociach i stykach bo dwukrotne nałożenie takiej cieczy moze poparzyć, najlepszym rozwiązaniem są ścieżki no i najlepiej taki zbieg wieczorkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polszu 0 Napisano 9 Maja 2006 Jezeli ktos coś wie napiszcie prosze.Mieszaliście Mocarza 75 WG z siarcczanem magezu i ewntualnie mocznikiem? zazwyczaj stosowałem Huzara w miesznince takiej 10% stężenie mocznika + kg siarczanu magnezu (Mikrokomlpex..) na 1 hektar na 300l wody .. Teraz jednak muszę część pól jechać tanim Mocarzem czy mogę zrobic jakąś mieszanine z nawozami...?? ma ktos doświadczenie ??? czekam drodzy forumowicze na opinie ...Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacko 0 Napisano 9 Maja 2006 Jezeli ktos coś wie napiszcie prosze.Mieszaliście Mocarza 75 WG z siarcczanem magezu i ewntualnie mocznikiem? zazwyczaj stosowałem Huzara w miesznince takiej 10% stężenie mocznika + kg siarczanu magnezu (Mikrokomlpex..) na 1 hektar na 300l wody .. Teraz jednak muszę część pól jechać tanim Mocarzem czy mogę zrobic jakąś mieszanine z nawozami...?? ma ktos doświadczenie ??? czekam drodzy forumowicze na opinie ...Pozdrawiam spokojnie możesz mieszać z jednym i drugim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polszu 0 Napisano 10 Maja 2006 Jeszcze jedna uwaga ja do Huzara (chwastoksów, Aminopielik Gold....) dodawałem dodatkowo niewielkie ilości Tytanitu rzedu 45-50ml/ha max. razem z mocznikiem 10% i z wspomnianym siarczanem jednowodnym (mikrokomlex..) 5kg/ha wszystko na 300l/ha wody opryski pod wieczór Jacko dzięki za odpowiedź jesli możesz coś więcej napisać o Twoich doświadczeniach z Mocarzem to napisz na forum lub skrzynke: polszu@wp.pl pod Moczarza zostało mi nie wiele ale stosowałem go wyłącznie na czysto... a nie ukrywajmy ..sytuacja zmusza rolników do szukania kompromisów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1 aga1 1 Napisano 11 Maja 2006 witam mam jedno pytanie czy mozna stosowac siarczan amonu zamiast siedmiowodnego na pszenice zimowa razem z mocznikiem i alertem a jesli tak to w jakiej ilosci zastosowac ten siarczan proszeo szybka odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polszu 0 Napisano 11 Maja 2006 Obawiam się że NIE, z następujących bardzo prostych względów: 1) Magnez działa leczniczo i zapobiega poparzeniom przez mocznik....2) Magnezu (zresztą siarki też) brakuje w glebie a deteminują pobieranie innych mikro i makro elementów i wpływają zasadniczo na kondycje rośliny i plon... wg siarczan amonu w mieszaninie poparzy te roślinki ..nie słyszałem o takiej praktyce..może wypowiedzą się inni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diver 0 Napisano 16 Maja 2006 a czy spotkał się ktoś może w internecie z jakimis fachowymi opracowaniami na ten temat? Jeżeli tak to bardzo prosiłbym o jakieś linki.. pzdr! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polszu 0 Napisano 16 Maja 2006 witam mam jedno pytanie czy mozna stosowac siarczan amonu zamiast siedmiowodnego na pszenice zimowa razem z mocznikiem i alertem a jesli tak to w jakiej ilosci zastosowac ten siarczan proszeo szybka odpowiedz a i jeszcze jedno ...siarczan amonu dodaje się wraz z mocznikiem do wiekszości form glifosatu - herbicyd nieselektywny (Randap, Rodeo, Perzocyd...) po to by miał bardziej agresywne działanie zwłaszcza względem starszych "zdrewniałych" roślinek więc z pola pszenicy mogło by zostać "klepisko" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robbern 0 Napisano 26 Maja 2006 Z licznych doświadczeń wynika, że skutecznośc działania herbicydu w mieszance z mocznikiem i siarczanem magnezu zależy od właściwości samego herbicydu. Herbicydy obecnej generacji (działające po kilku dniach od zabiegu) zazwyczaj lepiej działają w takiej mieszance - po prostu chwasty lepiej wchłaniają mieszankę nawozowo herbicydową i tym samym pobierają większą dawkę środka. Natomiast szybko działające herbicydy (dawne Chwastoksy i Aminopieliki) są zagłuszane przez nawozy - po prostu mocznik pozwala przetrwac chwastom okres działania. Ale to są ogólniki z doświadczeń - zawsze na opakowaniu lub ulotce informacyjnej (stronie www producenta) można znaleźc info o możliwości mieszania z nawozami - dolistnymi lub mocznikiem. [/url] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach