sztum 0 Napisano 20 Listopada 2007 Otóż to ! Trawka i sianko - to jest to . Rasy intensywne będą cienko przędły .Powodem spadku cen jest załamanie się rynku włoskiego . Włoscy producenci wołowiny są w takiej sytuacji jak nasi producenci wieprzowiny . Poza tym spadło u nich spożycie wołowiny , co dla mnie jest dużym zaskoczeniem . Nasz rynek to HF-y z demobilu , lub mięsne w cenie HF-ów z demobilu . Jak zwykle cześć odpadnie , reszta się przystosuje i będzie O. K.Częściowo zgadzam się z Bodzio55. Trzeba szukać ras ekstensywnych i dobrze zbilansować pasze. A rynek włoski załamał się bo skończyły im się dopłaty i od nas dla tego nie biorą. A apropos mięśniaków z demobilu: spójrzcie sobie na strony francuskiego lub włoskiego związku hodowców bydła mięsnego i sami dojdziecie do wniosku że te nasze z wystawy to jakieś mieszańce a nie rasowce. A ci którzy kupujecie cielaki po 1000 zł to w jakiej wadze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 20 Listopada 2007 Jak widzę otwarłem wrzoda którego raczyliśmy nie zauważać . Zgadzam się z Bodziem i Mistrzem Yodą jak nie zwiększymy stada do 50 MAMEK to będzie lipa i jeszcze w najbliższych latach się okaże czy LM nie przegrają konkurencji z rasami mniej intensywnymi ,a na to się zapowiada..Bydło to nie brojlery ale swoje musi zjeść i teraz wygra nie ten co ma tanią paszę ale dostosuje rasę do warunków ekonomicznych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrz_Yoda 0 Napisano 20 Listopada 2007 z tym LM to nie wiadomo co myślećw starych książkach jest to rasa przydatna do chowu ekstensywnego, nie za wielka, płodna itptylko że w praktyce wychodzi co innego i nie wiadomo czym to jest spowodowanew opinii coraz większej liczby hodowców, takich co mają LM i sarolezy to podobno LM zbliża sie właśnie do nich przyrostami...ale niestety też wymaganiami i płodnościąjade w tym tygodniu oglądać stado simentali i LM bo chce zobaczyć na tym samym żywieniu jakie są różnice między tymi dwoma rasami w identycznych warunkach utrzymanianie ukrywam przejście na simentala jest u mnie bardzo prawdopodobne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sztum 0 Napisano 20 Listopada 2007 I jeszcze jedno do mojego wcześniejszego postu.Na zachodzie w związku z tym co i u nas nastało ( drogie pasze i droga siła robocza) propaguje się mieszańce międzyrasowe w bydle mięsnym. Takie krzyżówki pokazuje się na wystawach, informacje są ogólnie dostępne (jeżeli ktoś zna francuski i włoski)Według mnie to jest szansa dla bydła mięsnego i o tym porozmawiajmy (może nowy temat).A jak wszyscy zwiększą tylko ilość mamek to za dwa, trzy lata będzie taka sama sytuacja jak z trzodą.Tak myśle ale mogę się mylić... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 21 Listopada 2007 Jeśli chodzi o LM-y , to kiedyś była to rasa lekka , łatwa i przyjemna . ale dzięki intensywnej pracy hodowlanej jest to całkiem inna rasa . Teraz uszlachetniają Simentale , na szczęście w kierunku mlecznym . Według mnie tak jak pisze sztum , wyjściem są mieszańce między dwoma a nawet trzema rasami . Dzięki zjawisku heterozji można otrzymać naprawdę dobry towar znacznie niższym kosztem . Właśnie sprzedałem pierwszą partie cielaczków po 10 zł / kg. o 2 zł / kg. mniej jak w ubiegłym roku . Następne będą maksymalnie po 9 zł./ kg. Gdybym sprzedał w wadze 75 kg. dostał bym po 11zł./kg. Wiedziałem co się dzieje , a mimo to nie udało mi się uniknąć strat . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
farmer na 102 0 Napisano 23 Listopada 2007 mam takie pytanie, mam 3 jałówki czarne F2 lumousie, na poczatku lutego beda mi sie cielić ale wydaje mi sie ze są trche za grube mają ok 550 kg a dosteją tylko 2 wiadra 12 litrowe koszonki z kukurydzi i siano słabszej jakości rano i wieczorem a mimo to są gość grube tzn szerokie czy to normalne jak na pierwiastke?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
limousine 0 Napisano 23 Listopada 2007 Farmer tylko nie kiszonka z kukurydzy !!!!!!Ale teraz jak tak wyglądają to już trochę za poźno na zmiany. Przestaw je wyłacznie na siano, wodę, trochę mieszanki mineralnej i tak aż do wycielenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sztum 0 Napisano 23 Listopada 2007 Nie żebym się czepiał ale czarny mieszaniec cb x limousine to F1 bo F2 jest już rude... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
farmer na 102 0 Napisano 23 Listopada 2007 oki wiec przestawie je stopniowo zaczniemy od jednego wiadra kiszonki przez kilka dni, a później wyłacznie siano i woda. 3 miesiące to jest jeszcze spoto czasu wiec wróca do normalnej wagi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
limousine 0 Napisano 24 Listopada 2007 Nie żebym się czepiał ale czarny mieszaniec cb x limousine to F1 bo F2 jest już rude... NiekoniecznieW F2 wychodzi 50:50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 24 Listopada 2007 oki wiec przestawie je stopniowo zaczniemy od jednego wiadra kiszonki przez kilka dni, a później wyłacznie siano i woda. 3 miesiące to jest jeszcze spoto czasu wiec wróca do normalnej wagi Takie ekspresowe odchudzanie chyba niewiele da , ale trzeba próbować . Ale teraz powstanie nowy problem , w tym okresie ciąży powinno się zacząć przyzwyczajać do kiszonki aby po porodzie nie było problemów . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
farmer na 102 0 Napisano 24 Listopada 2007 zaczne podawac kiszonke ok 3 tygodni przed porodem, a na razie siano i woda kilka kilo schudną bo przecież płód cały czas rosnie i bedzie potrzebował wiecej porzywienia które bedzie " ciągną" od matki troche mnie zmyliły dawki jakie są dla krów w okresie zasuszenia, wydawało mi sie ze 16 kg kiszonki na dzien i siano bedą odpowiednią dawką dla jałówek cielnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trojan 0 Napisano 25 Listopada 2007 zaczne podawac kiszonke ok 3 tygodni przed porodem, a na razie siano i woda kilka kilo schudną bo przecież płód cały czas rosnie i bedzie potrzebował wiecej porzywienia które bedzie " ciągną" od matki troche mnie zmyliły dawki jakie są dla krów w okresie zasuszenia, wydawało mi sie ze 16 kg kiszonki na dzien i siano bedą odpowiednią dawką dla jałówek cielnychI zrobisz błądSianem i słomą, z dodatkiem mineralnych / polecam Lacto HP firmy de Heus ze względu na wysoki poziom niacyny - ratunek dla wątrób Twoich jałówek/ karm jałówki cały czas do ok. 2 tygodni po wycieleniu. Wtedy wejdź stopniowo z kiszonką. Mamki - mieszańce po wycieleniu produkują za dużo mleka w stosunku do potrzeb cielaka, po ok. 2 - 3 tyg po wycieleniu z taką ilością mleka cielęta już sobie poradzą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 25 Listopada 2007 zastanawiam sie czy sprzedac opasy powyzej 700kg przez zwiazek na miesnosc sprzedawal juz ktos tak i czy nie oszukuja? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 25 Listopada 2007 I zrobisz błądSianem i słomą, z dodatkiem mineralnych / polecam Lacto HP firmy de Heus ze względu na wysoki poziom niacyny - ratunek dla wątrób Twoich jałówek/ karm jałówki cały czas do ok. 2 tygodni po wycieleniu. Wtedy wejdź stopniowo z kiszonką. Mamki - mieszańce po wycieleniu produkują za dużo mleka w stosunku do potrzeb cielaka, po ok. 2 - 3 tyg po wycieleniu z taką ilością mleka cielęta już sobie poradzą.Jeśli to są jałówki F2 , to nie wydaje mi się że będą miały nadmiar mleka w początkowym okresie po wycieleniu , ale nie będę się upierał .Ratowanie wątroby - nikt o tym nie pomyślał ,a to takie ważne przy zapasionych sztukach . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@diii 0 Napisano 25 Listopada 2007 wy mnie nie straszcie bo mam podobna sytuacje co farmer i teraz tez zamiezam odchudzic jałówki ale z tego co piszecei to po wycieleniu beda chore, problem z watroba az tak bedzie żle?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrz_Yoda 0 Napisano 26 Listopada 2007 zastanawiam sie czy sprzedac opasy powyzej 700kg przez zwiazek na miesnosc sprzedawal juz ktos tak i czy nie oszukuja?ja pół roku temu sprzedawałem i jestem zadowolony z cenyza miesiąc mam kolejną partie i jak zaoferują ciekawą cene to też sprzedam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 26 Listopada 2007 wy mnie nie straszcie bo mam podobna sytuacje co farmer i teraz tez zamiezam odchudzic jałówki ale z tego co piszecei to po wycieleniu beda chore, problem z watroba az tak bedzie żle??# ZASPÓŁ STŁUSZCZONEJ WĄTROBY = SYNDROM TŁUSTEJ KROWYSyndrom tłustej krowy objawia się najczęściej do 24 godzin po porodzie.Bezpośrednią przyczyną jest zapasienie krów w okresie zasuszenia. Zespół stłuszczonej wątroby występuje wtedy, gdy tempo wchłaniania wolnych kwasów tłuszczowych przez wątrobę przewyższa tempo ich spalania. W przypadku gdy taki stan trwa zbyt długo dochodzi do stłuszczenia wątroby. Syndrom tłustej krowy prowadzi do zmniejszenia odporności zwierząt poprzez zmniejszenie syntezy białek odpornościowych, co powoduje zwiększoną podatność na zapalenie gruczołu mlekowego.Pierwszym objawem schorzenia jest utrata apetytu, apatia, zmniejszenie aktywności ruchowej, zmniejszenie motoryki żwacza, częste pokładanie się, zmniejszenie wydajności mleka. Zapobieganie zespołowi stłuszczonej wątroby następuje przez:# oszczędne żywienie energetyczne w końcowej fazie laktacji i w czasie zasuszania nie dopuszczając do zapasienia;# maksymalizację dawki pokarmowej w pierwszych dniach po wycieleniu;# unikanie stresu, utrzymanie zdrowotności na wysokim poziomie;# stosowanie betainy poprawiającej metabolizm wątroby.W większości występujące choroby w okresie okołoporodowym spowodowane są nieprawidłowym żywieniem.Konieczna jest wtedy szybka interwencja lekarza weterynarii. Zadaniem hodowców jest przede wszystkim szeroko pojęta profilaktyka i wczesne rozpoznawanie objawów. Izabela Mroczek, WODR Poznań Wykaz literatury u autora Nie musi być od razu tragedia , ale lepiej się zabezpieczyć . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrz_Yoda 0 Napisano 29 Listopada 2007 a może zamiast je odchudzać to je żywić racjonalnie( czyt. taniej)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 29 Listopada 2007 Wątroba jak wątroba, z nadwyrężoną też można żyć, natomiast jak wypadnie macica, to jest już trochę gorzej. A to niestety ryzyko towarzyszące tłustej krowie. Jeśli to się zdarzy w ciągu dnia, i jeko przyuważone ktoś ją zamontuje z powrotem, to pal licho... Mniej sympatycznie gdy podejdziesz do matki i zobaczysz coś dziwnego z brodawkami obok w wersji z żywym lub martwym cielęciem, lub też padnięte ciele w połowie matki, które utknęło na przeponie i na dodatek rozsadziło jej miednicę... Dlatego dobra krówka, to krówka w wersji light przed wycieleniem lub z dużą ilością ruchu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 30 Listopada 2007 no u mnie wypadla jalowce macica troche otluszczona byla jaloweczka ale niewiem moze wypadla dlatego ze za szybko pomagalem.mam pytanie szukam kogos kto hoduje czystorasowe salersy chce byka kupic,zna ktos moze taka hodowle.pomijam agrofirme witkowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 30 Listopada 2007 Z Salersami to jest problem , mało popularne . Bieganowa - Rolimpex ma Salersy , na Podlasiu była prywatna hodowla , czy jest nie wiem . Z mieszańcami jest dużo łatwiej . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrz_Yoda 0 Napisano 30 Listopada 2007 mam pytaniedlaczego akurat salers? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 30 Listopada 2007 bo kupilem jalowki salersy i teraz chce je ze dwa razy pokryc salersem a potem juz charolaisem bo z charolaisem latwo sie ciela pozniej i sa piekne i wszystkie odchowane mieszance.salersem chce tylko kryc zeby rozmnozyc to stadko.chodzi mi o prywatne hodowle a bieganow myslalem ze tylko limousiny ma? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bodzio55 0 Napisano 1 Grudnia 2007 Słyszałem że Bieganowa ma , ale może to była mylna informacja . Pomysł z tą krzyżówką to strzał w dziesiątkę Krowy salers są najlepszym materiałem matecznym, nadającym się do krzyżowania towarowego z rasami mięsnymi o wysokim potencjale przyrostów i odkładania masy mięśniowej (limousine, charolaise). Najładniej umięśnione cielęta uzyskuje się przy krzyżowaniu krów salers z buhajami charolaise.No i jeszcze mają największą wydajność mleka wśród ras mięsnych , ok. 9 litrów mleka przez 6 miesięcy po wycieleniu . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach