Sławcio 0 Napisano 1 Grudnia 2007 witam na forum. To prawda że na podlasiu jest chodowla charolaise ale nie wiem czy mają na zbyciu byki . Jak będę wiedział dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 1 Grudnia 2007 charolaise byka to ja mam,szukam salersa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 1 Grudnia 2007 Błażej ile ty masz bydła?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 1 Grudnia 2007 tylko 33 narazie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławcio 0 Napisano 1 Grudnia 2007 sory Błażej miałem na myśli salersy.A od kiedy zacząłeś chodowle bydła mięsnego? I jeszcze czy masz kiszonkę z kukurydzy a jak tak to czy nie psuje ci się ona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 2 Grudnia 2007 mam kiszonke psuje sie tylko w tych miejscach gdzie myszy porobiły dziury we folii na pryzmie a tak ogolnie to nie dawalem zakiszacz jak robilismy pryzme tzn chodzilem z konefka i polewalem takim z firmy schaumannn niepamietam nazwy konkretnie,hodowle to w sumie niedawno,zawsze mielismy opasy i mleczne ale z charolaise i salers to od roku zaczynamy charolaise to bedzie stado hodowlane a salers towarowka bo bedziemy mieszac z charolaisem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrz_Yoda 0 Napisano 3 Grudnia 2007 kiedyś czytałem że F1 salersxcharolaise to super mieszaniec, ciekawe jak sie w praktyce sprawdzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 4 Grudnia 2007 Gdzieś na Mazurach znajduje się firma "Agro Skandava", nie wiem czy nie przeinaczyłam nazwy, mają Limki i Salerki, duże stado. Pomysł na połączenie Sal-Ch bardzo mi się podoba, natomiast planuję (hf x sal) X Ch z czystej ciekawości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trojan 0 Napisano 5 Grudnia 2007 1. Hodowcy zakładają spółkę z pewnym kapitałem i uruchamiają rozbieralnię tusz, która dokonuje rozbioru i konfekcjonuje wyręby z tusz bydła mięsnego.2. Hodowcy odstawiają różne kategorie bydła do zakładów ubojowych na rozliczenie EUROP - tusze zabiera spółka rozbieralnia. Spółka płaci ubojni tylko za usługę uboju i badanie mięsa. W rozliczeniu zabiera skórę i podroby.3. Skonfekcjonowane i etykietowane mięso trafia przez dystrybucję spółki do restauracji, hoteli, wybranych sieci sprzedaży w kraju do klientów indywidualnych.4. Po roku na rynku zaczyna brakować wołowiny kulinarnej z bydła mięsnego, bo wszystko idzie przez rozbieralnię spółki producentów. Konkurencja jak chce kupować to niech daje w końcu opłacalne ceny albo niech sobie sprowadza wołowinę z Europy albo niech sp...... ala na drzewo i zajmie się czym innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trojan 0 Napisano 5 Grudnia 2007 Aha i jeszcze jednoZwiązek niech zacznie porządnie robić ocenę i selekcję - handel niech zostawi fachowcom. Mają u siebie taki burdel w papierach, że sami do końca nie wiedzą co robią. Minister rolnictwa już dawno powinien zamknąć ten interes warszawsko - profesorski. W tym roku zaprosili Francuza to dopiero na Polagrze zrobił wycenę obiektywnie a nie według ustaleń na zarządzie związku jak wcześniej. Jak nie znają się na robocie to niech zatrudnią Czechów albo Niemców. Pokażom tym melepetom jak się robi ocenę, dobiera buhaje, selekcjonuje stada.Zrzeszenie to pomyłka - tak naprawdę to nie wiemy czym się zajmują i co nam proponują / to co oficjalnie podają to tylko oklepane slogany i puste obietnice/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 5 Grudnia 2007 1. Hodowcy zakładają spółkę z pewnym kapitałem i uruchamiają rozbieralnię tusz, która dokonuje rozbioru i konfekcjonuje wyręby z tusz bydła mięsnego.2. Hodowcy odstawiają różne kategorie bydła do zakładów ubojowych na rozliczenie EUROP - tusze zabiera spółka rozbieralnia. Spółka płaci ubojni tylko za usługę uboju i badanie mięsa. W rozliczeniu zabiera skórę i podroby.3. Skonfekcjonowane i etykietowane mięso trafia przez dystrybucję spółki do restauracji, hoteli, wybranych sieci sprzedaży w kraju do klientów indywidualnych.4. Po roku na rynku zaczyna brakować wołowiny kulinarnej z bydła mięsnego, bo wszystko idzie przez rozbieralnię spółki producentów. Konkurencja jak chce kupować to niech daje w końcu opłacalne ceny albo niech sobie sprowadza wołowinę z Europy albo niech sp...... ala na drzewo i zajmie się czym innym.Idealista , ale tak na poważnie to przy odpowiednim zrzeszeniu się ,jest to trudne ale wykonalne w charakterze spółdzielni z udziałami , a przy wykorzystaniu kadry menadżerskiej z zewnątrz z uposażeniem adekwatnym do zysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 6 Grudnia 2007 Panowie nieczarujmy sie kiedyś byłem zainteresowany zakupem byka 100% charoleza gość powiedział mi że mam sobie najpierw przyjechać wybrać jakiego chce a pote on dorobi do niego papiery, no chyba coś tu jest nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 6 Grudnia 2007 no a po co robic papiery bykowi jak nie ma klienta na niego i pojdzie na rzez?normalne chyba co sie dziwisz tak samo moge ci zrobic i kazdy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 6 Grudnia 2007 Acha czyli ja decyduje że byk nadaje sie do rozpłodu i jest 100% danej rasy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrz_Yoda 0 Napisano 6 Grudnia 2007 do stad towarowych na dobrą sprawe nie potrzeba licencji bo ona kosztujepowiedzmy trzymasz 20 byków i na upartego możesz im zrobić licencje ( kiedyś było to 1000 zł teraz nie wiem ile) i sprzedasz 3 do rozpłodu a reszte sprzedajesz na rzeź i jesteś kupe kasy do tyłua byk czystorasowy jest bo w stadach pod oceną użytkowości są papiery na to a licencja to coś zupełnie innegoa jak ktoś ma samą towarówke to nawet sens kupna byka z licencją jest wątliwy bo jak wygląda "wycena" takiego byka to chyba każdy kto ma stado pod oceną wie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 6 Grudnia 2007 jak masz stado przykladowo ja charolaise w ksiegach i rodzi sie byczek to i odchowujesz go ale niemasz klientow na niego to po co mu robic papiery?kwalifikacje itd. a rodzice sa w ksiegach i sa 100 procent to co on nie jest sto procent jak mu odrazu papierow nie zrobisz?a kto ma decydowac o tym czy do hodowli czy na rzez ja czy ty czy zwiazek?chce to robie papiery nie to olewam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 6 Grudnia 2007 aha jeszcze jedno mnie tam nie interesuje zwiazek i wycena w nim zawsze byk u mnie bedzie przywieziony z Francji jalowki tez sa z francji wiec to zawsze bedzie francuska linia i zawsze kazdy kto odemnie kupi byka bedzie mogl sprawdzic jego pochodzeni we francuskim zwiazku,i wtedy masz pewnosc ze jest 100procent.byk zwsze bedzie mial oprocz pomaranczowych kolczykow jeszcze maly okragly zielony z napisem herd book charolaise w uchu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 6 Grudnia 2007 i sprawa jest jasna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 6 Grudnia 2007 Ile wołasz za takiego byka? Z kąd jesteś? Ja w przyszłym roku będe musiał coś kupić bo mój będzie już córki krył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 6 Grudnia 2007 no mam takiego teraz 19 miesiecy ma 7,5 tys zl bys musial dac.to ten co ja teraz kryje nim, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 6 Grudnia 2007 jestem z Piły jak cos to dzwon 0-889891435,widze ze jestes z wielkopolski zawsze mozesz podjechac zobaczyc.ojciec tego buhaja ma 1600kg i 6 lat.umiesniony dobrze,ten moj ma ok 700kg tak mi wychodzi wedlug tasmy zoometrycznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 7 Grudnia 2007 ja jeszcze w przyszłym roku pokryje swoim bo po moim byku dopiero wiosną tego roku ocieliły sie krowy i mam pare jałóweczek. A takiego mniejszego baz papierów niechcesz sprzedać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 7 Grudnia 2007 zadzwon w przyszlym roku przyjedz to sie dogadamy.zobaczysz na miejscu i pogadamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek1m@op.pl 0 Napisano 7 Grudnia 2007 po ile u Was płacą za opasy takie ok 650 kg?mnie proponują 4,50+vat. woj. łódzkie okolice Sieradza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławcio 0 Napisano 8 Grudnia 2007 po ile u Was płacą za opasy takie ok 650 kg?mnie proponują 4,50+vat. woj. łódzkie okolice SieradzaNa podlasiu w okolicach Białegostoku płacą po 5 zł.z vatem/kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach