Janusz Plewa 0 Napisano 15 Kwietnia 2008 nie ma takiej rasy limosine wiec nie moze miec najwiekszej dynamiki wzrostu,jest rasa limousine ale ma we Francji male poglowie 800 tys sztuk w porownaniu do charolaise 1,8 mln bodajże Mądrala.. Brak u w słowie limousine to przez nieuwage. Ale czytać ze zrozumieniem , to warto sie nauczyć, a nie rżnąć besserwisser -a i odpowiadać nie na temat albo obok tematu. Ja o dynamice wzrostu, Pan o aktualnym stanie pogłowia. Wydaje mi sie , że w tym jest drobna różnica.(Pana Robern przepraszam. To nie było do Pana) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robern 0 Napisano 15 Kwietnia 2008 Właśnie w temacie nowości ras mięsnych to spotkałem artykuł o niemieckiej rasie mięsnej uckermarker - krzyżówka simentala z charolaise hodowanej we wschodnich landach Enerdowa. Płodność ma po simentalu a mięso francuskie - znaczy delikatne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 16 Kwietnia 2008 Co robicie jak krowa mamka kopie cielaka i odgania go od picia?? Zaczyna mnie to wku.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 16 Kwietnia 2008 Korsarz uwiąż ją na kilka dni tak żeby nie mogła sie obracać a ciele nauczy się samo jakim sposobem doić .Tylko sprawdź czy z wymieniem jest wszystko w porządku.U mnie po wycieleniu pierwiastek są takie problemy i ten sposób pomaga ciele przykleja się do krowy w miejscu gdzie ta nie może go sięgnąć ,a po kilku dniach przyzwyczaja się i jest gitara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 16 Kwietnia 2008 To jest stara krowa co roku jest to samo, kopie i błodzie, jest uwiązana jak stoje obok niej to nawet niedrgnie jak tylko odejde to strzał i cielak już boi sie podnią podejść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 16 Kwietnia 2008 Witam Może wiecie gdzie można kupić cielaki lub jałówki cielne ras mięsnych? Ile , jakiej rasy, czystorasowe czy mieszańce ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 16 Kwietnia 2008 Szwedy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 nie ma takiej rasy limosine wiec nie moze miec najwiekszej dynamiki wzrostu,jest rasa limousine ale ma we Francji male poglowie 800 tys sztuk w porownaniu do charolaise 1,8 mln bodajże Mądrala.. Brak u w słowie limousine to przez nieuwage. Ale czytać ze zrozumieniem , to warto sie nauczyć, a nie rżnąć besserwisser -a i odpowiadać nie na temat albo obok tematu. Ja o dynamice wzrostu, Pan o aktualnym stanie pogłowia. Wydaje mi sie , że w tym jest drobna różnica.(Pana Robern przepraszam. To nie było do Pana)Limousine ma wiekszą dynamike wzrostu chyba przez dobrą reklame w ostatnich latach bo ta rasa jest w Europie od stuleci i ma mniejsze poglowie niz charolaise ktory jest od XIX wieku dopiero notowana takze ja tu widze wieksza dynamike wzrostu gdzie indziej niz Pan kolego.dziwi mnie ze to tylko w polsce taka wielka popularnosc limousine. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@diii 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 chcialbym zmienić troche temat i zapytac co myslicie o zapłodnieniu pierwiastki f2 lm po duzym cielaku( 55kg po urodzeniu!!!) buhajem charolaise? i 2 krowy f2 hf x lm jedna angusem a druga herfordem osobiscie nie jestem za czystorasowymi krowami wiec zamiezam troche pokombinowac , moze ktoś stosował takie krzyżowanie i podzieli sie informacjami jak sie wybijają takie mieszance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 W ramach eksperymentowania możesz zrobić wszystko, tylko co chcesz osiągnąć?Różnorodność masz wtedy gwarantowaną, ale co dalej? hfxlmxch jest bombowy, nie wiem jak się wybija, ale wygląda nieźle (taki popielaty stwór). Do jakiej wagi opasasz? Bo choć angus i hereford to piękne zwierzaki, ma prawo taki dzieciak otłuścić się szybciej niż inne. Niestety zwierz nie na nasze warunki, chyba że przeniesiemy się na wielkie hamerykańskie farmy. Matki z nich super, ale coś trzeba wybrać, poza tym zdarza się że kupcy ostro kręcą nosem na białe głowy, więc to z miejsca hereforda może dyskwalifikować? Osobiście jestem zwolenniczką dużej ramy, więc polecam charoleza, salersa, simentala, a potem nic tylko zamontować kupę mięśni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Plewa 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 hodowac przez samo h sie pisze też mnie wkurzaja.i jeszcze wiele innych rzeczy jak brak wykształcenia wsrod rolników A mnie bardziej wkurza brak kultury .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@diii 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 sytuacja wyglada u mnie tak ze kupuje 2-3 dniowe cieleta od znajomego co ma w pieron krów i wiekszosc jest krzyżowane z lm wiec dostaje produkt(jesli mozna to tak nazwać) nawet dobry bo przy opasie jaki stosuje czyli do wagi ok 650kg buhajki wybijają sie na 58-60% gdzie buhajki hf jakie posiadam tylko na 53% karmiąc tak samo a mieszaniec kosztuje mnie tylko 100 zł wiecej.Ale wracajac do tematu postanowiłem hodować dodatkowo ok 10 krów cały rok na pastwisku i w tym momecie mam już 3 krowy hf x lm i zastanawiam sie z czym krzyzowac, jestem jeszcze przed trzydziestką wiec moge sobie pozwolić na mały eksperyment i sprawdzić jakie rasy u mnie bede sie sprawdzać. Dzisiaj czytałem o BBB i zastanawiam sie czy nie spróbować również tego. A jesli chodzi o sprzedaż to wszystkie sztuki odstawiam do zakładów miesnych z kótrymi mam umowe indywidualną wiec dla mnie liczy sie tylko wybicie rzeźne buhajka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 Jeżeli produkujesz na wbc, to polecam ewentualne wykorzystanie trzech ras do krzyżowania: salers, limousine, charolais. Z belgiem trzeba uważać na jakość paszy, bo inaczej nie pokaże tego co ma w sobie, no i nie zapładniać charolaisem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 Jeżeli produkujesz na wbc, to polecam ewentualne wykorzystanie trzech ras do krzyżowania: salers, limousine, charolais. Z belgiem trzeba uważać na jakość paszy, bo inaczej nie pokaże tego co ma w sobie, no i nie zapładniać charolaisem.czemu nie zapladniac charolaisem?jak masz indeks powyzej 110 INais to cielaki rodza się max 45 kg to czemu nie?nalezy tylko kryc tymi przebadanymi na latwosc wycielen i niska mase urodzeniowa,a belgi w mieszancach tez male wychodza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 Nie mówię żeby tego nie robić, natomiast trzeba wziąć parę rzeczy pod uwagę. Po pierwsze szeroką miednicę ( z hfxbbb może być różnie) po drugie kilka wycieleń już odhaczonych. A to z tego powodu, że kilkanaście % populacji ch ma w sobie gen multidupki taki sam jak ma bb. I wtedy mamy sytuację taką, że 50% bb rodzi 100% bb. Przetestuję to kiedyś, ale na starszych krowach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 ale charolaisy nie maja podwojnego umiesnienia tylko piemontese i bbb z tego co wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 Od 7 do 14% populacji jest nosicielem z tego co ja wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 17 Kwietnia 2008 A że to gen recesywny, to nie ma obowiązku się ujawniać po prostu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 18 Kwietnia 2008 sytuacja wyglada u mnie tak ze kupuje 2-3 dniowe cieleta od znajomego co ma w pieron krów i wiekszosc jest krzyżowane z lm wiec dostaje produkt(jesli mozna to tak nazwać) nawet dobry bo przy opasie jaki stosuje czyli do wagi ok 650kg buhajki wybijają sie na 58-60% gdzie buhajki hf jakie posiadam tylko na 53% karmiąc tak samo a mieszaniec kosztuje mnie tylko 100 zł wiecej.Ale wracajac do tematu postanowiłem hodować dodatkowo ok 10 krów cały rok na pastwisku i w tym momecie mam już 3 krowy hf x lm i zastanawiam sie z czym krzyzowac, jestem jeszcze przed trzydziestką wiec moge sobie pozwolić na mały eksperyment i sprawdzić jakie rasy u mnie bede sie sprawdzać. Dzisiaj czytałem o BBB i zastanawiam sie czy nie spróbować również tego. A jesli chodzi o sprzedaż to wszystkie sztuki odstawiam do zakładów miesnych z kótrymi mam umowe indywidualną wiec dla mnie liczy sie tylko wybicie rzeźne buhajkajak caly rok na pastwisku to krzyzuj salersem beda dobre matki do chowu ekstensywnego mleczne,spokojne,opiekuncze itd. a stado podstawowe ktore stworzysz mamek salersow kryj charolaisem i wycielenia zawsze latwe sa,nie ma innej opcji! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 18 Kwietnia 2008 sytuacja wyglada u mnie tak ze kupuje 2-3 dniowe cieleta od znajomego co ma w pieron krów i wiekszosc jest krzyżowane z lm wiec dostaje produkt(jesli mozna to tak nazwać) nawet dobry bo przy opasie jaki stosuje czyli do wagi ok 650kg buhajki wybijają sie na 58-60% gdzie buhajki hf jakie posiadam tylko na 53% karmiąc tak samo a mieszaniec kosztuje mnie tylko 100 zł wiecej.Ale wracajac do tematu postanowiłem hodować dodatkowo ok 10 krów cały rok na pastwisku i w tym momecie mam już 3 krowy hf x lm i zastanawiam sie z czym krzyzowac, jestem jeszcze przed trzydziestką wiec moge sobie pozwolić na mały eksperyment i sprawdzić jakie rasy u mnie bede sie sprawdzać. Dzisiaj czytałem o BBB i zastanawiam sie czy nie spróbować również tego. A jesli chodzi o sprzedaż to wszystkie sztuki odstawiam do zakładów miesnych z kótrymi mam umowe indywidualną wiec dla mnie liczy sie tylko wybicie rzeźne buhajkajak caly rok na pastwisku to krzyzuj salersem beda dobre matki do chowu ekstensywnego mleczne,spokojne,opiekuncze itd. a stado podstawowe ktore stworzysz mamek salersow kryj charolaisem i wycielenia zawsze latwe sa,nie ma innej opcji!jak chcesz eksperymentowac to zrob 5 mieszncow z lim i 5 z salersem-te z lim pokryj potem limem a te mieszance z sal pokryj charolaisem ja juz znam wynik twojego doswiadczenia, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NataszaX 0 Napisano 18 Kwietnia 2008 Jeśli macie jakieś zdjęcia ch x sal to podeślijcie je na forum, ciekawa jestem jak wygląda taki mieszaniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 18 Kwietnia 2008 http://www.salers-cattle-society.co.uk/mothers.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 18 Kwietnia 2008 http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.stackyard.com/news/2006/10/jennifer/Davidson1S.jpg&imgrefurl=http://www.stackyard.com/news/2006/10/jennifer/04_saler.html&h=192&w=300&sz=18&hl=pl&start=13&um=1&tbnid=qWIcKMquwW2_iM:&tbnh=74&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3Dsalers%2Bcross%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DGAw%26sa%3DN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 18 Kwietnia 2008 http://www.irishsalers.com/html/case_study_3.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 18 Kwietnia 2008 http://www.salers.org/rub5/doc_brochure/The%20productive%20and%20profitable%20choice.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach