Bodzio55 0 Napisano 11 Października 2007 Jeśli już masz kiszonkę z liści buraczanych to daj opasom z dodatkiem kredy pastewnej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dywcio 0 Napisano 11 Października 2007 Bodzio a w jakim celu stosować i w jakich proporcjach? Bo w tym temacie to jestem zielony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 11 Października 2007 Kiszonka z liści buraczanych zawiera kwas szczawiowy który zabiera z organizmu wapń (podstawowy składnik kości ) , kreda to jest wapń + śladowe ilości innych mikroelementów i uzupełnia brak wapnia w organizmie . Dawkowania nie pamiętam , ale nadmiar nie jest szkodliwy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dywcio 0 Napisano 11 Października 2007 bodzio bo mam jeszcze 10 ton ziemniaków odpadowych i nie wiem jak je dawkować i jak zestawiać z innymi komponentami co o tym myślisz? zadawanie ziemniaków je st trochę ryzykowne o mały włos nie straciłem jednej sztuki ale co z nimi zrobię ,wyrzucę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 12 Października 2007 Ziemniaki nie są złe , tylko trzeba ostrożnie zadawać . Trzeba stopniowo przyzwyczajać opasy do ziemniaków . Najlepiej dawać po paszach objętościowych Nie poić bezpośrednio przed i po zadaniu ziemniaków . Najlepiej żeby były rozdrobnione . Dawka zależy od wagi , ja dla dużych sztuk nie przekraczałem 10 kg. na sztukę . Nieraz trafiają się sztuki które źle reagują na ziemniaki , dlatego trzeba być ostrożnym . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuzaj63 0 Napisano 14 Października 2007 I staraj sie nie dawać ziemniaków w tym samym czasie co kiszonke z liści buraczanych.A co do rozdrabniania ziemniaków- ja nie rozdrabniam-same muszą pogryżć A do kiszonki z liści dobra była by słoma jęczmienna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 14 Października 2007 Słuszna uwaga . Ale z tym gryzieniem to różnie bywa . Miałem przyjemność przepychać ziemniaka przez przełyk kilku głodomorów i nie było to najmilsze zajęcie . Raz zostałem pogryziony przez byka kiedy rozwieracz się zamknął a moja ręka została w przełyku . Czułem się tak jak bym miał rękę wkręconą w imadło . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 14 Października 2007 Po kolei: linki do oczodołów zastosowałem raz, ale cielę było już zablokowane w pochwie i nie dawało rady go cofnąć a główka cały czas zjeżdżała z raciczek. Natomiast jeśli zauważa się wcześniej kłopoty z ułożeniem cielaka to na pysk zakłada się linkę złożoną w tzw. 8 - podobnie jak przeprowadza się dorosłe zwierzęta. Liście buraków posiadają bardzo wysoką zawartość potasu - i to jest główne przeciwwskazanie do jego stosowania u sztuk produkcyjnych - zwłaszcza mamek w ciąży i na zacieleniu!!! I niestety tego kredą pastewną nie zniweluje się. W przypadku zadławienia się ziemniakami i jeśli jest on wyczuwalny w postaci guza na szyi to można spróbować go rozgnieść dwoma deskami. Zawiązuje się pod szyją i od góry delikatnie ściska. Działa - ponieważ ojciec dwa razy tak krowy ratował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sztum 0 Napisano 15 Października 2007 My ziemniaki dla bydła parujemy w parniku.Pracochłonne ale nie ma problemu z zadławieniami. Oczywiście przy większej ilości bydła to problem ale dla około 10 sztuk można sie wyrobić. Można też surowe ziemniaki poszatkować na szatkownicy do buraków pastewnych. Ale z odpadami trzeba uważać by nie były zkiełkowane, bo to mogą wtedy wywołac wdęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dywcio 0 Napisano 19 Października 2007 mam 3 miesięcznego cielaka który ma biegunkę co robić?zaznaczam że żywię go sianem i śrytą zbożową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 19 Października 2007 http://www.ppr.pl/forum/viewtopic.php?t=4844#coolirisPo pierwsze to wezwij weta , a po drugie nie daj takiemu małemu cielakowi śruty . Najlepsze jest dawanie ziarna owsa w całości , lub owsa gniecionego . Jeśli ma biegunkę to musi dużo pić , najlepsze jest pójło z gotowanego siemienia lnianego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mania 0 Napisano 19 Października 2007 3 miesięczne ciele jest już na tyle duże że może jeść wszysko włącznie z kiszonką więć nie rozumiem dlaczenie mógłby jeść śruty, jeśli biegunka nie jest z przejedzenia to rzeczywiście najlepiej wezwać doktorka, ale zawsze można podać cielęciu coś typu propiosan i tym podobne środki na dolegliwości żołądkowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 20 Października 2007 Mój pogląd na żywienie 3-y miesięcznych cieląt jest odmienny , ale nie w tym rzecz . Mam zwyczaj szukać przyczyny choroby a nie pozostać przy zwalczaniu skutków . Zakładam że najbardziej prawdopodobną przyczyną jest śruta a nie siano . Pasze treściwe jak powszechnie wiadomo mogą powodować problemy u dorosłego bydła , nie mówiąc o cielętach . Europa zachodnia już przerobiła to co u nas się teraz lansuje , skutki są znane . Firmy paszowe wręcz twierdzą że mleko jest niezdrowe dla cieląt , lepiej od 3-eciego dnia życia stosować ich preparaty mlekozastępcze . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stef275 0 Napisano 20 Października 2007 mam 3 miesięcznego cielaka który ma biegunkę co robić?zaznaczam że żywię go sianem i śrytą zbożowąJeżeli chcesz aby ci pomóc musisz dokładniej opisać sytuację bo inaczej to można tylko zgadywać. Napisz czy ma dostęp do paszy całą dobę ,czy nie było zmiany paszy, sposobu żywienia,i czy jest to śruta tylko ze zbóż czy też są dodatki białkowe, opisz jak wygląda i jaką konsystęcję ma kał.O to napewno zapyta weterynarz. Jeżeli nie było żadnych zmian w paszyto ja obstawiam wirusy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 20 Października 2007 Mój pogląd na żywienie 3-y miesięcznych cieląt jest odmienny , ale nie w tym rzecz . Mam zwyczaj szukać przyczyny choroby a nie pozostać przy zwalczaniu skutków . Zakładam że najbardziej prawdopodobną przyczyną jest śruta a nie siano . Pasze treściwe jak powszechnie wiadomo mogą powodować problemy u dorosłego bydła , nie mówiąc o cielętach . Europa zachodnia już przerobiła to co u nas się teraz lansuje , skutki są znane . Firmy paszowe wręcz twierdzą że mleko jest niezdrowe dla cieląt , lepiej od 3-eciego dnia życia stosować ich preparaty mlekozastępcze .[/quote Żaden preparat mlekozastępczy niezastąpi krowiego mleka, powiem więcej nawet dojone mleko i podawane cielakow jest bez porównania gorsze niż jak cielak sobie sam doi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 21 Października 2007 Oczywiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 25 Października 2007 Ok. 3 miesiąca zanika wydzielanie podpuszczki (zmniejsza się jej ilość). U niektórych cieląt nawet dość gwałtownie. Wtedy podawanie dużych ilości mleka może spowodować biegunki spowodowane nietrawieniem mleka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dywcio 0 Napisano 25 Października 2007 jak myślicie co podawać 3 miesiecznemu cielakowi jeśli mam takie pasze: śruta jęczmienna,siano,oraz odpady z piekarni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 27 Października 2007 Szanowni koledzy i koleżanki czy posiada ktoś z was byczka Limuzę lub o jak najwyższym dolewie do sprzedania ,może być odsadek i za ile . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chabski 0 Napisano 28 Października 2007 Mam limuzaki płci męskiej jeśli potrzebujesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chabski 0 Napisano 28 Października 2007 http://www.gieldarolna.pl/index.php?id_ogloszenia=31238&dzial_ogl=111&typ_ogl=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtuś1597156787 0 Napisano 29 Października 2007 Witam.Mam pytanko dotyczące żywienia,otóż niedawno zakupiłem kilka odsadek rasy Limousine i czym należy je karmić by następnie były dobrymi mamkami.Kupiłem też małego byczka,czym go karmić,ponieważ chciałbym zostawić go jako reproduktora.Za wszelkie informacje dziękuje teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 29 Października 2007 Niezłe i cena przyzwoita ,ale ja bym wolał mniejsze ,łatwiejszy transport i cena myślę że mniejsza choć twoje są super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
texas 0 Napisano 30 Października 2007 Do Pana ChabskiegoBardzo ładne buhajki Pan oferuje.Proszę o podanie informacji o rodowodach tych buhajków / chociaż ojca/Pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 30 Października 2007 Witam.Mam pytanko dotyczące żywienia,otóż niedawno zakupiłem kilka odsadek rasy Limousine i czym należy je karmić by następnie były dobrymi mamkami.Kupiłem też małego byczka,czym go karmić,ponieważ chciałbym zostawić go jako reproduktora.Za wszelkie informacje dziękuje teraz. Najlepiej karmić taką paszą jaką jadły wcześniej , zmiana paszy zawsze powoduje pewne zaburzenia trawienia . Na pewno nie można ich karmić tak jak krów mlecznych . One mają rosnąć ,a nie tuczyć się . Siano , słoma , sianokiszonka i ewentualnie w początkowym okresie minimalne ilości pasz treściwych . Dużo ruchu i świeżego powietrza . Kilka dni temu widziałem kilka jałówek Limousin , karmionych kiszonką z kukurydzy i paszą treściwą , nadają się tylko na rzeź . Żadna z nich nie ma szans na zacielenie (6 tyś . za sztukę w plecy ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach